Alles Wat Je Over Shilajit Moet Weten
Shilajit is een teerachtige stof met een lange geschiedenis binnen de Ayurvedische geneeskunde. Shilajit heeft talloze mogelijke effecten en is ook tegenwoordig nog steeds populair. Ontdek hier wat shilajit voor jou kan betekenen en hoe je het kunt gebruiken.
Mensen gebruiken shilajit al meer dan 4000 jaar en het staat bekend vanwege de talloze holistische toepassingen. Maar heeft shilajit nog een plaats in onze moderne wereld, met de opkomst van handige supplementen en vitamines? Ontdek in deze blog alles wat je over deze teerachtige substantie moet weten.
Wat is shilajit precies?
Shilajit staat ook wel bekend als 'veroveraar van bergen', 'vernietiger van zwakte', of simpelweg 'mumijo'. Het is veelgebruikt in de Ayurveda. Shilajit is een zwart-bruine, teerachtige substantie die in hoge bergrotsen wordt gevonden. Het komt voornamelijk voor in gebieden zoals de Himalaya, Afghanistan en Mongolië. Mensen verzamelen dit stroperige goedje om het vervolgens in de vorm van een poeder of vloeibaar extract te gebruiken.
De rol van de Ayurvedische geneeskunde
Ayurveda is een vorm van traditionele geneeskunde die een hele reeks kruiden en specerijen gebruikt om de geest, het lichaam en de ziel op holistische wijze te behandelen. Het bestaat al meer dan 5000 jaar! Enkele typische remedies uit de Ayurveda zijn ashwagandha, kurkuma en komijn. Het idee achter Ayurveda is dat het benutten en combineren van kruiden en specerijen mogelijke voordelen biedt, waaronder:
- Het bevorderen van de spijsvertering
- Het verbeteren van de vitaliteit
- Het ontgiften van bloed en het lichaam
- Het ondersteunen bij afvallen
- Het verbeteren van de geestelijke gezondheid
Natuurlijk ligt werkzaamheid van de Ayurvedische geneeskunde onder vuur. De wereld is in de loop van 5000 jaar aanzienlijk veranderd, en dat geldt ook voor de verschillende behandelingen. Toch wil dat nog niet zeggen dat traditionele Ayurvedische kruiden en specerijen geen plekje verdienen in de moderne tijd. Sterker nog, deze stoffen zijn steeds beter toegankelijk. Ze zijn verkrijgbaar in handige vormen, zoals capsules en tincturen, geschikt voor dagelijks holistisch gebruik.
Wat doet shilajit voor het lichaam?
Waar is shilajit nu eigenlijk toe in staat? Er worden veel mogelijke effecten aan de stof gelinkt, voor zowel mannen als vrouwen. Maar de potentie van shilajit varieert nogal en is soms onduidelijk. Laten we daarom eerst eens kijken naar wat wetenschappers zeggen over de holistische mogelijkheden van shilajit.
Kan de hersenfunctie versterken
Er wordt gedacht dat shilajit meerdere verbindingen bevat die mogelijk gunstig zijn voor de hersenfunctie. Het onderzoek naar de werkzaamheid van shilajit op de hersenen is nog pril. In een studie is echter gekeken of deze verbindingen kunnen helpen bij het beheersen van cognitieve stoornissen en aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer (Carrasco-Gallardo et al., 2012). En inderdaad, shilajit werd van oudsher gebruikt in de hoop de levensduur te verlengen en de veroudering van de hersenen te vertragen.
Kan de testosteronspiegel verhogen
Lage testosteronniveaus kunnen veel problemen veroorzaken. Denk aan een laag libido, verlies van spiermassa en zelfs haaruitval. In een klinische proef kreeg een groep mannelijke vrijwilligers tussen de 45 en 55 jaar ofwel een dosis shilajit van 250mg ofwel tweemaal daags een placebo. Na 90 dagen ontdekten de onderzoekers dat de deelnemers die shilajit consumeerden een hogere testosteronspiegel hadden dan de mannen die een placebo kregen (Pandit et al., 2015).
Kan de gezondheid van het hart bevorderen
Kan shilajit bijdragen aan een betere hartgezondheid? Ook dit hebben wetenschappers geprobeerd te achterhalen, al werd het onderzoek uitgevoerd op ratten. De dieren die shilajit kregen toegediend, hadden na een hartbeschadiging minder schade aan het hart dan de ratten die geen shilajit kregen (Joukar et al., 2014). Wetenschappers bekijken ook of shilajit de bloeddruk kan verlagen. Er is echter meer onderzoek nodig voordat we concrete conclusies kunnen trekken.
Kan helpen het verouderingsproces tegen te gaan
Hoewel niets het verouderingsproces volledig kan stoppen, toont onderzoek aan dat het fulvinezuur in shilajit sterke antioxiderende eigenschappen vertoont (Carrasco-Gallardo et al., 2012). Dit kan potentieel de effecten van door vrije radicalen veroorzaakte oxidatieve stress tegengaan. Toch is een enkele studie niet genoeg om te beweren dat shilajit het verouderingsproces daadwerkelijk vertraagt.
Potentiële antivirale eigenschappen
Omdat shilajit verschillende antioxidanten, mineralen en verbindingen bevat, kan het wellicht bepaalde virussen afweren. Een onderzoek probeerde vast te stellen of shilajit virussen kon doden, waaronder herpes (Cagno et al., 2015). Ook op dit gebied zijn de wetenschappelijke bevindingen beperkt, dus de volledige werkzaamheid van shilajit valt nog te bezien.
Kan helpen bij afvallen
Wetenschappers kijken ook naar shilajit omdat het mogelijk bij afvallen helpt. Een studie, uitgevoerd op menselijke proefpersonen, constateerde dat gezuiverde shilajit de extracellulaire matrix-gerelateerde genexpressie bij personen met overgewicht en obesitas kan verbeteren. Hierdoor kunnen de skeletspieren zich beter aanpassen tijdens het sporten (Das et al., 2016). De volledige implicaties van deze bevindingen zijn onduidelijk. De onderzoekers geven zelf aan dat deze studie een 'eerste aanwijzing' levert. Hopelijk leiden deze bevindingen in de toekomst tot meer uitgebreid onderzoek.
Hoe gebruik je shilajit?
Shilajit is in verschillende vormen verkrijgbaar. De traditionele gebruiksmethode is simpel: je mixt de teerachtige hars met water en drinkt het op of brengt het op de huid aan. Tegenwoordig kun je shilajit in poedervorm kopen, maar er bestaan ook capsules of vloeibare formules. Deze methodes zijn erg handig en gemakkelijk op te nemen in je dagelijkse routine.
Wat zijn de bijwerkingen van shilajit?
Zoals bij elk supplement zijn er enkele bijwerkingen verbonden aan het gebruik van shilajit. Hoewel het zelden voorkomt, is het goed om te weten wat je eventueel kunt verwachten als je shilajit gebruikt.
De volgende bijwerkingen zijn mogelijk:
- Uitslag
- Verhoogde hartslag
- Duizeligheid
- Misselijkheid
- Maagpijn
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
Zoals vermeld, komen deze bijwerkingen niet vaak voor. De kans is groter als je shilajit rauw en onbewerkt consumeert. Bij twijfel kun je het beste je huisarts raadplegen. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen het gebruik van shilajit beter vermijden.
Hoeveel shilajit moet je nemen?
De meeste mensen gebruiken shilajit 1 tot 3 maal daags. Dit geldt zowel voor een vloeibaar extract als shilajit in poedervorm. Je kunt het met melk of water mengen. Voor de maximale dosis kun je 300-500mg als vuistregel aanhouden. Bij hogere doseringen heb je een grotere kans op de eerder genoemde bijwerkingen.
Als je poeder of een tinctuur in water oplost, is dat wat lastiger te doseren. Meet het dus af voordat je het mengt. Wil je het jezelf nog makkelijker maken, dan kun je ook capsules nemen. Deze bevatten een consistente dosis shilajit, en besparen je een hoop gedoe.
Is shilajit de moeite waard?
Is shilajit de moeite waard en heeft het nog een plaats in onze moderne tijd? Nou, het is nu vast wel duidelijk dat je er mogelijk veel interessante effecten van kunt ervaren. Het is ook veelzijdig, toegankelijk en in verschillende vormen verkrijgbaar. Je kunt dus zelf bepalen of je de traditionele methode wilt proberen en de vloeistof in water of melk oplost, of liever de capsules of druppels gebruikt.
Wil je zelf eens met shilajit experimenteren? Bezoek dan de shop van Zamnesia. Hier vind je naast shilajit ook een enorm aanbod met andere kruiden, extracten en supplementen. Succes!
- Amitava Das, Soma Datta, Brian Rhea, Mithun Sinha, Muruganandam Veeraragavan, Gayle Gordillo, & Sashwati Roy. (2016/07/07). The Human Skeletal Muscle Transcriptome in Response to Oral Shilajit Supplementation - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- Cagno, V., Donalisio, M., Civra, A., Cagliero, C., Rubiolo, P., & Lembo, D. . (2015). In vitro evaluation of the antiviral properties of shilajit and investigation of its mechanisms of action. - https://iris.unito.it
- Carlos Carrasco-Gallardo, Leonardo Guzmán, & Ricardo B. Maccioni. (2012). Shilajit: A Natural Phytocomplex with Potential Procognitive Activity - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- Carlos Carrasco-Gallardo, Leonardo Guzmán, & Ricardo B. Maccioni. (2012). Shilajit: A Natural Phytocomplex with Potential Procognitive Activity - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- Joukar, Siyavash, Najafipour, Hamid, Dabiri, Shahriar, Sheibani, Mohammad, Sharokhi, & Nader. (2014, September). Cardioprotective Effect of Mumie (Shilajit) on Experimentally Induced Myocardial Injury - https://link.springer.com
- Pandit S, Biswas S, Jana U, De RK, Mukhopadhyay SC, & Biswas TK. (2016 Jun). Clinical evaluation of purified Shilajit on testosterone levels in healthy volunteers - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- 5 min 19 September, 2023 5 Kruiden Die Lucide Dromen Kunnen Veroorzaken Ben je op zoek naar een kruidenhulpmiddel om je pogingen tot lucide dromen te realiseren, hier hebben we een lijst voor je. Onderstaand vind je een selectie van traditionele kruiden waarvan men...
- 3 min 12 January, 2023 De Beste Manieren Om Yerba Mate Te Maken Yerba mate is een Zuid-Amerikaanse, traditionele kruidendrank, maar ook tegenwoordig nog populair. Wil je het eens proberen, maar denk je dat het maken ervan erg ingewikkeld is? Dan hebben we een...
- 6 min 18 October, 2022 Hoe Haal Je Alles Uit Ginkgo Biloba? Ginkgo biloba is een miljoenen jaren oude boom die al lang voor holistische doeleinden wordt gebruikt. Het biedt mogelijk talloze voordelen, van het bevorderen van de slaapbereidheid tot het...
- 3 min 9 April, 2014 Het Maken Van Een Salvia Divinorum Extract Met Droge Bladeren Als je je eigen Salvia planten kweekt zou je best je eigen extract kunnen maken. Met een klein beetje scheikunde in je keuken kan je gemakkelijk zelf een krachtig concentraat produceren.