Alles Wat Je Moet Weten Over Papaver
Er bestaan wereldwijd ongeveer 70 papaversoorten. Deze kruidachtige planten hebben allerlei toepassingen, van holistisch tot symbolisch en zelfs als verdovend middel. We bespreken alles wat je moet weten over de meest voorkomende papaversoorten. Wil je deze kleurrijke planten graag zelf kweken? Dan hebben we precies wat je zoekt.
Bij papaver denken velen aan de klaproos als symbool voor gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog of aan de slaapbol waar opium uit gewonnen wordt. Hoewel het allebei papaversoorten zijn, bestaan er veel verschillen tussen alle soorten die onder de familie van Papaveroideae vallen. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over de meest voorkomende papaversoorten.
Hoeveel papaversoorten zijn er?
Hoeveel soorten papavers bestaan er eigenlijk? Gedacht wordt dat er meer dan 70 soorten tot het geslacht Papaver behoren. Papavers zorgen met hun unieke bloemen niet alleen voor veel kleur, maar sommige soorten worden al eeuwenlang gebruikt vanwege hun mogelijke gezondheidsvoordelen. Verder heeft de papaver een belangrijke symbolische betekenis.
Symboliek achter klaprozen
Zoals je misschien weet, heeft de klaproos een grote symbolische waarde. Om specifiek te zijn is Papaver rhoeas, beter bekend als de grote klaproos, vooral in het VK sterk verbonden met de herdenking van de Eerste Wereldoorlog en Wapenstilstandsdag. Op het slagveld kwam de klaproos veel voor en bloeide zelfs in de grond die werd omgewoeld door de gevechten die plaatsvonden aan het westelijk front in Vlaanderen. De grote klaproos is echter maar een van de vele soorten papaver. Een andere soort, Papaver somniferum of de slaapbol, heeft van oudsher een belangrijke plaats in de wereld van drugs. Zoals je ziet, heeft papaver verschillende connotaties.
Gebruik van papaver
Papaver is niet alleen een uitstekende keuze om elke tuin op te fleuren met zijn opvallende kleuren, unieke uiterlijk en verleidelijke aroma. De plant heeft namelijk ook allerlei andere toepassingen. Al ongeveer 5000 jaar worden verschillende papaversoorten gebruikt in traditionele holistische praktijken. Hoewel de specifieke eigenschappen van de verschillende soorten aanzienlijk variëren, kunnen bepaalde papaver-supplementen een gezonde spijsvertering en slaap helpen bevorderen terwijl ze tegelijkertijd een rustgevend gevoel geven.
Dit wordt meestal bereikt door verse bloemblaadjes van papaver te verwerken in een siroop of tinctuur. Daarnaast worden gedroogde bloemblaadjes gebruikt om poedervormige extracten te produceren die je kunt toevoegen aan eten en drinken, zoals smoothies.
Natuurlijk bevat de slaapbol, beter bekend als opiumpapaver, de alkaloïden morfine, codeïne en papaverine. Hoewel deze stoffen al eeuwenlang gebruikt worden en bekende medische toepassingen hebben, associëren we opium nog vaak met illegaal drugsgebruik.
Hoe kweek je papaver?
Hoe kan je eigenlijk zelf papaver kweken? Gelukkig kunnen we je vertellen dat ze relatief zeer makkelijk groeien. En met al die soorten die er beschikbaar zijn, vind je altijd wel een plant die je tuin kan opvrolijken. Doorgaans gedijt papaver het beste in vochtige aarde die goed draineert met veel zonlicht en warmte. Papaver is geen erg kieskeurige plant en kan zich makkelijk aanpassen aan zure, basische of neutrale kweekmedia. Met een beetje onderhoud en verzorging groeit de plant eigenlijk vanzelf. Door de zaden rond maart-mei in te zaaien, kun je in de zomer genieten van prachtige bloemen.
De meest voorkomende papaversoorten
Met ongeveer 70 soorten is het natuurlijk lastig kiezen. Ga je voor de meest voorkomende of juist voor een heel exclusieve soort? Hier zijn enkele papaversoorten die je waarschijnlijk wel herkent, met al hun symboliek, uiterlijke diversiteit en vele verschillende toepassingen.
Grote klaproos (Papaver rhoeas)
De grote klaproos, ook bekend als de gewone klaproos, is een iconische soort waar velen aan denken als het over papaver gaat. De grote klaproos is bekend om zijn felrode kleur en het symbool geworden voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, vooral in het Verenigd Koninkrijk. Het is een winterharde plant die meestal ongeveer 22-45cm hoog wordt en makkelijk te verzorgen is. De kans is klein dat je met deze soort problemen ervaart. Omdat de grote klaproos zelfs in koudere omstandigheden groeit, is dit een uitstekende soort voor iedere kweker. Voor het beste resultaat zijn goed drainerende aarde en veel zonlicht belangrijk.
Slaapbol (Papaver somniferum)
De slaapbol wordt ook wel opiumpapaver of bolpapaver genoemd. Het is ongetwijfeld de op een na bekendste papaversoort. Vanwege het feit dat opiaten zoals heroïne uit deze specifieke soort kunnen worden gewonnen, is het in sommige landen verboden om de plant te kweken. In de VS is de kweek van Papaver somniferum toegestaan, zolang het niet wordt gebruikt om opium te produceren. Als je deze papaversoort zelf wilt kweken, adviseren we om je lokale autoriteiten te raadplegen en uit te zoeken hoe het zit met de wetten van je land. Net als andere papaversoorten op deze lijst presteert de slaapbol het beste in vochtige aarde en met veel zonlicht. Opiumpapaver heeft wel veel ruimte nodig, want de plant kan makkelijk een meter hoog worden.
Armeense klaproos (Papaver bracteatum)
De Armeense klaproos wordt ook wel Reuzenpapaver genoemd. De soort is afkomstig uit de Kaukasus en wordt gebruikt voor zijn mogelijke gezondheidsbevorderende toepassingen. Deze robuuste en veerkrachtige plant wordt ongeveer 120cm hoog en groeit van nature op een hoogte van ongeveer 2000m. Gelukkig hoef je niet ver te reizen om er zelf een te zien, want je kunt ze makkelijk thuis kweken. Zoals de meeste andere papaversoorten gedijt de Armeense klaproos in goed doorlatende, vochtige aarde in een omgeving met veel zonlicht en warmte. Kiem de zaden in het vroege voorjaar en in mei-juli staan er prachtig gekleurde klaprozen in je tuin.
Alpenklaproos (Papaver alpinum)
Deze felgele schoonheid komt vaak voor in wilde, rotsachtige omgevingen en is extreem goed bestand tegen barre weersomstandigheden en droogtes. Dit maakt de Alpenklaproos een geweldige keuze voor zelfs de meest onervaren of chaotische tuiniers. Gelukkig hoef je niet naar de Alpen te gaan om deze zaden aan te schaffen, want tegenwoordig zijn ze bij de meeste zaadhandels te vinden. Deze soort is meerjarig en wordt ongeveer 5-20cm hoog en blijft dus heel laag bij de grond.
Oosterse klaproos (Papaver orientale)
De Oosterse klaproos, afkomstig uit Azië, is een vaste plant die barst van de felle kleuren die een lust voor het oog zijn. Verwacht diepe oranje, rode en zalmkleurige tinten van planten die 50-90cm hoog worden. Zaai de zaden aan het begin van de lente en geniet in juni-juli van hun prachtige bloemen. Kweek je planten in goed doorlatende en vochtige aarde, maar geef ze niet te veel water.
Plantshop
Van bloemen en kruiden tot groenten en fruit, je vindt de beste zaden en producten in onze Plantshop.
Kweek nu zelf weelderig groeiende klaprozen
Nu je kennis hebt gemaakt met een aantal verschillende klaprozen, is het tijd om ze zelf te kweken! Gelukkig hoef je niet ver te zoeken om de beste zaden in handen te krijgen. Bezoek gewoon de Zamnesia Plantshop en maak kennis met een enorm scala aan papaversoorten die goed gedijen in je kweekruimte of tuin. Maak je keuze en geniet in een mum van tijd van een overvloed aan prachtige kleuren en heerlijke aroma's.