De Azteekse Combi: Psilocybine En Cacao
Cacao is het hoofdingrediënt van chocolade, en wordt niet voor niets 'voedsel van de goden' genoemd. Het heeft een wonderbaarlijk opbeurend effect, zeker als je zelf wat magie toevoegt. Ontdek hier meer over de natuurlijke psychoactieve eigenschappen van cacao en hoe ze de impact van psychedelica zoals paddo's kunnen versterken.
Ben je ook zo dol op dat gevoel dat je ervaart wanneer je jezelf verwent met een lekker stukje chocolade? Je bent niet de enige en die gevoelens komen niet uit je verbeelding! Cacaobonen zijn traditioneel het belangrijkste ingrediënt om chocolade te maken. Ze zijn psychoactief en hebben een impact op je neurotransmitters, waardoor je je opgewekter en euforischer voelt.
De Azteken koesterden hun inheemse cacaoplanten. Dat had niet alleen te maken met de hoge concentratie voedingsstoffen, maar ook met de psychoactieve effecten ervan. Het verhaal gaat dat de Azteken cacao zelfs met paddo's combineerden. Ze maakten er een drankje van, waarna ze een hemelse trip konden ervaren. Ontdek hier alles over cacao, de effecten ervan en hoe je het kunt gebruiken om je eerstvolgende ervaring met psilocybine te verbeteren!
Wat is cacao?
Cacao (ook wel bekend als Theobroma cacao) is een relatief kleine boom die oorspronkelijk in Amerika groeit. Hoewel het van nature voorkomt in veel delen van Midden- en Zuid-Amerika, is cacao inmiddels op grote schaal gedomesticeerd in andere delen van de wereld. Cacaobomen kunnen een hoogte van 6 tot 12 meter bereiken en produceren kleine witte bloemen die direct op hun stammen groeien. Na bestuiving door bijen, vlinders en andere insecten vormen de cacaobloemen peulen. Deze kunnen tot wel 500 gram per stuk wegen en 20 tot 60 zaden (oftewel 'bonen') bevatten. Deze bonen bevatten 40 tot 50% vet en zijn rijk aan theobromine. En juist deze verbinding is grotendeels verantwoordelijk voor de opbeurende en stimulerende eigenschappen. Daarnaast zijn cacaobonen een geweldige bron van magnesium, kalium, ijzer, antioxidanten en andere belangrijke stoffen. In principe zijn ze een van de eerste superfoods!
Wat is het verschil tussen cacao en cocoa?
Sommigen beweren dat cacao verwijst naar de bonen van de cacaoplant, en dat cocoa verwijst naar het poeder dat achterblijft nadat de bonen zijn gemalen en het vet eruit is geperst. Er is hier echter geen consensus over en vaak worden deze termen door elkaar gebruikt. In dit artikel gebruiken we de term cacao om te verwijzen naar alles wat afkomstig is van de cacaoplant.
De geschiedenis van cacao en paddo's: een gouden combinatie?
De Azteken waren in veel opzichten hun tijd vooruit. Zo maakten ze het beste van hun land via drijvende boerderijen, gaven prioriteit aan onderwijs, en ze wisten hoe ze high konden worden! Dit deden ze door cacaobonen met psilocybine paddenstoelen te combineren. Maar ze waren niet de enigen die de cacaoplant gebruikten en bewonderden. Veel andere oude Meso-Amerikaanse beschavingen deden hetzelfde.
Traditioneel gebruik van cacao
De Olmeken (de vroegst bekende grote Meso-Amerikaanse beschaving) waren naar verluidt de eersten die cacao kweekten. Daarbij ontwikkelden ze methoden om het om te zetten in de heerlijke drankjes die aan de basis van moderne chocolade stonden. Archeologische resten van aardewerk suggereren bijvoorbeeld dat de Olmeken al in 2000 v.Chr. cacao verbouwden en gebruikten. Net als de oude culturen die na hen kwamen (denk aan de Azteken en de Maya's), vereerden de Olmeken de cacaoboom en gebruikten ze de vruchten en zaden om speciale drankjes te maken. Ze gebruikten deze brouwsels tijdens huwelijken, officiële bijeenkomsten en als geschenk voor de elite bij begrafenissen.
Net als de Olmeken die hen voorgingen, bleven culturen zoals de Azteken en de Maya's cacao op vergelijkbare manieren verbouwen en gebruiken. De Azteken geloofden bijvoorbeeld dat ze cacaobomen als geschenk kregen van Quetzalcoatl, de slangengod die stond voor kunst, ambachten, kennis en de wind. Ze beschouwden de bomen als een spirituele, 'plantaardige leermeester' en de zaden hadden een belangrijke betekenis voor de bevolking.
De Azteken gebruikten cacaobonen als traditioneel medicijn en bij rituelen zoals huwelijken, begrafenissen of spirituele ceremonies. Ze maakten er 'chocolātl' van, een schuimig drankje dat gefermenteerde en geroosterde cacaobonen, maïs en chilipepers bevatte. Men geloofde dat het drinken van dit rijke mengsel een stemmingsverhogend en lustopwekkend effect had. Daarnaast hielp het ze om contact te maken met anderen, zichzelf en hun goden.
De combinatie van cacao en paddo's
Cacao was niet de enige psychoactieve stof die de Azteken gebruikten. Net als andere Meso-Amerikaanse culturen waren ze ook dol op Psilocybe mexicana, die ze 'teonanacatl' noemden, wat soms vertaald wordt als 'vlees van de goden'.
Deze paddo's waren zeer schaars (waarschijnlijk veel schaarser dan cacao), en alleen de elite mocht ze tijdens zeer speciale gelegenheden gebruiken. Denk hierbij aan kroningen, religieuze ceremonies en offers. Wanneer de Azteken hun heilige psilocybine consumeerden, deden ze dit vaak in combinatie met de vrucht van hun 'plantaardige leermeester'. Mogelijk probeerden ze hiermee de diepgaande en krachtige effecten van Psilocybe mexicana op een positieve manier te beïnvloeden.
Het gebruik van paddo's en cacao voor spirituele of ceremoniële redenen gaat meer dan 4000 jaar terug. Dit blijkt uit historische documenten van Spaanse kolonisten en archeologisch bewijs van Azteekse begraafplaatsen en andere opgravingen. Maar ook vandaag de dag kun je de uitgesproken effecten van deze oude planten ervaren tijdens rituelen in Mexico en andere gebieden. Je kunt echter ook thuis aan de slag met hoogwaardige cacao en psilocybine paddenstoelen of magic truffles.
Paddoshop
Onze Paddoshop biedt een ruim assortiment aan magic truffels, paddokweeksets, sporen prints en meer.
Moderne toepassingen van cacao en paddo's
De Olmeken, Azteken en Maya's hebben de tand des tijds niet doorstaan. Toch is er nog altijd een grote waardering voor de combi van paddenstoelen en chocolade. Niet alleen trippers zijn er dol op, maar ook gezondheidsbewuste mensen die de vele voordelen van deze oude planten willen ervaren.
Dit zijn enkele populaire manieren waarop mensen de kracht van cacao en paddo's combineren:
-
Om de psychoactieve ervaring te versterken, eten sommige trippers chocolade met een hoog cacaogehalte voor of tijdens het trippen op paddo's of magic truffles.
-
In psychedelische therapie zet men soms een combinatie van cacao en psilocybine paddenstoelen of magic truffles in.
-
Microdosing van paddo's wordt steeds gangbaarder. Denk aan met paddo's verrijkte chocoladerepen, die ideaal doseerbaar zijn voor microdosing.
- Sommigen voegen gedroogde paddenstoelen, tincturen of extracten toe aan hun dieet, in combinatie met cacaoproducten.
Mogelijke voordelen van het gebruik van cacao en paddo's
Zoals voor de meeste psychedelica geldt, is het onderzoek naar psilocybine paddenstoelen beperkt. En over de combi met cacao is nog veel minder bekend. Maar cacao zelf is wel onderzocht! Wanneer we deze onderzoeken bekijken, kunnen we wellicht wat voordelen noemen van cacao, al dan niet in combinatie met paddo's.
In vitro-onderzoek toont aan dat cacao het niveau van neurotransmitters in onze hersenen beïnvloedt (Melzig et al., 2000). Het bevat namelijk monoamine-oxidaseremmers (of MAO-remmers). Monoamine-oxidase is een enzym dat de hoeveelheid neurotransmitters in de hersenen reguleert door serotonine, noradrenaline en dopamine af te breken. Door de activiteit van monoamine-oxidase te remmen, kan de consumptie van cacao tot een tijdelijke stijging van deze neurotransmitters leiden. Deze stijging kan:
-
euforie veroorzaken
-
de manier waarop we pijn waarnemen beïnvloeden
-
spanning verlichten
-
je stemming beïnvloeden
Daarnaast toont onderzoek ook aan dat cacao anandamide en fenylethylamine bevat (Nehlig, 2013). Anandamide is een cannabinoïde die je lichaam van nature produceert, al gebeurt dat meestal in beperkte hoeveelheden. Het zorgt mogelijk voor gevoelens van 'gelukzaligheid' door pijn, stress en angst te verminderen en tegelijkertijd de stemming te verbeteren. Je lichaam produceert ook fenylethylamine, ook bekend als FEA. Het stofje heeft een bijnaam als 'liefdesmolecule', want het zorgt mogelijk voor stimulerende effecten die soms worden vergeleken met die van amfetamine (die de effecten van fenylethylamine zelfs kan versterken).
Psilocybine heeft ook een aanzienlijk effect op neurotransmitters. Het is dus niet vergezocht dat een combi van cacao met paddo's of magic truffles de ervaring kan versterken. Mogelijk komt dit door de interactie tussen de verbindingen in de cacao en de psilocybine in de paddo's. Hoewel er dus weinig wetenschappelijk onderzoek naar dit onderwerp bestaat, zweren veel gebruikers dat het combineren van cacao en psilocybine een intensere trip opwekt.
Hoe combineer je thuis cacao met paddo's of magic truffles?
Wil je deze eeuwenoude combinatie zelf proeven? Doe wat de Azteken deden en maak een aangepaste versie van de traditionele chocolātl.
Hoe maak je zelf een drankje van paddo's en cacao (chocolātl)
Ingrediënten
- paddo's of magic truffles
- water
- cacaobonen
- honing, suiker of je favoriete zoetstof (optioneel)
Benodigdheden
- waterkoker of steelpan
- molen/grinder voor je paddo's
- 2 grote kommen, om paddothee te laten trekken
- houten lepel, spatel of garde, om te roeren
- zeef of koffiefilter
- ziplock zakje
- deegroller
- haardroger
- koffiemolen
- vijzel en stamper
Instructies
Om te beginnen, moet je thee zetten van je paddo's of magic truffles:
1. Maal je paddo's of truffles fijn in de grinder. Dit vergroot het oppervlak voor infusie.
2. Verwarm wat water tot net onder het kookpunt.
3. Doe je paddo's of truffels in een grote kom en giet het water eroverheen.
4. Laat het mengsel 10 tot 15 minuten trekken, waarbij je af en toe roert.
5. Zeef de truffle- of paddothee door een zeef of koffiefilter in een andere kom.
Nu is het tijd om de cacao voor te bereiden. Dit kun je het beste doen door rauwe cacaobonen tot een dikke pasta te verwerken. De meeste chocolade uit de winkel bevat heel weinig cacao en is zwaar bewerkt. Hierdoor bevat het nauwelijks (of geen) actieve bestanddelen die in echte cacao zitten. Voor het beste resultaat kun je het beste rauwe of geroosterde cacaobonen bij een biologische winkel of reformhuis kopen. Hierna doe je het volgende:
6. Gebruik 30 tot 50 cacaobonen per portie. Doe ze in een afsluitbaar zakje en plet ze in kleine stukjes met een deegroller of een soortgelijk zwaar voorwerp.
7. Leg de geplette bonen op een plat oppervlak en droog ze heel voorzichtig met een föhn. Dit zal helpen om de bonen van hun schil te scheiden.
8. Stop de gepelde bonen in een koffiemolen en maal ze tot een fijn poeder. Het is essentieel dat je hierbij langzaam en voorzichtig te werk gaat. Maal de bonen nooit te lang! De hitte van de molen breekt de actieve bestanddelen in de cacaobonen af, waardoor ze hun psychoactieve eigenschappen verliezen.
9. Doe het poeder over in een vijzel en maal het met de stamper handmatig tot een dikke pasta.
10. Meng de cacaobonenpasta door je thee, voeg eventueel suiker of andere zoetstoffen toe en genieten maar! Onthoud wel dat je drankje een intens aardse en bittere smaak heeft, evenals een dikke textuur.
Opmerking: Wanneer je geen rauwe cacaobonen kunt vinden, probeer dan chocoladerepen met 70-100% rauwe cacao. Smelt de repen au bain-marie en voeg hier je paddothee in delen aan toe. Roer goed door met een garde.
Paddo's en cacao — het psychedelische duo van de oude Azteken
Duizenden jaren geleden combineerden de slimme Azteken en andere Meso-Amerikaanse culturen cacao (de 'plantaardige leermeester' en het geschenk van de goden) met de transformerende kracht van psilocybine paddenstoelen.
Je weet nu dat het vrij gemakkelijk is om je psychedelische ervaring te verrijken met de natuurlijke, stimulerende impact van cacao. Je kunt cacao echter ook combineren met andere paddenstoelen, zoals Lion's mane, Reishi of Cordyceps! Als het voor de Azteken en Maya's werkte, dan toch ook zeker voor jou?
- Melzig, M. F., Putscher, I., Henklein, P., & Haber, H. (2000). Redirecting - https://linkinghub.elsevier.com
- Nehlig, & A. (2013). The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. British Journal of Clinical Pharmacology, 75(3), 716–727. - https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com
- 5 min 29 July, 2024 Hoe Bewaar Je Paddo's? Als je paddo's lang goed wilt houden, moet je ze niet alleen goed drogen maar ook goed bewaren. Dat kan heel eenvoudig en voor het behoud van hun sterkte is het essentieel. Hieronder lees je waar...
- 3 min 9 February, 2023 Hoe Maak Je Magic Mushroom-Chocolade? Magic mushrooms zijn geweldig, maar smaken niet echt lekker. Gelukkig kun je dat veranderen door ze met chocolade te combineren! Lees verder en ontdek hoe je zelf magic mushroom-chocolade kunt...
- 6 min 26 January, 2023 Kun Je Wiet En Magic Mushrooms Combineren? De combinatie van wiet en paddo's is een versmelting van twee golven. De high wordt nog sterker, je zinkt nog dieper of er gebeurt helemaal niets. We willen ontdekken of het mogelijk is deze...
- 2 min 29 May, 2018 Hoe Maak Je Thee Van Paddo's / Truffels? Thee is een ideale manier om de magie in te nemen: Het is smakelijk, zacht voor de maag en wordt sneller opgenomen. Hoe kan je hier niet van houden?
- 4 min 27 May, 2018 Waarom Zijn Chocola En Cannabis Zo’n Geweldige Combinatie? In dit artikel onderzoeken we de complexe overeenkomsten tussen cannabis en cacao; het verbaast je hoeveel ze gemeen hebben! Ontdek waarom het combineren van wiet en chocola de effecten van beide...
- 3 min 14 December, 2014 Cannabis Chocoladetruffels Maken Dol op chocolade? Ook dol op cannabis? Waarom word je dan niet high in stijl met je eigen, zelfgemaakte cannabis chocoladetruffels?