Hoe En Wanneer Je Bladspray Moet Toepassen Op Je Wiet
Als het op het voeden van cannabis aankomt, is het bewateren van de wortels een beproefde methode. Het concept van bladvoeding - het besproeien van de bladeren met voeding - wordt echter...
De conventionele manier om cannabis van voeding te voorzien, is door de wortels water te geven. Maar wellicht interesseert het je ook dat er nog een andere methode is om je planten te voeden. Dit betreft het spuiten van een lichte nevel op de bladeren.
Bladvoeding of bladspray is niet alleen een effectieve manier om voedingsstoffen toe te dienen wanneer de tijd dringt, maar tevens ideaal voor het behandelen van plagen en ziektes. Laten we eens kijken wat bladvoeden inhoudt, welke voordelen het biedt en hoe je het correct toepast.
Wat is Bladvoeden?
In plaats van op de gebruikelijke wijze water te geven, sproei je bij bladvoeden voedingsrijk water op de bladeren van een plant, meestal met een plantenspuit. Deze methode is handig, omdat planten water kunnen opnemen via kleine openingen (stomata) in hun blaadjes.
Besef wel dat bladvoeden niet bedoeld is ter vervanging van de gebruikelijke bewatering van de wortels, maar meer afhankelijk is van de situatie. Hoe effectief het is, hangt daarnaast af van de voedingsstoffen die je toedient en hoe/wanneer je dit doet. Belangrijk is bijvoorbeeld dat sommige oplossingen niet lang genoeg aan de bladeren blijven kleven om geabsorbeerd te worden. Dit beperkt de werkzaamheid van de voeding.
Hoewel bladvoeden wellicht niet je standaard manier van voeden is, kan het vooral in het geval van een tekort bijzonder nuttig zijn. Ook kan het van pas komen wanneer er problemen zijn met het substraat of wortelstelsel. Bladspray wordt ook vaak gebruikt om planten te behandelen met natuurlijke insecticiden of fungiciden.
De Voordelen van Bladvoeden
Voor we in de voordelen van bladvoeding duiken, moet je weten dat het belangrijk is om de gezondheid van de aarde en het wortelstelsel op peil te houden. Dit kun je namelijk niet vervangen door regelmatig bladvoeden. Dat gezegd hebbende, heeft bladspray een aantal voordelen:
Snel en Effectief
Bij bladvoeden spuit je rechtstreeks voedingsstoffen op de bladeren, waardoor ze meteen beschikbaar zijn voor je planten om te gebruiken. Het is een snelle manier om uitgehongerde wietplanten te voeden en ideaal als je snel moet handelen bij zieke planten. Daarnaast worden bij een bladspray vrijwel alle voedingsstoffen (95%) door de plant opgenomen.
Levert Micronutriënten
Het komt relatief vaak voor dat cannabisplanten ziek worden door een gebrek aan calcium, ijzer, zink, mangaan en andere micronutriënten. Een bladspray als CalMag is meestal het effectiefste middel om de gehalten microvoedingsstoffen snel aan te vullen, zodat je planten weer goed kunnen gedijen.
Kan Helpen bij Ziektes, Plagen en Stress
Wanneer je planten aangetast worden door een plaag, schimmel of andere veelvoorkomende ziekteverwekkers, is een bladspray vaak de beste manier om directe hulp te bieden. Daarnaast is het vrij gemakkelijk om toe te passen. Vrijwel het enige wat je nodig hebt voor snelle eerste hulp en preventie is een simpele plantenspuit.
Geen Ophoping van Voedingsstoffen in de Aarde
Door voedingsstoffen rechtstreeks via de bladeren aan je planten te geven, loop je geen risico op een ophoping van nutriënten in het substraat. Aarde vormt een geweldige buffer, maar er kunnen zich uiteindelijk ook veel mineralen in ophopen. Dit kan de plant belemmeren in haar vermogen om voedingsstoffen via de wortels op te nemen. Daarnaast kan het voorkomen dat je je planten wilt voeden, maar geen water wilt geven om overbewatering te vermijden. Ook dan komt bladvoeden van pas.
Wat Kun Je Gebruiken als Bladspray?
Er bestaan allerlei recepten voor sprays waarmee je je cannabis kunt besproeien. Het doel van deze spraymengsels varieert van het leveren van essentiële nutriënten tot het bestrijden van plagen en schimmels. Het mooie is dat veel van de recepten natuurlijke ingrediënten behelzen. Deze zijn niet giftig en veilig te gebruiken. Daarnaast zijn de meeste ingrediënten voor bladspray makkelijk te verkrijgen en goedkoop. Laten we er eens een paar bekijken:
Neemolie
Neemolie is een beproefde natuurlijke oplossing die veelvoorkomende cannabisplagen tegen kan houden. Het is een van de benodigdheden die elke kweker in huis moet hebben. Neemolie is effectief tegen bladluizen, spintmijten, witte vliegen en trips. Het helpt ook bij meeldauw en andere plantenziekten. Het is minder geschikt als je een plaag wilt elimineren (gebruik hier kaliumzeep voor), maar door je planten profylactisch elke 1-2 weken met neemolie te besproeien, kun je het risico op plagen wel verkleinen.
Afhankelijk van het soort neemolie (vergeet niet om de instructies te lezen), heb je slechts een klein beetje nodig voor je bladspray. Veel commerciële soorten neemolie bevatten al een emulgator, zodat je het direct met water kunt mengen, meestal in een verhouding van 1:10.
Kaliumzeep
Terwijl neemolie voor preventie is, werkt kaliumzeep ideaal om met cannabisplagen af te rekenen. Sterker nog, het werkt uitstekend in combinatie met neemolie. Behandel je planten met kaliumzeep om het eerste ongedierte “middels contact” te vernietigen en gebruik de dag erna neemolie om ze op afstand te houden! Kaliumzeep is natuurlijk, niet-toxisch en vormt weinig risico voor je cannabisplant. Voor kaliumzeep als bladspray kun je zeep met water mengen. Houd daarbij een concentratie van 1-2% aan.
Aloë Verasap
Aloë verasap is een multifunctionele remedie. In de vorm van bladspray kunnen je planten er veel baat bij hebben. Het voorziet wietplanten van micronutriënten, zoals magnesium, calcium, ijzer en mangaan, en is rijk aan andere nuttige verbindingen, zoals aminozuren en enzymen. Gebruik aloë verasap bij de eerste tekenen van een tekort.
Daarnaast helpt aloë verasap tegen omgevingsziekten en stress. Het bevat diverse bestanddelen met beschermende effecten, waaronder acemannan. Dit is een polysacharide met een antivirale, antibacteriële en antifungale werking. Andere stofjes in aloë vera, zogeheten saponinen, helpen beschermen tegen microben, schimmels en bepaalde insectensoorten.
Om bladspray te maken met aloë vera, mix je twee theelepels verse aloë veragel met 4,5 liter water. Goed schudden en meteen aanbrengen met behulp van de “vernevelaar”-optie op je plantenspuit.
Andere Natuurlijke Ingrediënten (Melk, Cayennepeper, Kaneel)
Als je rondkijkt op kweekforums, vind je nog veel meer recepten voor bladsprays op basis van natuurlijke ingrediënten. Zo zou het sproeien van melk helpen bij schimmel en meeldauw. Een spray met cayennepeper is echter een effectieve insectenbestrijder en kaneelolie is een natuurlijk ingrediënt met antifungale eigenschappen.
Voordat je deze bladsprays aanbrengt, is het belangrijk om je in te lezen over de juiste verhoudingen. De meeste sprays zijn veilig te gebruiken, maar het is altijd slim om ze eerst op enkele bladeren uit te proberen. Indien je de volgende dag geen schade waarneemt (verkleuring, etc.), zou je het veilig moeten kunnen toepassen op de gehele plant.
Hoe en Wanneer Pas Je Bladspray Toe op Je Cannabisplanten?
Wanneer je het goed doet, is bladvoeden behoorlijk betrouwbaar. Er zijn echter wel dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je jouw dames een bladbehandeling geeft.
- Pas op voor Overvoeden
Gebruik voor een bladspray ongeveer 25% van wat je voor reguliere voeding voor de wortels zou gebruiken en sproei eenmaal per dag. Indien noodzakelijk, kun je je spraymengsel tot een concentratie van 50% of meer verhogen. Let er echter goed op dat je je planten niet overvoedt. Houd er rekening mee dat je nog steeds het gewone voedingsschema voor de wortels moet volgen.
- Sproei Niet op de Toppen
Besproei je planten, indien mogelijk, niet wanneer ze bloeien. Hier zijn twee redenen voor. Wat je sproeit (bijvoorbeeld neemolie), is wellicht niet schadelijk, maar geeft je toppen wel een vreselijke smaak. Bovendien kan het besproeien van wiettoppen resulteren in schimmel. Beperk het spuiten daarom tot de vegetatieve fase. Als je echt wilt sprayen in de bloeifase, probeer de toppen dan zoveel mogelijk te vermijden.
- Spuit in de Ochtend of Avond
Spuit niet midden op de dag, wanneer het heet en zonnig is. Zonlicht en warmte kunnen de effectiviteit van je bladspray aantasten. Bovendien hebben waterdruppels op de bladeren een vergrootglaseffect, waardoor je planten kunnen verbranden. De beste tijd om te sproeien, is ‘s ochtends voordat de lampen aangaan of in de avond net voordat de lampen uitgaan. Spuit ook niet wanneer het zeer warm of erg koud is. De stomata van de plant sluiten zich bij hoge temperaturen. Sprayen is daardoor een stuk minder effectief.
- Haal de Juiste Benodigdheden in Huis
Gebruik voor het bladvoeden een kleine plantenspuit die je kunt instellen op een fijne sproeinevel. Heb je meerdere planten? Dan is een grote handsproeier ideaal!
- Vergeet de Onderkanten Niet
Let er bij het spuiten op dat je ook de onderkant van de bladeren raakt. Hier zitten namelijk de meeste stomata van de plant. Het is tevens de locatie waar insecten zich vaak verstoppen.
- Herhaal, Indien Nodig
Mocht je last hebben van een plaag, dan is het misschien nodig om de behandeling te herhalen. Gebruik je bijvoorbeeld kaliumzeep? Dan kun je je planten een paar keer behandelen, steeds met 2-3 dagen ertussen, tot de plaag onder controle is.
- 5 min 14 August, 2023 Hoe Herken En Behandel Je Een Nutriëntenblokkade Bij Wiet? Wist je dat een tekort aan voedingsstoffen bij cannabis vaak door een nutriëntenblokkade veroorzaakt wordt? Lees verder voor meer informatie, zoals waarom het voorkomt en hoe je het het beste kunt...
- 7 min 14 July, 2022 Hoe Geef Je Wietplanten Voedingsstoffen Een gezonde wietplant vereist een behoorlijk streng dieet. Beschouw haar als een topsporter, en jezelf als de voedingsdeskundige. De sleutel tot de beste resultaten is het optimaliseren van de...
- 7 min 6 June, 2022 Hoe Geef Je Wietplanten Water? Wietplanten water geven kan complexer zijn dan je misschien denkt. Het vinden van de juiste balans helpt je bij het bereiken van een optimale groei en een blije plant. Ontdek hier alles over het...
- 3 min 27 June, 2020 Hebben Autoflowers Voedingsstoffen Nodig? Autoflowers hebben andere behoeften dan fotoperiodieke cannabisplanten. Veel kwekers vragen zich daarom af of de voedingseisen ook verschillen. En inderdaad, je moet een aantal belangrijke dingen...
- 12 min 13 June, 2019 Tekorten Aan Macro- En Micronutriënten Uitgelegd Elke kweker moet kennis hebben over tekorten aan macro- en micronutriënten. Onwetendheid kan je cannabisplant letterlijk fataal zijn. Er zijn geen hulpdiensten voor cannabis, die je kunt bellen als...
- 5 min 27 September, 2018 Wat Is Het Beste Water Voor Cannabis Planten? Voor een succesvol kweekproject is niets belangrijker dan de waterkwaliteit en correcte technieken voor het water geven. Leer hier alles over het beste water voor je cannabis planten!
- 4 min 5 August, 2018 Kokoswater Als Biologische Meststof Voor Cannabis Kokswater is een puur natuurlijke kweekversneller voor zowel biologische als hydroponisch gekweekte cannabis. Klonen ontwikkelen zich er sneller door en het geeft de wortelgroei van zaden een...