Blog
10 Redenen waarom men ALLE drugs zou moeten legaliseren
5 min

10 Redenen waarom men ALLE drugs zou moeten legaliseren

5 min

Wat je mening ook is over de legalisatie van drugs, er kan zeker van het debat worden geleerd. Dus hier zijn een paar goede argumenten voor legalisatie.

Sinds het begin van de Oorlog tegen Drugs hebben we al veel bereikt. We weten nu dat het merendeel van de toenmalige beweringen over drugs leugens zijn; simpelweg angstzaaien om steun voor het verbod te genereren. Met de hulp van de wetenschap hebben we langzaam dit verwarde web van bedrog ontrafeld. Als een gevolg hiervan zien we drugshervormingen, en zelfs de legalisering van cannabis, plaatsvinden in landen over de hele wereld. De VN is nu van plan de gedateerde drugswetten opnieuw te beoordelen en wetenschappers ruimen vooroordelen uit de weg over verslaving, letsel en de manier waarop we drugsgebruikers behandelen.

Een oplossing voor de schade, veroorzaakt door de Oorlog tegen Drugs, die door sommigen als radicaal wordt beschouwd, is het legaliseren van alle drugs en dan bedoelen we ze ook ALLEMAAL.

Voordat sommigen van jullie uit je vel springen en roepen dat dit het slechtste idee ooit is, lees even de onderstaande punten en sta er een beetje voor open. Er zitten zeer goede redeneringen achter het idee en het wordt ondersteund door grote namen. Zelfs al ben je het er niet mee eens; de volgende 10 punten zijn bedoeld om te fungeren als een manier om betrokken te raken bij het legalisatie debat, maar ook om diegenen te helpen die het beter willen begrijpen.

10. WE ZOUDEN BILJOENEN EURO'S BESPAREN

Geschat wordt dat de wereldwijde kosten voor het handhaven van de Oorlog tegen Drugs, die trouwens faalt, ongeveer 100 biljoen dollar per jaar bedraagt. Dit is een extreem bedrag dat veel beter kan worden besteed binnen de maatschappij. Stel je eens voor wat je met dit geld kan bereiken als het zou worden geïnvesteerd in gezondheidszorg of onderwijs? Je hoeft alleen maar naar Portugal te kijken, waar ze alle drugs hebben gedecriminaliseerd. Het geld, wat eerst werd besteed aan het handhaven van het verbod, wordt nu uitgegeven aan onderwijs, rehabilitatie en reïntegratie van drugsgebruikers. Het resultaat? Kelderend druggebruik, minder sterfgevallen door drugs, minder misdaad en een afname in alles wat negatief geassocieerd wordt met drugs. Het is zo succesvol geweest dat bijna niemand in de gemeenschap de zaken terug wil draaien. Het legaliseren van alle drugs zou de Oorlog tegen Drugs beëindigen en voorkomen dat biljoenen worden verspild.

9. DE GROTE MEERDERHEID VAN POLITIEBRONNEN ZOU TIJD VRIJ HEBBEN

Geldbesparing brengt ons op het volgende punt. De politie zou tijd en geld overhouden, wat weer kan worden besteed aan het bestrijden van serieuze misdaad. Op dit moment besteden politiemachten wereldwijd veel tijd aan het vangen van drugsgebruikers en kleine dealers. Als drugs legaal zouden zijn, is dit geen probleem meer.

8. RECHTSSYSTEMEN ZOUDEN MEER EFFICIËNT ZIJN

Uiteraard zorgen de vele arrestaties van drugsgebruikers voor een zware belasting op het huidige rechtssysteem, wat tijd en geld kost. Dit zou niet langer het geval zijn bij legalisatie.

7. DE ZWARTE MARKT ZAL DE GEVOLGEN VOELEN

Denk je dat er nog een zwarte markt zal bestaan in een wereld waar drugs veilig en legaal kunnen worden gekocht en gebruikt? Zo'n markt zal het zwaar te verduren krijgen. Waarschijnlijk zal er nog wel een markt zijn, want zolang er illegale producten te verkopen zijn, zal er altijd iemand zijn die het wil verkopen. Maar drugs zullen niet meer in het aanbod staan.

Het succes hiervan kan deels worden gezien in de VS. Hoewel slechts een aantal staten het gebruik van recreatieve cannabis hebben gelegaliseerd, hebben de Mexicaanse kartels (de voornaamste bron van illegale wiet in de VS) een enorme klap in hun portemonnee gehad.

* Bron: Marijuana Legalization: What Everyone Needs to Know by J. Caulkins, A. Hawkins, B. Kilmer en M. Kleiman.

6. DRUGS ZULLEN VEEL VEILIGER WORDEN

Het meest gevaarlijke aan het gebruik van illegale drugs is ongetwijfeld dat je niet weet wat je inneemt. Er kan van alles doorheen zitten en schade aanrichten in je lijf. Je hoeft alleen maar naar XTC te kijken, die tegenwoordig steenstof, speed, rattengif, kalk en andere vulmiddelen bevat, allemaal om de winst voor de dealer te maximaliseren. Gereguleerde verkooppunten zullen aan strenge en bindende zuiverheidseisen moeten voldoen en verzekeren dat gebruikers geïnformeerd worden over het gebruik.

Een tegenargument is dat dit verslaving en overdoseringen in de hand werkt. Het kan echter zomaar zijn dat we verslaving helemaal verkeerd bekijken en op dit moment ligt het onderwerp zwaar onder discussie onder wetenschappers, die dit betwisten. Er is sterk bewijs dat suggereert dat verslaving meer te maken heeft met onze levens dan de daadwerkelijke drug zelf en de juiste informatie zal dit enorm verminderen. Wederom kunnen we naar Portugal kijken voor een voorbeeld. Hoewel producten als heroïne niet legaal zijn, is het wel gedecriminaliseerd. Verslaving en overdosering zijn echter niet toegenomen maar de cijfers zijn, dankzij informatie en ondersteuning, met bijna 50% gedaald. Dit is belangrijk, omdat het aantoont dat wanneer op bezit en gebruik niet langer vervolging volgt, verslaving en sterfgevallen niet toenemen maar afnemen.

5. HET STOPT HET VERVAL VAN BURGERLIJKE VRIJHEID

Dit is een meer conceptueel en filosofisch punt: Wie is de overheid om ons te vertellen wat we wel en niet kunnen gebruiken? Natuurlijk, als iets jou een gevaar maakt voor de staat, gemeenschap of je familie, dan is het redelijk dit te beperken. Maar als drugs worden gebruikt op een veilige, schadevrije manier, zonder negatieve gevolgen voor de mensen om je heen, waarom zou het niet kunnen worden gebruikt? Veel drugs, zowel legaal als illegaal, kunnen en worden veilig gebruikt, binnen alle lagen van de maatschappij. Er zijn veel mensen, van dokters tot straatvegers, die cocaïne en zelfs heroïne gebruiken, maar toch in staat zijn normaal te functioneren. Dus waarom zijn ze illegaal terwijl andere producten, zoals alcohol en nicotine dat niet zijn?

Een prachtig voorbeeld vinden we in de Vietnam Oorlog. Meer dan 20% van de gestuurde soldaten gebruikte regelmatig heroïne, maar na hun terugkeer naar de VS, reïntegreerde 95% zonder tekenen van verslaving of behoefte aan behandeling. Waarom? Omdat verslaving complexer in elkaar zit dan we denken en de aanname dat gebruik verslaving veroorzaakt niet in de weg zou moeten staan van keuzevrijheid.

4. HET ZOU LANDEN STABILISEREN DIE BETROKKEN ZIJN BIJ DE OORLOG TEGEN DRUGS

Mexico, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika. Allemaal slachtoffers van de door de VS geleide Oorlog tegen Drugs. Hier, in deze gebieden van de wereld, worden veel van de illegale drugs in het Westen gemaakt. Als een gevolg hiervan, zijn corruptie, geweld en sterfgevallen aan de orde van de dag. Warlords gebruiken de drugsproductie om hun opstand te financieren, terwijl kartels profiteren van de ellende van anderen. Door de vraag naar deze drugs weg te nemen, zal de macht van de producenten afnemen, waardoor stabiliteit ontstaat en de levens van de lokale bewoners worden verbeterd.

Als we wederom naar de kartels in Mexico kijken, zien we dat de legalisatie van cannabis in de VS ervoor zorgt dat bende-gerelateerde moorden afnemen in het land. De cijfers zijn al heel lang niet zo laag geweest.

3. HET ZAL HELPEN ETNISCHE DISCRIMINATIE TE STOPPEN

Het is bekend dat etnische minderheden vaker worden aangehouden en gefouilleerd door de politie; de gevangenis populatie van personen die gearresteerd zijn voor drugsovertredingen is ook opgemaakt uit onevenredig veel etnische minderheden. In het Verenigd Koninkrijk bleek uit een recent onderzoek dat het zes keer waarschijnlijker was dat mensen met een donkere huidskleur werden aangehouden en gefouilleerd, ondanks het feit dat blanken bijna twee keer zoveel drugs gebruiken. Het is een trend die wereldwijd kan worden gezien. Als drugsgebruik niet langer als misdrijf wordt gezien, zal dit onrecht worden gestopt en het helpt het institutionele racisme voorkomen waarmee onze maatschappij doordrenkt is.

2. EEN VERBOD WERKT NIET

Als onderzoeken, data en eerstelijns ervaringen ons iets hebben geleerd, dan is het wel dat het huidige verbodsmodel niet werkt. De gewone man wordt gepakt en strafbaar gesteld voor drugsgebruik.

Het idee is dat de dreiging van gevangenisstraf bedoeld is om mensen te ontmoedigen om te gebruiken, maar zo werkt het niet. Er hebben nog nooit zoveel mensen drugs gebruikt, die als illegaal worden beschouwd door overheden over de hele wereld. En in plaats van het beschermen van gebruikers tegen mogelijke schade en vervreemding, worden gebruikers opgesloten als ze worden gepakt, waarna ze een strafblad hebben zodat het bijna onmogelijk is nog werk te vinden of te reïntegreren in de maatschappij. Het veroorzaakt een neerwaartse spiraal die een gemeenschap meer kwaad doet dan goed.

We pompen biljoenen in een methode die maar blijft falen en nog steeds zo onbuigzaam is als de dag waarop ze werd bedacht.

1. HET ZAL DUIZENDEN LEVENS SPAREN

Het verbod op drugs eist meer levens dan het spaart. Zelfs farmaceutische medicijnen zijn verantwoordelijk voor meer sterfgevallen dan illegale drugs. Een legale drugsmarkt zal mensen informeren en verzekeren dat drugs zuiver zijn, wat helpt sterfgevallen en verslaving te voorkomen. Een legale markt stopt bendegeweld en het stopt de bijbehorende moorden en corruptie, die momenteel duizenden levens eist. Een legale markt zal de weg vrijmaken voor onderzoek naar de medische voordelen, waardoor patiënten meer opties hebben. Dit zou op zichzelf toch al reden genoeg moeten zijn? Er kunnen ongelooflijk veel levens worden gered, wat uiteindelijk natuurlijk het belangrijkste punt van allemaal is.

We zijn niet zo naïef dat we denken dat de legalisatie van alle drugs gemakkelijk of helemaal probleemloos zal zijn. We zijn ook niet zo naïef dat we denken dat het snel zal gebeuren, als het al gebeurt. Maar als we kijken naar de voordelen, kunnen we wel helpen het debat te stimuleren. En als dat debat leidt tot slechts de kleinste, positieve verandering, of het nu een verandering is in het beleid van een land, of de manier waarop een persoon een drugsgebruiker behandelt, dan is dit het allemaal waard.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken