5 Broodjeaapverhalen Over De San Pedro-Cactus Ontkracht
De San Pedro-cactus is een inheemse Zuid-Amerikaanse plant uit het Andesgebergte. De cactus bevat ook mescaline, zoals veel andere cactussen. Er zijn daarbij veel lariekoekverhalen over de San Pedro.
De San Pedro-cactus is een inheemse Zuid-Amerikaanse plant uit het Andesgebergte. Net als de peyote-cactus, een soortgelijke cactus uit Noord-Amerika, bevat de San Pedro mescaline, een psychedelische alkaloïde.
Mescaline behoort tot een van de langst gebruikte en meest onderzochte psychedelische verbindingen te wereld. Het heeft daarbij sterke euforische en empathogene effecten. Ook staat het bekend om zijn "levensveranderende" introspecties en hallucinaties.
5 Broodjeaapverhalen Over De San Pedro-Cactus Ontkracht
Het mag geen verrassing heten dat er veel broodjeaapverhalen zijn ontstaan door de exotische origine en hallucinerende effecten van deze verbinding en de cactussen die het aanmaken. Hier volgen 5 broodjeaapverhalen over San Pedro en mescaline, ontluisterd.
1. PERUVIAN TORCH BEVAT 10 KEER MEER MESCALINE DAN SAN PEDRO
Mensen hebben lang gedacht dat Echinopsis peruviana (Peruvian Torch) meer mescaline bevatte dan Echinopsis pachanoi (San Pedro). Dit werd in 1977 voor het eerst beweerd door Adam Gottlieb in zijn boek Peyote And Other Psychoactive Cacti en is sindsdien blijven opduiken. Echter, Gottlieb zou dit hebben geclaimd zonder ondersteunend bewijs. Ook heeft hij mogelijk feiten gemist die op het tegengestelde duiden.
Onderzoek uit 2010 toont aan dat het tegengestelde mogelijk waar is. Het plantenweefsel van Peruvian Torch bevatte hierbij 0,24% mescaline per droog gewicht, terwijl dat bij San Pedro 4,7% was. Hoewel het mescaline-gehalte van plant tot plant verschilt, indiceren deze gegevens dat de San Pedro daadwerkelijk vaak sterker is dan de Peruvian Torch.
2. MESCALINE IS VERSLAVEND
Hoewel er verder onderzoek nodig is om exact te bepalen wat voor verslavende gevolgen mescaline heeft, heeft het er alle schijn van dat het geen bedreiging vormt. Er bestaat geen bewijs dat mescaline linkt aan ofwel fysieke of psychologische afhankelijkheid. Echter, van het menselijk lichaam is bekend dat het een tolerantie ervoor opbouwt. Daarbij duurt het ongeveer een week na gebruik voordat het lijf terugkeert in de oorspronkelijke staat. Bovendien wordt geloofd dat mescaline-tolerantie de effecten van andere psychedelica, zoals LSD, afzwakt. Bij het opbouwen van tolerantie heb je meer mescaline nodig dan voorheen om het bedoelde effect te voelen. Echter, dit is geen teken van verslaving.
3. MESCAL EN MESCALINE ZIJN FAMILIE
Mescaline duiden mensen soms aan als "mescal". Hierdoor maken velen de fout het te verwarren met "mescal", een Mexicaans alcoholhoudend drankje. Echter, mescal wordt van agave gemaakt en niet van cactussen en heeft geen psychedelische effecten. Sommigen zeggen ook dat de mescal-bonen van de Sophora secundiflora mescaline bevatten, maar dit is eveneens onwaar. Het woord "mescal" zou in de eerste plaats onterecht zijn gebruikt voor peyote en is vervolgens blijven hangen.
4. MESCALINE IS VERKRIJGBAAR IN MICRODOTS OF MICRODOSES
Mescaline zou soms worden verkocht als "microdots" of kleine pilletjes met een grootte van 1-3mm. Het is echter onwaarschijnlijk dat iets van dit formaat echt mescaline bevat. Dat komt voornamelijk omdat microdots te klein zijn om zowel mescaline als vulmiddelen te bevatten die nodig zijn voor de pilvorm. In plaats daarvan wordt de stof vaak in grotere capsules verkocht. Als iemand je een microdot met mescaline wil verkopen, moet je dus op je hoede zijn. De kans is groot dat het LSD is.
5. DE MEESTE MESCALINE ZIT IN DE BUITENSCHIL VAN DE CACTUS
Hoewel het waar is dat de buitenschil van de cactus de hoogste concentratie mescaline bevat, uitgedrukt in gewicht, draagt deze schil slechts een fractie bij aan het totaalgewicht van de plant. Dat komt omdat het binnenweefsel een grotere massa heeft. Daarom zit ⅔ van de alkaloïden waarschijnlijk in het binnenweefsel, in plaats van de buitenschil. Dit broodjeaapverhaal is ontstaan doordat mensen aannamen dat de afgeladen buitenschil wel de meeste mescaline moest bevatten. Tot ziens, misvatting!
- Teri S. Krebs, & Pål-Ørjan Johansen. (Aug 19, 2013). Psychedelics and Mental Health: A Population Study - https://journals.plos.org