De Verschillende Biersoorten
Voordat je zelf bier gaat brouwen, moet je eerst wat kennis vergaren over de verschillende soorten brouwsels die er zijn en hoe ze zijn gemaakt. Lees deze handleiding en ontdek alles over de populairste biersoorten.
Wil je zelf bier brouwen? Na het lezen van dit overzicht weet je alles over verschillende soorten bier.
AMBER EN LAGER: DE MOEDERS VAN ALLE BIEREN
Alle bieren beginnen of als amber of als lager. Bij het maken van amber gebruikt men gistsoorten met een hoge gisting, die actief worden bij temperaturen van 13–25°C. Deze gisten kunnen zeer uitzonderlijke smaken opleveren die we niet direct associëren met bier. Denk aan noten van fruit of kruiden. Deze smaken vind je met name terug in Britse en Belgische bieren.
Lagers maakt men echter met gistsoorten met een lage gisting. De naam is afkomstig van het Duitse woord lager (opslaan). Deze bieren werden namelijk opgeslagen om de smaak, het alcoholpercentage en de levensduur te verbeteren. Dergelijke gisten worden actief bij temperaturen van 4–11°C en leveren ronde smaken op die we vaak associëren met bier. Denk aan frisse, zuivere en verfrissende moutsmaken. Dit zijn de smaken die je vaak tegenkomt in Duitse bieren.
Alle bieren beginnen als amberbier of als lager, maar daarmee zijn we er nog niet. Hieronder vind je een overzicht van specifiekere biersoorten.
SOORTEN AMBERBIEREN
We beginnen met amberbier, wat varieert van IPA’s tot Belgisch blond.
GERSTEWIJN
Gerstewijn is een sterke soort amber met een alcoholgehalte van tussen de 6 en 12%. Deze bieren maakt men van stevige wort. De oorsprong van de naam voert ons terug naar het oude Armenië, waar ook de stijl wellicht vandaan komt. Het eerste bier dat op de markt verscheen als gerstewijn was Bass No. 1, rond 1870.
Muntons Barley Wine heeft een rijke, complexe body en een alcoholpercentage van 7%. Daarmee is het perfect voor liefhebbers van sterke bieren die thuis iets bijzonders willen brouwen.
PALE ALE EN INDIA PALE ALE (IPA)
Pale ale maakt men met mout dat droog is geroosterd middels steenkool. Hierdoor krijgt de mout en het bier dat daaruit volgt, een lichte of bleke kleur. Er zijn verscheidene soorten pale ale en hun smaken verschillen per brouwmethode. Ook het soort en de hoeveelheid hop zorgt voor verschil in smaak.
India pale ale, of IPA, is ontwikkeld in Engeland voor de export naar India. Deze bieren brouwde men met extra alcohol en hop, zodat ze de lange reis per schip zouden overleven. Ze werden ook gauw populair in andere Engelse kolonies, zoals Australië en Nieuw-Zeeland.
Brewferm IPA is een klassieke, hoppige Engelse IPA met een lichte amberkleur en een kruidige, enigszins bittere smaak. Houd je van de kracht en stevige smaken van een IPA? Probeer deze kit dan eens.
TARWEBIER
Tarwebier brouwt men, zoals je al hebt geraden, traditioneel met hogere concentraties tarwe. Er zijn twee hoofdsoorten: Weissbier (oorspronkelijk uit Duitsland) en witbier (oorspronkelijk uit België).
Duits Weissbier maakt men met mout met ten minste 50% tarwe — tot 70% bij Beiers Weissbier. Belgisch tarwebier brengt men echter vaak op smaak met koriander en sinaasappelschillen. Men maakt het daarbij van ruwe, ongemoute tarwe.
Sommige subsoorten tarwebier behelzen lambiek, wat is gemaakt met wilde gisten en bacteriën. Daarnaast heb je Berliner Weisse, een wolkig bier met een unieke zure smaak, vaak geserveerd met Lievevrouwebedstro of aardbeiensiroop voor extra frisheid.
Brewferm Wheat Tripel is een prachtige gouden tripel met een rijke, tarweachtige body en een heerlijk fruitig aroma. Als je zelf een uniek tarwebier wilt brouwen, probeer deze dan echt eens.
BELGISCH BLOND, DUBBEL, TRIPEL EN QUADRUPEL
Belgisch blond of ‘gouden’ bier is fris, licht bier dat men meestal maakt met pilsner-mout. Dubbel is een klassiek, in de fles gebrouwen abdijbier met een specifieke bruine kleur. Tripel is echter een sterke pale ale die van oorsprong uit Vlaanderen komt. Quadrupel of grand cru, is sterk bier, soms gemaakt door het mengen en opnieuw fermenteren van verschillende brouwsels.
Brewferm Belgian Tripel is een heerlijk, gouden brouwsel met een gebalanceerd hop- en moutprofiel en wat kruiden. Als je van Belgisch bier houdt, dan is deze kit perfect.
OLD ALE
Old ale is een term die men gebruikt voor belegen, donker, moutig Engels bier. Deze bieren hebben een alcoholpercentage van ten minste 5% en een specifieke scherpe smaak. Traditioneel dankt old ale deze smaken aan een secundaire fermentatie met brettanomycesgist of aan de houten vaten waarin het wordt bewaard.
BROWN ALE
Brown ale is donkerbruin bier dat van oorsprong uit Engeland komt. Momenteel brouwt men deze bieren echter overal ter wereld. Traditionele brown ale was licht gehopt en werd gemaakt met 100% bruine mout. De bieren hebben een specifiek aroma van karamel en chocola.
Als je zelf een zoete, verfrissende brown ale wilt brouwen, probeer dan Belgian Brown van Brewferm. Dit is een geweldige ale voor de zomer.
PORTER EN STOUT
De geschiedenis van porter en stout is met elkaar verweven en deze bieren brengen ons terug naar de 18e eeuw. Het zijn vaak goed gehopte bieren, gemaakt met bruine mout. De term stout gebruikt men voor sterke porter met een hoger alcoholpercentage. Deze bieren werden populair in de Baltische streken. Rond de 19e eeuw produceerden landen in deze streken hun eigen porterbieren. Deze bieren kenmerkten zich door een hoog alcoholpercentage van minstens 10%. Porter- en stoutbieren zijn zware bieren met rijke smaken van karamel, chocola, kruiden en room.
SOORTEN LAGERS
Nu is het tijd voor de lagers, waaronder bock en pils.
PALE EN AMERIKAANSE LAGERS
Pale lagers zijn, zoals de naam al doet vermoeden, bleke, gouden bieren. Ze hebben een zuivere, frisse smaak die is afgerond, met aroma's van pilsner-mout en fijne hop. Sommige brouwers gebruiken ook rijst en mais om hun bier een nog lichtere body te geven. Pale en Amerikaanse lagerbieren hebben vaak een alcoholpercentage van ongeveer 4%.
Muntons Mexican Cerveza is een lichte, frisse en zuivere lager. Met een alcoholpercentage van slechts 3,8% is dit een perfect zomerbiertje.
PILS
Pils, pilsner of pilsener is een soort pale lager en werd voor het eerst gebrouwen in de Tsjechische stad Pilsen. Tegenwoordig zijn er honderden verschillende soorten pils op de markt, allemaal met unieke eigenschappen. Over het algemeen zijn het echter bleke, frisse en zuivere bieren. Ze hebben veel schuim en een goed gebalanceerd smaakprofiel van hop en mout.
Amerikaanse pilsners zijn vaak wat moutiger en bevatten meer alcohol, variërend van 6 tot 9%. Duitse pils is meestal iets bitterder dan de Tsjechische variant, die van oudsher een lichtere smaak heeft.
Muntons Export Pilsner is een heerlijke, verfrissende lager met een frisse, goed afgeronde smaak. Perfect voor de thuisbrouwer die een verfrissend zomers biertje wil maken.
DUNKEL (DONKERE LAGER)
Dunkel is een term die men gebruikt voor Duitse donkere lager. Deze bieren hebben vaak een mild, moutig aroma en brouwt men met Münchense mout. Dit zorgt voor de specifieke smaak en kleur ervan.
Dunkel brouwt men van oudsher middels een maischproces met decoctie. Daarbij kookt men een deel van de granen zodat ze meer zetmeel afgeven. Vervolgens doet men ze weer bij het fermentatiemengsel om de temperatuur te verhogen. Daardoor krijgt het ook de specifieke, moutige smaak.
Dunkel was het gebruikelijkste bier toen in 1516 de Duitse reinheidswet van kracht ging. De bieren bevatten zelden meer dan 5,5% alcohol en zijn niet zo bitter.
BOCK
Bock is een soort sterke Duitse lager. Er zijn verschillende soorten bockbier, waaronder lentebok (meibock), een lichter gekleurd en hoppig bier. Traditioneel brouwde men dat voor de lentemaanden, van maart tot juni. Dubbelbock heeft een sterkere, moutigere smaak.
Eisbock (ijsbock) is een sterke lager die men maakt door een dubbelbock gedeeltelijk in te vriezen. Daarna verwijdert men het ijs om de smaak en het alcoholpercentage te concentreren. Eisbock heeft vaak een rijke, donkere smaak van steenfruit met vleugjes pruimen, gedroogde pruimen of rozijnen. Weizenbock (tarwebock) brouwt men met tarwe in plaats van gerst.
IETS OVER SPONTANE FERMENTATIE
Spontane fermentatie is een proces dat Belgische lambiekbrouwers van oudsher gebruiken. Hierbij brouwt men bier met wilde gisten, zoals Brettanomyces. Lambiekbrouwers koelen wort in open vaten, zodat natuurlijke gisten en bacteriën zich erin kunnen vestigen. Zo kan de wort spontaan fermenteren. Hierdoor kunnen er in het resulterende bier diverse complexe smaken ontstaan. Bijvoorbeeld unieke, zure noten die interessant kunnen zijn in combinatie met voedsel. De meeste ‘zure’ bieren die je tegenkomt bij een ambachtelijke brouwerij, brouwt men met deze techniek.
BROUW JE FAVORIETE BIER ZELF!
In het assortiment van Zamnesia vind je diverse bierkits om zelf bier te brouwen. Bekijk onze volledige selectie in onze Brouwshop en brouw je favoriete bier!
Hennep en hop zijn allebei onderdeel van de familie Cannabaceae. Het zou ons dan ook niet verbazen als je hebt bedacht om ze allebei te gebruiken in je thuisbrouwsel. Omdat je niet de eerste avontuurlijke brouwer bent, hebben we dat al besproken in onze blog Het maken van cannabisbier. Doe er je voordeel mee!
- 3 min 13 January, 2020 Het Hoe En Wat Van De Hydrometer: Het Geheim Voor Geweldig... Een hydrometer ziet er tussen de andere benodigdheden voor het bierbrouwen misschien uit als een ingewikkeld en verfijnd apparaat. Het is echter best makkelijk in gebruik. Het apparaat geeft je...
- 4 min 17 April, 2018 Wat Zijn IBU En EBU In Bier? Zelf bier brouwen kan een ontmoedigende ervaring zijn. De complexiteit van het proces brengt je bij de allerbelangrijkste vraag: hoe beoordeel ik de kwaliteit? Als je IBU en EBU begrijpt, houdt dat...
- 2 min 10 April, 2014 Het Maken Van Cannabis Bier Zoals je misschien al weet, gaan cannabis en bier goed samen. Maar er is meer dan alleen de smaak; hop en cannabis zijn nauwer verwant dan je zou denken.