Alles Wat Je Weten Moet Over Substraten Voor Paddo's
Als je veel paddo's kweekt of het zonder grow kit wilt doen, dan moet je zelf een substraat maken. In deze handleiding ontdek je alle belangrijke informatie over substraten. Welk substraat ga jij gebruiken voor je magic mushrooms?
Als je paddo's kweekt, is het zeer belangrijk dat je dit in het juiste substraat doet. Tenzij je een complete kweekset gebruikt, moet je zelf het medium samenstellen. Het kweken van paddo's verschilt echter volledig van het telen van planten, waarbij standaard aarde uit het tuincentrum meestal voldoet. Technisch gezien, zijn paddo's niet eens planten, maar schimmels. Dit betekent ook dat ze specifieke eisen hebben als het gaat om het substraat.
WAT IS EEN SUBSTRAAT VOOR PADDO'S?
Planten halen energie uit zonlicht en nemen water en voedingsstoffen op uit de aarde. Schimmels vereisen echter geen licht om te groeien en voeden zich met ontbindend materiaal uit de natuur. Het substraat is wat het mycelium (het ondergrondse deel van een schimmel) gebruikt voor energie en voeding. Daarom is dit zeer belangrijk bij het kweken van paddo's.
Heb je een kweekset gekocht bij Zamnesia? Daar zit al een geschikt substraat in (een mengsel van perliet en vermiculiet) en gekoloniseerd "spawn", bijvoorbeeld een roggecake met mycelium. Na wat simpele voorbereidingen, zal het mycelium in de kit gaan groeien. De paddo's volgen daarna.
Wil je echter een grote hoeveelheid paddo's kweken of geen kweekset gebruiken? Dan heb je een geschikt substraat nodig dat is geënt met paddosporen of dat is gemengd met mushroom spawn. Het mycelium groeit vervolgens door het substraat en op een bepaald moment verschijnen er paddo's (de bovengrondse vruchtlichamen van de schimmel).
Er bestaan diverse substraten voor paddo's. Een aantal bekende voorbeelden: stro, zaagsel van hardhout of een mix van kokosvezels en vermiculiet. Zelfs koffiedik en mest zijn soms inzetbaar als substraat voor paddo's.
In tegenstelling tot aarde, moet je het substraat altijd voorbereiden voor gebruik. Zo moet je water toevoegen en mogelijk ook voedingsstoffen. Belangrijker nog is dat je het substraat pasteuriseert of steriliseert.
JE SUBSTRAAT PASTEURISEREN OF STERILISEREN
Substraten als stro, hout, mest, etc., bevatten een groot scala aan organische stoffen. Je paddo's verorberen deze tijdens hun ontwikkeling. Naast deze stoffen, bevatten substraten soms echter ook schimmels, bacteriën en andere (ongewenste) stofjes. Het punt is dat deze verontreinigingen vaak sneller groeien dan je magic mushrooms en dus de strijd aangaan om ruimte en bronnen. Uiteraard zit niemand hierop te wachten. Je moet deze besmettingen dan ook elimineren, zodat je paddo's in staat zijn zich optimaal te ontwikkelen. Dit doe je door het substraat te pasteuriseren of steriliseren voordat je het ent met paddenstoelensporen.
PASTEURISATIE
Bij pasteurisatie verwarm je het substraat enkele uren op een temperatuur van 65–85°C. Je gebruikt hiervoor een badje met water of stoom. Hiermee dood je niet alle schadelijke microben, maar je biedt de paddo's zo wel een goede voorsprong. Soms is het zelfs voordelig als bepaalde micro-organismen in het substraat achterblijven.
STERILISATIE
Om een substraat te steriliseren, moet je het onder druk veel sterker verhitten (120°C+). Dit vernietigt alle levende organismen die anders zouden strijden met je paddo's (of ze zouden aantasten).
WANNEER PASTEURISEREN / STERILISEREN?
Of je moet pasteuriseren of steriliseren, hangt af van het type substraat. Substraten met minder voedingsstoffen, zoals stro, zijn voor te bereiden met uitsluitend pasteurisatie.
Aan de andere kant zijn er ook substraten die zeer veel voedingsstoffen bevatten, zoals zaagsel van hardhout. Deze moet je steriliseren, want ze zijn vaak besmet met schimmels en andere schadelijke microben.
POPULAIRE SUBSTRATEN
Een goed substraat bevat niet alleen alle biologische voedingsstoffen die je paddo's nodig hebben voor hun ontwikkeling. Je moet er ook makkelijk mee kunnen werken en het mag uiteraard niet al te duur zijn. Weet dat er geen "ideale" optie is voor alle types paddenstoelen. Daarom experimenteren sommige telers met verschillende substraten om te ontdekken welke de beste resultaten oplevert bij een specifieke paddo.
KOKOSVEZEL EN VERMICULIET
Een mix van kokosvezel en vermiculiet levert een fantastisch substraat op voor paddo's. Kokosvezel is gemaakt van de pulplaag en schil van kokosnoten en vermiculiet is een uitgezet mineraal dat een hittebehandeling heeft ondergaan en veel water kan vasthouden. De standaardverhouding bedraagt 1:1.
De combinatie kokosvezel en vermiculiet is niet echt voedzaam voor planten, maar bevat genoeg voedingsstoffen om meerdere types paddo's te kweken. Pasteuriseer de mix voordat je sporen toevoegt.
KOFFIEDIK
Goede tuinders weten dat koffiedik meerdere toepassingen heeft. Het is rijk aan stikstof en dus ideaal om aarde mee te verrijken. Koffiedik is ook een prima substraat voor paddo's, al is het niet onze eerste keuze. Zo is het zeer rijk aan biologische verbindingen, waardoor de kans bestaat op besmetting. Het is daarom vaak beter koffiedik toe te voegen aan andere substraten, zoals kokos of zaagsel en het niet uitsluitend te gebruiken. Sterilisatie is het beste, maar pasteurisatie werkt ook.
HOUTBLOK
Paddo's eten graag rot organisch materiaal en dood hout valt in deze categorie. In theorie klinkt het niet gek om op een houtblok magic mushrooms te kweken, maar in de praktijk is dit niet zo simpel. Allereerst groeien niet alle paddo's op zo'n blok. Sommige soorten lusten alleen bepaalde houtsoorten. Ten tweede duurt het soms erg lang voordat de eerste flush verschijnt, van enkele maanden tot een jaar. Aan de andere kant is het een interessant project en kun je ondertussen genieten van een prachtig verschijnsel. Na het enten, voorziet een houtblok je soms wel jarenlang van flushes. Onderhoud of sterilisatie is daarbij niet nodig!
LEVENDE BOMEN
Schimmels gaan vaak een heilzame relatie aan met andere organismen. Dit noemen we ook wel mycorrhizale associatie. In ons geval zijn dit bomen. Als je wandelt in de natuur zie je soms bomen waarop vanzelf paddenstoelen groeien, bijvoorbeeld op de stam of de takken. Voor wat betreft het kweken van paddo's is het uiteraard niet praktisch een hele boom te enten met paddosporen, al is het wel mogelijk. Voor thuiskweek is het echter beter om voor een houtblok te gaan.
MEST
Veel paddenstoelensoorten, met name Psilocybe, hebben niets liever dan mest. Dit substraat kom je vaak tegen in de commerciële teelt van culinaire paddenstoelen en kan behoorlijk ingewikkeld zijn om mee te werken.
Om een geschikt substraat te maken, moet je mest eerst composteren. Hiervoor dien je een mix van mest en stro te verhitten tot 72°C. Dit vernietigt alle "slechte" microben, terwijl de goede ervan profiteren. Hierna wordt de compost opnieuw gepasteuriseerd om de resterende verontreinigen te verwijderen. Hoewel mest volop commercieel wordt gebruikt, is het niet echt praktisch voor de thuiskweker.
SOJAHULLEN
Ook sojahullen zijn een prima optie voor het kweken van paddo's. Je behaalt vaak zeer goede resultaten als je ze combineert met zaagsel van hardhout. Afhankelijk van het type paddo, moet je soms wat experimenteren om de optimale verhouding te vinden. Begin bijvoorbeeld met een verhouding van 1:1 en bekijk vervolgens waarmee je de beste resultaten behaalt.
ZAAGSEL OF GEMENGDE HOUTSNIPPERS
Hardhouten zaagsel is, naast mengsels van kokos- en vermiculiet, een veelgebruikt substraat voor het kweken van paddo's. Het is vooral aantrekkelijk door het feit dat het een afvalproduct is uit de houtindustrie, waardoor het makkelijk verkrijgbaar en goedkoop is. Zaagsel wordt echter nauwelijks op zichzelf gebruikt; meestal is het gemengd met houtsnippers om de structuur en kolonisatiesnelheid te verbeteren. Maar niet elk type zaagsel is geschikt voor shrooms. Kies voor hardhout, zoals eik of ahorn. Zachte houtsoorten zijn niet geschikt voor het kweken van paddo's.
Als alternatief voor zaagsel van hardhout, zijn houtpellets ook een optie. Deze zijn vrijwel overal verkrijgbaar, onder meer als brandstof voor kachels. Voor het enten, moet je de pellets eerst in water weken en er zaagsel van maken.
STRO
Stro is een uitmuntend substraat voor het kweken van paddo's. Het is een afvalproduct uit de landbouw, waardoor het erg goedkoop is en je veel voor weinig krijgt. Paddo's zijn dol op stro, maar weet dat werken met stro best een dingetje is. Je moet het namelijk snijden, reinigen en pasteuriseren. Tenzij je een commerciële kweker bent die enorme hoeveelheden stro wil gebruiken van een lokale boerderij, ben je waarschijnlijk beter af als je een zakje koopt in de kweekshop. Deze stro is meestal al voorbereid en schoongemaakt. Om te pasteuriseren, doe je het in een grote bak en giet je er heet water overheen.
ANDERE SUBSTRATEN EN MIXEN VOOR PADDO'S
De kans is groot dat je wel een van bovengenoemde substraten kunt bemachtigen om paddo's te kweken. Als dit echter niet lukt, om wat voor reden dan ook, of als je wilt experimenteren, dan is het tevens mogelijk andere dingen te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan materialen die op cellulose zijn gebaseerd, zoals papier of karton. Bierbostel of zelfs theeblaadjes kunnen ook uitkomst bieden. Je weet echter pas welk substraat het beste is voor je paddo's tot je het uitprobeert. Op het internet vind je veel DIY-recepten voor substraten.
Sommige telers genieten niet zozeer van het kweken van paddo's, maar vinden het leuker nieuwe recepten voor substraten te bedenken. Online vind je probleemloos gelijkgestemden met wie je je ervaringen kunt delen.
HET BESTE SUBSTRAAT VOOR PSILOCYBE CUBENSIS
Maar wat is nu het beste substraat voor het kweken van Psilocybe cubensis, oftewel onze paddo's en truffels? Uit ervaring weten wij dat mixen van kokosvezel en vermiculiet, maar ook stro en mest, goede resultaten opleveren. Dat wil niet zeggen dat je de andere opties niet zou moeten gebruiken, maar sommige substraten zijn wel lastig verkrijgbaar of moeten nog worden gemengd. Een mengsel van kokos en vermiculiet in een verhouding van 1:1 biedt genoeg voedingsstoffen en heeft de ideale structuur. Deze optie staat bij ons dan ook met stip op 1.
WAT TE DOEN MET EEN GEBRUIKT SUBSTRAAT?
Zodra je de opwindende wereld van het kweken van paddo's eenmaal hebt betreden, sta je misschien versteld van de hoeveelheid substraat die je overhoudt. Wat kun je er nog mee?
Als thuiskweker hoef je niets weg te gooien. Maak er gewoon compost van. Kies een plekje in de tuin waar je een mooie afvalberg kwijt kunt. Deze hoop verandert uiteindelijk in goede compost. Zo eindig je niet alleen met zalige paddo's, maar heb je ook een prachtige aanvulling voor aarde, waar je van alles in kunt kweken!
- 5 min 29 July, 2024 Hoe Bewaar Je Paddo's? Als je paddo's lang goed wilt houden, moet je ze niet alleen goed drogen maar ook goed bewaren. Dat kan heel eenvoudig en voor het behoud van hun sterkte is het essentieel. Hieronder lees je waar...
- 4 min 26 April, 2022 Hoe Oogst Je Paddo's? De laatste loodjes: tijd om je welverdiende paddo's te oogsten! Dit is vrij eenvoudig, maar het is wel cruciaal om het goed te doen, als je de vruchten van al je harde werk wilt plukken. Ontdek in...
- 5 min 22 February, 2022 Hoe Kweek Je Binnen Paddo's? (3 Methodes) Thuis paddo's kweken hoeft niet moeilijk te zijn. Hier bekijken we 3 verschillende kweekmethodes, variërend van beginnersvriendelijk tot geavanceerd. Grote, gezonde flushes paddo's liggen in het...
- 4 min 18 September, 2020 Magic Truffles VS Paddo's: En De Winnaar Is? Magic truffles en paddo's worden vaak als totaal verschillend bestempeld. Dat is echter niet zo. Toch zijn er verschillen die je zou moeten weten. We ontkrachten de fabels en komen tot de kern van...
- 2 min 23 April, 2020 Hoeveel Licht Hebben Paddo's Nodig Om Te Groeien? Mycelium heeft een bepaalde mate van licht nodig om vruchtlichamen te ontwikkelen. Er zijn daarbij kwekers die kiezen voor led- of CFL-verlichting met een schema van 12 uur. Anderen vertrouwen...
- 4 min 25 August, 2018 Paddo's Kweken Met Onze Kweekset Voor Buiten Ga zelfverzekerd aan de slag met het voorbereiden, kweken en oogsten van paddo's. Met ons stappenplan en deze fantastische kweekset breng je je eigen plekje met betoverende paddo's tot leven!