Blog
Biologische Cannabis
6 min

Hoe Kweek Je Zelf Biologische Cannabis?

6 min

Als je wilt genieten van de hoogste kwaliteit cannabis, dan moet het wel biologisch zijn. Maar het biologisch kweken van cannabis kan een uitdaging zijn. Wij onderzochten biologische kweektechnieken en hebben een kleine gids samengesteld

Cannabisgebruikers zijn steeds bewuster van hetgeen ze in joints en pijpjes stoppen. Vooral in gelegaliseerde landen is er een explosieve vraag naar biologische cannabis. Zonder pesticiden, chemische voedingsstoffen en andere meuk die je gezondheid, maar ook die van moeder natuur in de waagschaal stelt. Gelukkig is het ook mogelijk zelf biologische wiet te kweken. Zo moet het:

DE DEFINITIE VAN "BIOLOGISCH"

Voordat we van start gaan met het biologische kweekgebeuren, is het wel zo handig te weten wat "biologische cannabis" inhoudt. In grote lijnen mogen we zeggen dat een biologisch product voortkomt uit "levend materiaal". Wat voedsel of plantaardige producten als cannabis betreft, wil "biologisch" echter vooral zeggen dat er bij de productie geen pesticiden, additieven, kunstmest en andere onnatuurlijke middelen gebruikt zijn.

In de natuur halen planten hun voedingsstoffen uit een rijke bovengrond. Die bestaat uit dierlijk afval en dood plantaardig/dierlijk materiaal dat gecomposteerd is door fungi, insecten en andere micro-organismen. Biologen noemen dit het "bodemvoedselweb", een gemeenschap van organismen dat uit 5 trofische hoofdniveaus bestaat:

  1. Organismen op basis van fotosynthese (planten)
  2. Afbrekers, zoals fungi, bacteriën en kleine nematoden
  3. Afbrekers, kleine roofdieren en herbivoren
  4. Grotere roofdieren, zoals grote insecten en nematoden
  5. Grotere roofdieren, zoals vogels en grotere dieren

Deze voedselketen biedt planten op natuurlijke wijze alles wat ze nodig hebben om te groeien en te gedijen. Als je biologisch kweekt, doe je dat door voedingsrijke aarde te maken van biologisch materiaal, zoals compost, in plaats van een "levenloos" kweekmedium te gebruiken waaraan je kunstmest toevoegt.

WAAROM BIOLOGISCH KWEKEN?

WAAROM BIOLOGISCH KWEKEN?

Er zijn twee belangrijke redenen waarom je zou moeten overwegen om biologische cannabis te kweken. Ten eerste verbetert je eindproduct erdoor. Cannabisplanten die je voedt met chemische meststoffen, zoals Top Grow, leveren absoluut grote, compacte en krachtige toppen op. En als je je planten goed spoelt, smaken en branden deze toppen ook nog goed. De meeste wietliefhebbers constateren echter een groot verschil qua smaak, verbranding en zelfs effecten in vergelijking met biologisch gekweekte cannabis.

De tweede reden waarom je biologisch zou moeten kweken, is de verminderde invloed van je kweek op het plaatselijke milieu. Chemische reststoffen van landbouwprojecten brengen altijd schade toe aan de omgeving. Rivieren raken vervuild en planten en wilde dieren gaan soms dood. Illegale kwekers, bijvoorbeeld, gebruiken vaak pesticiden om hun cannabis te beschermen. Tevens maken ze gebruik van chemische voedingsstoffen om de opbrengsten te verhogen. Deze chemicaliën komen bijna altijd in het omliggende milieu terecht, zoals beekjes, waarbij ze de omgeving verwoesten.

Bovendien is het zo dat biologische cannabisproducten vaak beter zijn voor medicinale gebruikers. Ze bieden namelijk alle therapeutische voordelen van de plant, maar dan zonder andere, mogelijk giftige chemicaliën.

HOE JE BIOLOGISCHE BUITENWIET KWEEKT

HOE JE BIOLOGISCHE BUITENWIET KWEEKT

Het is geweldig om buiten cannabis te kweken. Toch blijft het verstandig om je zaailingen binnen op te starten. Die zijn vaak namelijk nogal fragiel. Hebben ze eenmaal een stel ware bladeren en een wat dikker steeltje, dan is het mogelijk ze buiten van het zonnetje te laten genieten.

Voor het beste resultaat begin je aan het eind van de lente met kweken. Daardoor hebben je planten meer tijd om te groeien. En dat levert grotere exemplaren op en aan het einde van de rit ook een hogere opbrengst. Zet je je planten buiten, geef ze dan een standplaats waar ze optimaal van de zon profiteren. Geef ze ook op de juiste manier water.

Woon je in een ander land, waar de zomers warm zijn en lang duren, dan raden we je zeker aan buiten te kweken. Er gaat namelijk niks boven natuurlijk zonlicht. Eventueel houd je je planten de eerste weken nog binnen als ze nog jong en kwetsbaar zijn. Hebben ze echter eenmaal een setje ware bladeren, zet ze dan buiten, zodat ze in staat zijn welig te tieren. Dat komt niet alleen de planten ten goede, maar ook het milieu door minder energieverbruik!

HOE JE BIOLOGISCHE BINNENWIET KWEEKT

HOE JE BIOLOGISCHE BINNENWIET KWEEKT

Wil je biologische binnenwiet gaan kweken, dan heb je twee mogelijkheden: kweek op biologische potgrond (zie hieronder) of spendeer geld aan een hydroponisch systeem. Hydrosystemen kosten wel wat, maar geven je meer controle over je planten en de oogsten zijn, als je correct te werk gaat, indrukwekkend. De meningen zijn echter verdeeld over de vraag of een hydrokweek wel biologisch is, omdat het een "kunstmatig" systeem is. Gebaseerd op onze definitie, zijn er wel hydroponische methoden die dicht in de buurt komen van biologische kweek.

Hydro-kwekers hoeven geen potgrond samen te stellen. De planten groeien namelijk in een inert medium, zoals perliet, en nemen al hun voedingsstoffen, opgelost in vloeibare meststoffen, via de wortels op. Dat zouden dan natuurlijk wel biologische meststoffen moeten zijn.

Gerelateerd artikel

Kokoswater Als Biologische Meststof Voor Cannabis

Voor de lichtbehoefte van binnenplanten heb je daarbij minstens lampen van 400-W nodig. Als je echter lampen van 600- of 1000-W gebruikt, worden de toppen groter en compacter. Zorg ook voor een gezonde luchtcirculatie als je binnenplanten kweekt. Dat verbetert de groei en voorkomt ziektes en schimmelinfecties.

Ook aquaponie is een manier om biologische cannabis hydroponisch te kweken. In plaats van uit vloeibare meststoffen halen planten hun voedingsstoffen echter uit het afval van vissen die in water rondzwemmen.

BIOLOGISCHE CANNABIS: HET BEREIDEN VAN DE GROND

BIOLOGISCHE CANNABIS: HET BEREIDEN VAN DE GROND

Wellicht de makkelijkste manier om cannabis te kweken, is het laten groeien van een paar planten in potten van 15-20 liter. Deze potten bieden voldoende ruimte voor je cannabis om lekker groot te worden en een stevige opbrengst van zo'n 100g/plant te genereren. Je mag ook kleinere gebruiken, maar je cannabisplanten blijven dan kleiner en leveren minder op.

Bij het kopen van potten (bijvoorbeeld bij een tuincentrum), zou je erop moeten letten dat er voldoende afwatergaatjes in de bodem zitten. Cannabisplanten hebben goed afwaterende potgrond nodig om goed te groeien.

Vervolgens vul je de potten met potgrond. Biologische grond is daarbij op twee manieren te bereiden. Ten eerste is het mogelijk potgrond uit de winkel te verrijken met onder meer kokosvezel, perliet, wormenpoep, olivijn, dolomietkalk en guano. Dat gaat sneller, maar het substraat bevat veel voedingsstoffen. Dat is soms weleens teveel van het goede voor zaailingen en jonge plantjes. Om dat recht te trekken, zou je de aardemix minstens 24 uur moeten laten voorweken.

Staan je planten eenmaal in deze aardemix, geef dan natuurlijke, biologische meststoffen tijdens de groei- en bloeiperiode. Interessante middelen zijn bijvoorbeeld vloeibaar zeewier en vleermuizenmest. Overigens; of je nu binnen of buiten kweekt, biologische potgrond bereid je op dezelfde manier voor.

Gerelateerd artikel

Wat Is Gerecyclede Biologische Levende Grond (ROLS)?

COMPOST: DE BASIS

Hoe Maak Je Je Eigen Compost

Het is ook handig om je eigen composthoop te maken, met groenteafval, theeblaadjes, koffieprut, eierschalen en ander biologisch keukenafval. De resultaten zijn verbluffend en het kost geen drol, omdat je simpelweg afvalmateriaal gebruikt om je potgrond te verrijken. Composteren gaat echter niet snel. Begin er dus ruim van tevoren mee.

Om zelf compost te maken, heb je een compostbed of compostbak nodig. Knutsel deze zelf of koop er eentje bij een tuincentrum. Je eigen composthoop is het best op te starten met een stevige laag biologische potgrond. Stop er ook wat wormen in; die breken het biologische afval af en beluchten de boel.

Na een tijdje is het mogelijk ander biologisch materiaal bij je compost te doen. Hieronder een opsomming van de meest algemene ingrediënten voor compost om je aarde te verrijken:

Koolstofrijke ingrediënten:

  • Papier
  • Afgekloven maïskolven
  • Groentestronken
  • Dennennaalden
  • Stro
  • Houtschaafsel
  • Droge bladeren en gras

Stikstofrijke ingrediënten:

  • Eierschalen
  • Koffieprut
  • Groente- en fruitafval
  • Grasmaaisel en verse bladeren
  • Zeewier
  • Mest
  • Alfalfa-meel

Voor de beste resultaten zouden er in je compost veel koolstofrijke en minder stikstofrijke ingrediënten moeten zitten. Sommige kwekers adviseren een verhouding van 3:1; dat zou ervoor moeten zorgen dat de micro-organismen een topprestatie leveren.

Denk er wel om dat compost warm wordt. Die warmte ontstaat doordat het materiaal afbreekt. Wacht dus altijd tot de boel volledig gecomposteerd is, anders verbranden de wortels van je planten.

Het duurt een aantal maanden tot soms wel een paar jaar voordat je compost bruikbaar is. Dat hangt natuurlijk af van de hoeveelheid potgrond en de ingrediënten die je erin kiepert. Als je echter grond voor een paar cannabisplanten maakt, duurt het vaak maar een paar maanden. Werk de composthoop daarbij om de drie dagen goed door. Dat versnelt het composteren.

Als je compost gebruikt, werk dan ook wat perliet of vermiculiet door de aarde; dat verbetert het afwateren. En of je nu binnen of buiten gaat kweken, dat maakt voor het maken van compost niks uit.

VERBETER JE BIOLOGISCHE KWEEK

VERBETER JE BIOLOGISCHE KWEEK

Er bestaat een aantal producten waarmee je in staat bent het biologische kweekgebeuren te verbeteren. Dat zijn onder meer:

1. COMPOSTTHEE

Compostthee is een thee die je brouwt van compost en water, precies wat het al zegt, dus. Dit genereert een voedingstoffenrijke vloeistof om je planten te voeden. Het is daarbij makkelijk om te maken. Je hoeft alleen maar wat compost en andere biologisch producten 1-3 dagen te laten trekken in onvervuild water. Dat levert een supergeconcentreerde vloeistof op voor je planten. Het is zelfs mogelijk de cannabis ermee te besproeien ter bescherming tegen pestbeestjes en plantenziekten.

2. MELASSE

Melasse is een bijproduct van de productie van suiker uit suikerriet of suikerbieten. Het is een donkere, stroopachtige vloeistof en zit barstensvol voedingsstoffen die tijdens het proces uit de suiker gehaald zijn. Mensen gebruiken het vooral in de keuken, maar micro-organismen in potgrond zijn ook in staat zich ermee te voeden. Het verrijkt op die manier de grond en je cannabisplanten profiteren daarvan.

3. GERECYCLEDE BIOLOGISCHE LEVENDE GROND (ROLS)

Gerecyclede biologische levende grond is een van de beste substraten voor je plantjes. Je maakt het door gekochte aardemix te verrijken met natuurlijke meststoffen, beschermende middelen voor het wortelstelsel van je planten, compostthee en meer. De bovenstaande info over het bereiden van potgrondmix is een goede basis om zelf gerecyclede biologische levende grond te maken.

4. NATUURLIJKE PLANTENVERZORGING

Je planten een topprestatie laten leveren, bereik je met een paar simpele verzorgingstechnieken. Dat zijn onder andere:

• Gezelschapsplanten: Je cannabisplanten in gezelschap kweken van andere planten beschermt en versterkt je tuin. Goede opties zijn: pepermunt, dille, basilicum, goudsbloem, koriander en bieslook.

GezelschapsplantenBekijk Producten

• Nuttige insecten: Als je biologisch kweekt, is het super nuttig een ecosysteem in je tuintje op te zetten. Behalve gezelschapsplanten is het ook mogelijk nuttige insecten uit te nodigen, zoals lieveheersbeestjes, netvleugeligen, roofmijt en roofwantsen. Deze beschermen stuk voor stuk je planten tegen schadelijke plunderaars.

• Neemolie: Dit is een prachtmiddel voor cannabiskwekers. Het is gemaakt van de pitten van de Aziatische neemboom en een krachtig, biologisch insectendodend middel en biedt je planten bescherming tegen de schadelijkste insecten en fungi.

Gerelateerd artikel

Hoe Gebruik Je Neem Olie In De Kweekruimte?

WAT IS HET EINDRESULTAAT VAN BIOLOGISCHE KWEEK?

Als je cannabis, zoals hierboven beschreven, biologisch kweekt, mag je ervan uitgaan dat je met prachtplanten een prachtresultaat behaalt. Het eindresultaat weegt dan misschien niet zoveel als met chemische voedingsstoffen, maar een superieur eindproduct maakt dat ruimschoots goed.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken