Blog
Alles Wat Je Over Spirulina Moet Weten
3 min

Alles Wat Je Over Spirulina Moet Weten

3 min

Spirulina is al eeuwenoud en barst van de voedingsstoffen. Lees hier alles over dit populaire superfood, waaronder de voordelen voor je dieet en gezondheid, maar ook de mogelijke bijwerkingen.

Verschillende voedingsmiddelen worden aangeprezen als superfoods, maar soms is het niet helemaal duidelijk wat er nu precies zo super aan is. Gelukkig geldt dat niet voor spirulina! Deze algen worden in verschillende delen van de wereld al generaties lang geconsumeerd. Modern wetenschappelijk bewijs suggereert dat hier goede redenen voor zijn.

Ontdek hieronder alles over spirulina.

Wat is spirulina?

Wat Is Spirulina?

Naar verluidt, is spirulina een van de oudste, onveranderde levensvormen op aarde. Het is een groene alg die uit cyanobacteriën bestaat en zowel in zout als in zoet water groeit. Spirulina is een biomassa, vergelijkbaar met een kolonie. Spirulina die in het wild groeit, is dus geen individueel organisme, maar een verzameling bacteriën die samen groeien. Er zijn drie verschillende typen spirulina: Arthrospira platensis, A. fusiformis en A. maxima.

Mensen consumeren deze biomassa van cyanobacteriën al duizenden jaren. De Azteken gebruikten het om hun uithoudingsvermogen een boost te geven. Het verhaal gaat dat boodschappers spirulina aten om sneller en langer te kunnen reizen. De moderne wetenschap lijkt het idee van spirulina als superfood te ondersteunen.

Voedingswaarde van spirulina

Spirulina zit boordevol voedingsstoffen en vitamines, die belangrijk zijn voor je gezondheid. Het bevat:

  • Thiamine (vitamine B1)
  • Riboflavine (vitamine B2)
  • Niacine (vitamine B3)
  • Koper
  • IJzer
  • Magnesium
  • Fycocyanine

Spirulina levert niet alleen hoge concentraties van bovenstaande voedingsstoffen, maar bevat ook verrassend veel energie voor een algensoort. Een enkele eetlepel bevat 20 calorieën, 4 gram eiwit, 1 gram vet en 2 gram koolhydraten.

Uiteraard kun je op uitsluitend spirulina niet overleven. Maar als je veel voedingsstoffen uit heel weinig voedsel wilt halen, is het aanvullen van je dieet met spirulina een interessante optie.

Mogelijke voordelen van spirulina

Mogelijke Voordelen Van Spirulina

Omdat de algen zoveel interessante stoffen bevatten, denkt men dat regelmatige consumptie van spirulina mogelijk erg gunstig is voor je gezondheid. We weten nog lang niet alles over alle voordelen, maar hieronder bespreken we wat onderzoeken naar de mogelijke effecten van spirulina.

✅ Antioxidante eigenschappen

De fycocyanine geeft spirulina niet alleen een blauwe kleur, maar is ook een krachtige antioxidant. Deze verbinding kan helpen om vrije radicalen te voorkomen en daarmee ontstekingen verminderen (Bannu, 2019). Oxidatieve schade is in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen.

Een gevolg van oxidatieve schade is lipideperoxidatie. Wetenschappers denken dat dit een belangrijke oorzaak is van verschillende ziektes. Een onderzoek toont aan dat de antioxidanten in spirulina bijzonder goed werkten om spieren te beschermen tegen door inspanning veroorzaakte lipideperoxidatie, ontsteking en spierbeschadiging (Chaouachi, 2022).

✅ Mogelijke antitumoreffecten

De meeste onderzoeken naar de potentie van spirulina tegen tumoren richten zich op mondkanker. Meerdere studies hebben aangetoond dat patiënten met orale submuceuze fibrose (een voorloper van mondkanker) merkbaar verbeterden als ze regelmatig spirulina gebruikten (Mulk, 2013).

Andere, meer algemene dierstudies hebben beoordeeld of spirulina het ontstaan en het formaat van tumoren verminderde (Subramaiam, 2021). Dit onderzoek moet echter nog worden vertaald naar mensen.

✅ Kan de bloeddruk verlagen

Het lijkt erop dat spirulina de hoeveelheid stikstofmonoxide in het bloed verhoogt. Deze chemische stof helpt de bloedvaten te ontspannen en uit te zetten. In onderzoek op mensen met hoge bloeddruk is aangetoond dat 1 tot 7 gram spirulina per dag gepaard gaat met een significant verlaagde systolische en diastolische bloeddruk (Machowiec, 2021).

✅ Kan het hemoglobinegehalte verhogen

Een verlaagd hemoglobinegehalte in het bloed kan bloedarmoede veroorzaken, wat tot vermoeidheid en een gebrek aan energie leidt. Hemoglobine helpt rode bloedcellen om zuurstof door het lichaam te transporteren, waardoor je lichaam correct functioneert.

Sommige onderzoeken suggereren dat regelmatige consumptie van spirulina het hemoglobinegehalte in het bloed kan verhogen en zelfs de effecten van bloedarmoede kan verminderen (Selmi, 2011).

✅ Kan kracht en uithoudingsvermogen verbeteren

De moderne wetenschap onderschrijft wat de Azteken uit ervaring al wisten: spirulina kan zowel kracht als uithoudingsvermogen verbeteren.

Er wordt gedacht dat de antioxiderende effecten aan de basis staan van deze voordelen. Door de spieren te beschermen tegen oxidatieve stress, kunnen mensen langer meer kracht uitoefenen (Gurney, 2022). Voor mensen die regelmatig sporten, kan dit zeer gunstig zijn, omdat het een sneller herstel bevordert.

Healthshop

Onze nieuwe Healthshop biedt een ruim assortiment aan supplementen en natuurlijke producten die je helpen om het gezonde leven te leiden dat je altijd hebt gewild.

View category

Mogelijke bijwerkingen van spirulina

Mogelijke Bijwerkingen Van Spirulina

Ondanks dat spirulina een natuurlijk product is, kan het enkele bijwerkingen hebben. Deze omvatten:

  • Bloedverdunnend: spirulina kan het bloed verdunnen en bloedstolling voorkomen. Voor sommige mensen kan dit gunstig zijn, maar voor mensen met bepaalde bloedaandoeningen kan het klachten verergeren.

  • Bloedsuikerspiegel: spirulina heeft een mogelijke impact op de bloedsuikerspiegel. Als je diabetes hebt, is het verstandig met je huisarts te overleggen en je bloedsuikerspiegel goed in de gaten te houden als je spirulina wilt gebruiken.

  • Immuunfunctie: spirulina kan de immuunfunctie ondersteunen, maar als je een auto-immuunziekte hebt, kan het de symptomen juist verergeren.

  • Ontoegankelijke B12: spirulina wordt soms aangeprezen als een goede bron van vitamine B12, zeker voor mensen die een plantaardig dieet volgen. De B12 in spirulina is echter niet biologisch beschikbaar, wat betekent dat je lichaam het niet opneemt.

Hoe gebruik je spirulina?

Hoe Gebruik Je Spirulina?

De meeste mensen gebruiken 1 tot 10 gram spirulina per dag gedurende maximaal zes maanden. Het is niet bekend hoe veilig het is als je het langer gebruikt.

Je kunt spirulina in vele vormen consumeren, waaronder:

  • Poeder (dit kun je door eten of drinken mengen)
  • Capsules
  • Tabletten
  • Pasta

Spirulina: FAQ

🦺 Is het veilig om dagelijks spirulina te gebruiken?
Ja, het is aangetoond dat het je veilig 10 gram per dag kunt gebruiken, gedurende zes maanden.
❌ Kan spirulina bederven?
Afgezien van verse pasta, die binnen ongeveer 7-10 dagen bederft, zijn de meeste vormen van spirulina na opening ongeveer zes maanden houdbaar, zolang je je producten op een koele, droge, donkere plek bewaart. Ongeopend is spirulina in principe onbeperkt houdbaar.
🤝 Kun je spirulina met ashwagandha combineren?
Ja, spirulina en ashwagandha kun je samen gebruiken.

Spirulina: een oeroud organisme

Spirulina: Een Oeroud Organisme

Spirulina bestaat al heel lang en het gebruik ervan is nog altijd populair. Mensen beschouwen het al eeuwenlang als een ontzettend gezonde superfood en de moderne wetenschap lijkt dit beeld te ondersteunen!

Spirulina is gemakkelijk te consumeren en is voor de meeste mensen veilig. Het zit boordevol voedingsstoffen en heeft mogelijk veel voordelen voor je gezondheid. Waarom zou je het niet proberen?

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Bronnen
  • Gurney, Tom, Spendiff, & Owen. (2020, December). Spirulina supplementation improves oxygen uptake in arm cycling exercise - https://doi.org
  • Machowiec, Piotr, Ręka, Gabriela, Maksymowicz, Marcela, Piecewicz-Szczęsna, Halina, Smoleń, & Agata. (2021/9). Effect of Spirulina Supplementation on Systolic and Diastolic Blood Pressure: Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials - https://doi.org
  • Mehdi Chaouachi. (08 April 2022). Spirulina supplementation prevents exercise-induced lipid peroxidation, inflammation and skeletal muscle damage in elite rugby players - https://onlinelibrary.wiley.com
  • Mulk. (2013). JCDR - Pentoxyfilline, Spirulina, Oral submucous fibrosis (OSMF), Potentially malignant disorder - https://www.jcdr.net
  • Saira M. Bannu, Dakshayani Lomada, Surendra Gulla, Thummala Chandrasekhar, Pallu Reddanna, & Madhava C. Reddy. (n.d.). Potential Therapeutic Applications of C-Phycocyanin - https://doi.org
  • Selmi, Carlo, Leung, Patrick SC, Fischer, Laura, German, Bruce, Yang, Chen-Yen, Kenny, Thomas P, Cysewski, Gerry R, Gershwin, & M Eric. (2011, May). The effects of Spirulina on anemia and immune function in senior citizens - https://doi.org
  • Subramaiam, Hemavathy, Chu, Wan-Loy, Radhakrishnan, Ammu Kutty, Chakravarthi, Srikumar, Selvaduray, Kanga Rani, Kok, & Yih-Yih. (2021/7). Evaluating Anticancer and Immunomodulatory Effects of Spirulina (Arthrospira) platensis and Gamma-Tocotrienol Supplementation in a Syngeneic Mouse Model of Breast Cancer - https://doi.org
Healthshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken