Hoe Kan Bitterzout Je Wietplanten Ten Goede Komen?
Of je nu een beginnende of gevorderde wietkweker bent, bitterzout kan je wietplanten de boost geven die ze nodig hebben om rendabele oogsten te leveren. Lees verder als je erachter wilt komen waarom dit zo is.
Ongeacht wat je ervaring is met het kweken van wiet, er is één principe dat nooit zal veranderen: gezonde planten zorgen voor grote opbrengsten. Als je voldoet aan alle behoeften van je wietplanten, zullen ze je belonen met compacte, harsrijke toppen vol cannabinoïden en terpenen. Je moet echter wel met veel factoren rekening houden, dus hoe zorg je ervoor dat je planten weelderig, groen en krachtig worden? Het antwoord is bitterzout, een biologisch supplement dat zowel mensen als wietplanten kunnen gebruiken.
Wat is bitterzout?
Bitterzout, ook wel Epsomzout, is een natuurlijk supplement dat men voor het eerst heeft ontdekt in Epsom. Dit is een klein stadje in Surrey, Engeland. De inwoners wisten in eerste instantie echter helemaal niet waar ze op waren gestuit.
Toen een plaatselijke veehouder erachter kwam dat zijn vee niet uit een plas water wilde drinken, ging hij het zelf proberen. Zo ontdekte hij dat het water een bittere smaak had. Toen het verdampte, zag hij ook een vreemde zoutachtige substantie tevoorschijn komen. Opmerkelijk genoeg bleek het vermeende zout een nogal krachtig laxeermiddel te zijn. Dit was goed nieuws voor de samenleving, aangezien bitterzout in de 350 jaar erna het belangrijkste medicijn tegen constipatie werd. We kunnen ons echter voorstellen dat de onwetende veehoeder er minder van genoot.
Hoewel bitterzout vooral geliefd was vanwege deze eigenschappen, gebruikt men het nu over de hele wereld vaak in tuinen. Voor wietkwekers en tuiniers in het algemeen is het zelfs het gouden ticket naar gezonde planten en overvloedige opbrengsten. Dit komt doordat bitter“zout” helemaal geen zout is. Het is namelijk magnesiumsulfaat! Dit mineraal bestaat uit magnesium en zwavel, wat twee essentiële macronutriënten zijn voor planten, waaronder wietplanten.
Wanneer kun je bitterzout gebruiken?
Hoewel het misschien verleidelijk is om nu je wietplanten bitterzout te geven, is het eigenlijk niet echt nodig als je planten al gezond zijn. Als je echter buiten in aarde kweekt met een laag magnesiumgehalte of als je cannabisplanten tekenen van een magnesiumtekort vertonen (vergelende fan leaves), dan is het wel tijd om Epsomzout te gebruiken.
Magnesium, zwavel en wietplanten
Zoals we al zeiden, is de kracht van bitterzout dat het magnesium en zwavel bevat. Beide versterken je wietplanten op veel manieren.
-
Waarom hebben wietplanten magnesium nodig?
Magnesium is een essentiële macronutriënt, omdat het de plant helpt om de voedingsstoffen stikstof, fosfor en kalium op te nemen. Een betere opname van nutriënten heeft veel voordelen, zoals een sterkere groei, een imposanter formaat en een grotere opbrengst. Vaak hoef je magnesium niet aan te vullen als je een robuuste grondmix gebruikt. Als je planten wel last krijgen van een tekort, merk je dat snel. Tekenen van een magnesiumtekort zijn bladeren die geel worden, maar waarvan de nerven nog groen zijn. Vaak worden eerst de onderste blaadjes aangetast. De rest van de plant volgt als je er niks aan doet.
-
Waarom hebben wietplanten zwavel nodig?
De werking van zwavel is vergelijkbaar met die van magnesium. Het verbetert namelijk ook de opname van andere voedingsstoffen. Daarnaast speelt zwavel een belangrijke rol bij het immuunsysteem van je plant en de productie van enzymen, aminozuren en vitaminen. Bovendien helpt het je wietplanten om water te beheren. De voordelen van zwavel zijn met name belangrijk als je planten veel tijd nodig hebben om te groeien. Een robuust immuunsysteem is namelijk onmisbaar voor ze om met omgevingsstress om te gaan.
Voordelen van bitterzout
Het gebruik van bitterzout voor je wietplanten heeft talloze voordelen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste.
1. Milieuvriendelijk en goedkoop
Elke kweker is bezig met de kosten van zijn kweek en vraagt zich daarom altijd af of een investering de moeite waard is. Bitterzout is echter ontzettend goedkoop en bijna overal verkrijgbaar in tuincentra. Zorg er wel voor dat je geen Epsomzout gebruikt die voor mensen is bedoeld. Dit kan namelijk extra toevoegingen of chemicaliën bevatten waar je wietplanten niet van houden. Bitterzout is ook ontzettend milieuvriendelijk. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken dat je de aarde vervuilt wanneer je het gebruikt.
2. Hoopt zich niet op in de aarde
Het komt vaak voor dat mineralen en supplementen zich ophopen in de aarde. Met name als je iets te enthousiast bent met doseren. Bij bitterzout is dit niet het geval, want dit lost gemakkelijk op in de aarde. Het stapelt zich niet op en hindert de wortels niet bij de opname van benodigde voedingsstoffen. Hetzelfde geldt voor een hydrocultuursysteem. Je kunt dus bitterzout gebruiken zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je te veel gebruikt en daardoor meer problemen veroorzaakt dan je oplost.
3. Verbetert de opname van voedingsstoffen
We hebben dit specifieke voordeel al even genoemd, maar het is de moeite waard om er nog verder op in te gaan. Zowel magnesium als zwavel verbeteren de opname van voedingsstoffen, waaronder stikstof, fosfor en kalium. Samen vormen deze elementen de bouwstenen van je wietkweek. Een evenwichtige verhouding van deze voedingsstoffen helpt je planten om hun volledige potentieel te bereiken.
4. Stimuleert de aanmaak van chlorofyl
Zonder chlorofyl kunnen planten geen zonlicht absorberen. En zonder zonlicht vindt er geen fotosynthese plaats. Dat betekent geen groei, geen bladeren, geen toppen, niets. Het magnesium in bitterzout draagt bij aan dit fundamentele proces. Dit belangrijke mineraal zorgt er namelijk voor dat planten gemakkelijker chlorofyl kunnen aanmaken. Hierdoor wordt het fotosyntheseproces versterkt en daarmee de groei.
5. Behoudt de structuur en de gezondheid van je plant
Alle kwekers willen dat hun wietplanten gezond zijn en zich goed ontwikkelen. Bitterzout kan je ook op dit gebied helpen. Door de opname van voedingsstoffen, de fotosynthese, de celwanden en de productie van essentiële aminozuren te bevorderen, werkt het samen met de natuurlijke processen van je planten om hun gezondheid te verbeteren.
6. Speelt een cruciale rol bij de productie en ontkieming van zaden
Een eigenschap van bitterzout die we nog niet hebben genoemd, is de mogelijkheid ervan om sulfieten uit aarde en hydrocultuursystemen te halen. Een kleine hoeveelheid sulfiet is geen probleem, maar een teveel kan de wortels beschadigen. Dit remt uiteindelijk de kieming, belemmert de groei en veroorzaakt een tekort aan voedingsstoffen. Epsomzout helpt je om dit te voorkomen, doordat het geleidelijk sulfieten verwijdert. Dit zorgt uiteindelijk voor een hogere kiemkracht. Daarnaast ondersteunt het magnesium de zaadvorming. Dit is ideaal als je je planten wilt bestuiven en zaden wilt verkrijgen.
7. De sleutel tot lang levende planten
Bitterzout kan kwekers ook helpen langdurig planten in de vegetatieve fase te houden. Meestal bloeien wietplanten maar één keer per jaar, maar sommige telers willen de levensduur van moederplanten verlengen, omdat ze ermee willen klonen of veredelen. Als dit ook voor jou geldt, is Epsomzout zeer waardevol. Het verwijdert namelijk opgebouwde voedingsstoffen en vermindert omgevingsstress. Je kunt zo in wezen onevenwichtigheden herstellen waar moederplanten gedurende hun lange vegetatieve periode mee te maken kunnen krijgen.
8. Doet moederplanten en wortelgebonden planten herleven
Als het niet goed gaat met een moederplant of als een plant wortelgebonden raakt, kan bitterzout beide in één klap oplossen. Zowel moederplanten als wortelgebonden wietplanten hebben namelijk last van een opeenhoping van sulfieten. Een kleine dosis Epsomzout reinigt de wortelcellen, haalt ze uit rust en zorgt ervoor dat ze weer in actie komen.
Hoe gebruik je bitterzout?
Misschien wel het belangrijkste voordeel van bitterzout is de veelzijdigheid en eenvoudige toepassingen ervan. Zelfs een kleine hoeveelheid kan al voordelig voor je wietplanten zijn, ongeacht of je in aarde of een hydrocultuur kweekt.
In aarde
Voor het kiemen en zaailingen adviseren we 1 theelepel bitterzout per 5 liter water. Breng de oplossing echter niet direct aan. Gebruik in plaats daarvan een plantenspuit en besproei je planten eens in de 2-3 dagen. Je kunt ze het beste besproeien als de lichten uit zijn of tegen het einde van het lichtschema, om lichtverbranding te voorkomen.
Voor volwassen wietplanten geldt dat je ze het direct kunt geven in dezelfde verhoudingen als hierboven beschreven. Weet dat bitterzout het effectiefst is in aarde die weinig magnesium bevat. Als je grond een hoge pH-waarde heeft (7 of hoger), overweeg dan om deze helemaal met Epsomzout te verzadigen om de voedingsbalans te herstellen.
In een hydrocultuur
Voor hydrocultuur-opstellingen geldt hetzelfde doseringsadvies als voor kweek in aarde, tenminste, als je bitterzout aanbrengt met een bladspray. En net als bij teelt in grond kun je het beste je planten besproeien als de lichten uit zijn, om lichtverbranding te voorkomen.
Als je bitterzout direct met je hydro-oplossing wilt mengen, voeg dan tot 2 eetlepels per 5 liter water toe. Voor een gelijkmatige verdeling kun je er ook voor kiezen om Epsomzout eerst op te lossen in lauwwarm water.
Kun je te veel bitterzout gebruiken?
Te veel magnesium en zwavel beschadigt je planten, waardoor ze andere essentiële voedingsstoffen niet meer kunnen opnemen. Het is echter bijna onmogelijk om te veel te geven. Zolang je je aan de aanbevolen doseringsrichtlijnen houdt, ondervind je meestal geen problemen. Maar elke kweek en elke wietplant is weer anders, dus ga ook op je eigen oordeel af. Vaak raden we aan om te beginnen met een lage dosis bitterzout en deze te verhogen als dat nodig is. Over het geheel genomen, is Epsomzout met een evenwichtige aanpak een eenvoudig en waardevol hulpmiddel voor elke kweker.
- 5 min 7 February, 2020 6 Tips Voor Dichtere Cannabistoppen Als je luchtige, pluizige toppen oogst na meerdere maanden hard werken, is dat nogal teleurstellend. Gebruik deze tips om er zeker van te zijn dat je volop weelderige exemplaren krijgt.
- 3 min 12 August, 2019 Hoe Herken En Voorkom Je Toprot Bij Het Kweken Van Cannabis? Niemand wil te maken krijgen met toprot, maar het herkennen van de tekenen en weten wat je moet doen kan de overgrote deel van de plant redden.
- 3 min 23 January, 2019 10 Onmisbare Hulpmiddelen Voor De Cannabis Kweker Succesvolle kweekprojecten hebben een aantal overeenkomsten, ongeacht de opzet. Degenen die de beste ganja produceren, doen dit met de juiste uitrusting. Het doet er niet toe of je nu organisch of...
- 5 min 26 October, 2018 Top 10 Tips Voor Het Kweken Van Wietbomen Laat je kweek uit zijn voegen barsten met cannabis monsterplanten. Wil je zwaargewicht opbrengsten behalen? Dan moet je het een en ander aanpassen. Vergeet wat je weet over de beperkingen van een...
- 4 min 17 August, 2018 Hoe Verhoog Je Het CBD Niveau Bij Het Kweken Van Cannabis? CBD is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de superster van de familie cannabinoïden. Er zijn echter nog maar weinig klinische proeven gedaan. Wel wijst voorlopig onderzoek op intrigerende effecten...
- 4 min 16 October, 2017 Het Kweken Van Megatoppen: 10 Stappen Naar Succes Cannabiskwekers van alle niveaus hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal op zoek naar vette stash van hun favoriete cannabis. Als je ook enorme cannabis cola's wilt kweken, neem dan vijf minuten...