Blog
Welke Planten Cannabinoïden Bevatten
3 min

Cannabinoïden Zitten Niet Alleen In Cannabis

3 min

Als je denkt dat cannabinoïden alleen in cannabis voorkomen, dan heb je het mis! Er zijn veel plantsoorten die cannabinoïden, terpenen en cannabimimetica bevatten. Nu er steeds meer en diversere behandelmethodes opkomen op basis van cannabinoïden, is het essentieel te weten welke alternatieve bronnen er zijn. Lees verder en ontdek meer.

Cannabis is nog steeds de belangrijkste bron van cannabinoïden voor supplementen. De plant zit namelijk boordevol deze unieke verbindingen. Cannabinoïden hebben interactie met het endocannabinoïdesysteem (ECS) in ons lichaam, waarbij ze diverse effecten hebben. De high van THC, waardoor je je wazig voelt en honger krijgt, of de kalmerende en therapeutische eigenschappen van CBD zijn daarvan twee voorbeelden. Er bestaan echter meer dan honderd verschillende cannabinoïden. We weten nog maar van een paar hoe ze precies werken, maar allemaal bieden ze unieke mogelijkheden.

CANNABINOЇDEN ZITTEN NIET ALLEEN IN CANNABIS

Gelukkig zijn er ook diverse andere planten en substanties die cannabinoïden bevatten. Bovendien zitten hier soms andere verbindingen in die op dezelfde wijze als cannabinoïden werken en dus in wisselwerking staan met ons ECS. Het verbaast je misschien dat deze stoffen gewoon in je keukenkastje te vinden zijn of in je tuin. Het belang van alternatieve bronnen van cannabinoïden is daarbij groot. Steeds vaker zijn deze stofjes een reguliere toevoeging voor behandelprogramma’s. Ze zijn bovendien een oplossing voor het fenomeen klinische endocannabinoïde-deficiëntie (CECD).

HET BELANG VAN ALTERNATIEVE BRONNEN VAN CANNABINOЇDEN

Het Belang Van Alternatieve Bronnen Van Cannabinoїden

Cannabis bevat de hoogste concentratie cannabinoïden, zeker in vergelijking met andere planten. Het is echter niet makkelijk om ze uit de plant te halen. De meningen over cannabis zijn nog steeds verdeeld, maar in het overgrote deel van de moderne wereld is het nog verboden om het te kweken en te oogsten. En omdat wiet veelal illegaal is, is het ook lastig om onderzoek te doen naar cannabinoïden. Daarmee wordt er maar weinig vooruitgang geboekt op het gebied van behandelmethodes op basis van deze stofjes.

Het belang van onderzoek naar cannabinoïden is tweeledig. Allereerst worden de stofjes gezien als een nieuwe behandeloptie voor kanker, Parkinson, de ziekte van Crohn, het prikkelbaredarmsyndroom, artritis, depressie, etc. Veel behandelmethodes met cannabinoïden geven daarbij minder ernstige bijwerkingen dan farmaceutische opties. En daarmee neemt de wens naar een volledig natuurlijke aanpak steeds meer toe.

Ten tweede bestaat de overtuiging dat veel chronische aandoeningen te maken hebben met een deficiëntie waarbij het lichaam onvoldoende endocannabinoïden produceert. Als dat klopt, is klinische endocannabinoïde-deficiëntie mogelijk aan te pakken met supplementen met externe cannabinoïden. De fytocannabinoïden uit cannabis en andere planten zijn ideale kandidaten voor een dergelijke aanpak.

Gerelateerd artikel

Wat Is Het Endocannabinoïde Systeem (ECS)?

DEZE PLANTEN STIMULEREN HET ECS

Niet alle planten en substanties zijn even makkelijk verkrijgbaar, maar de meeste zijn legaal. Bovendien bevatten ze allemaal bestanddelen die op de een of andere manier interactie hebben met het ECS.

IN HET KEUKENKASTJE

In Het Keukenkastje

 

Chocola (Theobroma cacao)

Hoe vaak heb je niet na een lange dag werken een chocoladereep uit het keukenkastje getrokken? Het kalmerende en ontspannende effect van chocola (met name pure chocolade) blijkt geen fabeltje. Uit onderzoek uit 1996 blijkt dat chocola "wellicht lipiden bevat die chemisch en farmaceutisch verwant zijn met anandamide”. Anandamide is een endocannabinoïde. Men noemt het ook wel de "geluksmolecule" vanwege de natuurlijke high. Bovendien is er bewijs dat andere bestanddelen in cacao interactie hebben met het enzym FAAH.

Het lichaam produceert vetzuur amide hydrolase (FAAH) om een overschot aan anandamide tegen te gaan. Stofjes in chocola blokkeren de productie van FAAH en beperken zo de afbraak van anandamide. Daardoor geeft chocolade een natuurlijke high.

Zwarte peper (Piper nigrum)

Graaf iets dieper in het keukenkastje en je vindt een ander stofje dat interactie heeft met het ECS. Technisch gezien, bevat zwarte peper geen cannabinoïden, maar wel het terpeen beta-caryofylleen (BCP). Terpenen zijn de stofjes die cannabis en veel andere planten hun aroma geven. Men heeft ontdekt dat terpenen op zich ook therapeutische voordelen bieden.

Gerelateerd artikel

Can Black Pepper Help Manage the Effects of Cannabis?

Beta-caryofylleen bijvoorbeeld, heeft mogelijk ontstekingsremmende eigenschappen omdat het zich bindt aan CB2-receptoren. Andere terpenen, zoals myrceen, zouden sedatieve effecten hebben. Dat blijkt uit proeven met ratten.

IN DE TUIN

In De Tuin
Zonnehoed (Echinacea)

Zonnehoed (Echinacea)

Zonnehoed staat in veel tuinen, bloembedden en in vensterbanken. Mensen kweken de plant meestal vanwege de prachtige bloemen. Leg je zonnehoed echter onder een microscoop? Dan blijkt ze nog veel meer mogelijkheden te bieden. Zonnehoed bevat namelijk zogenaamde cannabimimetica.

Cannabimimetica zijn op moleculair niveau niet hetzelfde als cannabinoïden, maar veroorzaken een vergelijkbare reactie in ons endocannabinoïdesysteem. Mensen gebruiken echinacea al eeuwenlang als remedie tegen verkoudheid en bij vermoeidheid. De effectiviteit is deels te danken aan de rol die het speelt in de regulering van ons immuun- en ontstekingssysteem.

IN HET WILD

In Het Wild
Champagneblad (Acmella oleracea)

 

Levermos (Radula marginata)

Levermos is uniek. Als je het consumeert, geeft het namelijk vergelijkbare effecten als THC (maar dan milder). Dat komt echter niet doordat er THC in zit. Levermos bevat een vergelijkbaar bestanddeel dat perrottetineen heet. Men veronderstelt dat perrottetineen zich, net zoals THC, bindt aan CB1-receptoren. Levermos heeft echter een bijzonder voordeel – het is legaal, nog wel tenminste.

Champagneblad (Acmella oleracea)

We hebben allemaal weleens last van kiespijn. Voordat de moderne geneeskunde haar intrede deed, gebruikten mensen holistische methodes ter verlichting van de pijn. Champagneblad was favoriet, omdat het een verdovend gevoel geeft als je erop kauwt.

Cambridge University heeft onderzoek gedaan naar deze plant. Hierbij is ontdekt dat champagneblad het stofje N-isobutylamide bevat. Men veronderstelt dat dit bestanddeel zich bindt aan CB2-receptoren om pijn en ontstekingen te reguleren. Door steeds meer de potentie van champagneblad bloot te leggen, is het in de toekomst mogelijk te gebruiken als natuurlijk alternatief voor synthetische pijnstillers.

ER ZIJN NOG MEER PLANTEN

Er Zijn Nog Meer Planten

De hierboven genoemde planten zijn maar een fractie van de soorten die cannabinoïden of daarop lijkende bestanddelen bevatten. Ons inzicht in cannabinoïden neemt daarbij nog steeds toe. Ook is het belang van alternatieve bronnen steeds belangrijker. Bedenk dat een aantal van deze planten bestanddelen bevat die net zo werken als cannabinoïden. Voor de toekomst van behandelingen op basis van deze stofjes is het dan ook essentieel te weten hoe de planten precies werken en hoe we eraan komen. Als we in staat zijn de potentie van cannabimimetica volledig te benutten, wie weet wat voor remedies er dan mogelijk zijn!

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Bronnen
Lifestyle Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken