Blog
7 Factoren Die De Bloei Van Wietplanten Kunnen Beïnvloeden
5 min

7 Factoren Die De Bloei Van Wietplanten Kunnen Beïnvloeden

5 min

De lichtcyclus is niet de enige variabele die invloed op de bloei van wietplanten heeft. Lees verder en ontdek 7 externe factoren die de bloeitijd kunnen versnellen of vertragen. Zo kun je elk probleem vol vertrouwen aanpakken!

De meeste wietkwekers houden graag zoveel mogelijk controle over hun project. Voor kwekers van fotoperiode cannabissoorten betekent dit ook dat ze moeten bepalen wanneer planten overgaan naar de bloeifase. Bij een binnenkweek gebeurt dit door het aantal lichturen te verminderen. Buiten bepaalt Moeder Natuur wanneer de planten beginnen met het ontwikkelen van toppen. Maar wat als je fotoperiodieke wietplanten gaan bloeien zonder toestemming van jou of Moeder Natuur?

Helaas zijn er meer factoren dan uitsluitend de lichtcyclus die invloed hebben op de aanvang en duur van de bloeitijd bij je wietplanten. Het is dan aan jou, de kweker, om dergelijke problemen te herkennen en op te lossen.

Hieronder bespreken we zeven externe factoren die de bloei van wietplanten kunnen versnellen of juist vertragen.

Slechte voeding

Slechte Voeding

Om zich goed te kunnen ontwikkelen hebben wietplanten voeding nodig. Slechte voeding kan een wietplant echter het signaal geven om te gaan bloeien uit angst voor een oprakende voorraad voedingsstoffen. Hoewel overbemesting net zo schadelijk kan zijn als ondervoeding, hebben wietplanten vooral de neiging vroegtijdig in bloei te gaan als de hoeveelheid voedingsstoffen voor de vegetatieve fase afneemt.

Ervaren kwekers weten dat stikstof (N) de belangrijkste macrovoedingsstof is om de vegetatieve fase te ondersteunen. Als planten gaan bloeien, verminderen ze de hoeveelheid van deze stof. Andere voedingsstoffen worden dan echter meer gegeven, met name fosfor (P).

Gibberellinezuur (GA) speelt een belangrijke rol bij het induceren van de bloei bij fotoperiodieke planten. Het interessante is dat de GA-niveaus onder 'nitraatbeperkende omstandigheden' worden verhoogd, waardoor de bloeifase aanbreekt.

Lage nitraatgehaltes in de grond (beschikbare stikstof) vertellen planten dan ook dat de vegetatieve fase ten einde loopt. De wietplanten moeten dus opschieten en gaan bloeien, voordat de winter aanbreekt.

Dit betekent dat, ook als je een lichtschema van 18/6 bij je planten aanhoudt, een laag nitraat niveau alsnog de bloei kan opwekken.

De hoeveelheid sucrose en lipiden

De Hoeveelheid Sucrose En Lipiden

Suiker is onmisbaar voor de ontwikkeling van wietplanten. En jawel, planten zijn gevoelig voor zowel een overschot als een tekort aan dit middel. Bekend is dat bepaalde fotoperiode planten gaan bloeien wanneer ze een lage concentratie sucrose krijgen. Dit is echter nog niet bij wietplanten vastgesteld.

Daarentegen is ook bekend dat hoge concentraties, van 5% of hoger, de bloei bij bepaalde soorten kunnen vertragen. Dit betekent dat een teveel aan suiker de bloei juist kan tegenhouden. En dat kan net zo vervelend zijn als planten die te snel gaan bloeien.

Gerelateerd artikel

De Rol Van Suiker Bij Wietplanten

Daarnaast wordt aangenomen dat een verhoogd lipidengehalte de aanvang van de bloeifase versnelt. Uit onderzoek uit 2015 met koolzaadplanten blijkt dat overexpressie van BnWRI1 (betrokken bij de biosynthese van vetzuren) "leidt tot een vervroegde bloei van 4-6 dagen, zonder verminderde vegetatieve groei". Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat BnWRI1 het gehalte oplosbare suikers verhoogt, wat de bloei bevordert.

Omgevingstemperatuur

Omgevingstemperatuur

Ook de omgevingstemperatuur is van invloed op de bloeitijd van wietplanten. Deze planten hebben overdag graag een temperatuur van 20–30°C, met iets lagere nachttemperaturen.

Uit onderzoek blijkt dat temperaturen boven de 27°C in overregulatie van bloei-eiwitten bij bepaalde soorten resulteren, waardoor planten eerder gaan bloeien. Aan de andere kant willen planten nog weleens later in bloei gaan als de temperatuur ver onder de ideale waarde ligt.

Dat gezegd hebbende, kunnen te hoge temperaturen (boven de 30°C) de bloei ook vertragen. Bij deze hitte ervaren planten moeilijkheden bij het uitvoeren van fysiologische processen.

Voor de wietkweker draait het om het vinden van balans. Je moet zorgen voor de juiste hoge temperaturen, zonder de planten stress te bezorgen en het risico op gezondheidsproblemen te verhogen. Buiten kun je problemen met overmatige hitte voorkomen door je potten bijvoorbeeld op het heetst van de dag in de schaduw te zetten.

Gerelateerd artikel

Temperatuur In De Cannabis Kweekruimte

Droogte

Droogte

Voortbordurend op het bovenstaande punt, kan droogte ook de ontwikkeling versnellen. Wietplanten vereisen een constante aanvoer van water tijdens hun leven. Als ze te lang geen vocht ontvangen, leidt de stress mogelijk tot een vroege bloei. De planten hopen dan namelijk nog zaden te kunnen produceren voordat ze sterven.

Het is ook interessant te weten dat er onderzoek is gedaan naar 'gecontroleerde droogte' bij cannabisplanten. In 2019 ontdekten wetenschappers dat het beperken van water tijdens de bloei tot een aanzienlijke toename van cannabinoïden leidde. Er werd in vergelijking met de controlegroep 12% meer THCA en 13% meer CBDA geregistreerd. Mede dankzij dit onderzoek beperken sommige kwekers opzettelijk de hoeveelheid water om een krachtiger eindproduct te krijgen.

Aan de andere kant kan een overschot aan water de bloei juist verhinderen. Bovendien vormt dit een aanzienlijke bedreiging voor de gezondheid en levensvatbaarheid van je planten. Cannabisplanten zijn meestal vrij goed bestand tegen droogte, maar een teveel aan water betekent mogelijk het doodvonnis voor ze.

Ophoping van zouten

Ophoping Van Zouten

Overtollig zout is ook een van de boosdoeners van een vertraagde bloei. Uit onderzoek blijkt dat een hoog zoutgehalte voorkomt dat planten gaan bloeien. Hogere zoutconcentraties hebben daarbij een ernstiger effect dan lagere concentraties.

Voor niet-biologische kwekers zijn ophopingen van zout in de kweekruimte vaak een bekend probleem. Bij het toedienen van minerale voedingsstoffen aan planten, kan zout zich rondom de wortelzone ophopen. Dit voorkomt de opname van voeding. Niet alleen de bloei vertraagt hierdoor, maar er kunnen ook andere problemen ontstaan, vooral voedingsblokkades.

Zout lijkt de bloei te onderdrukken door zich te bemoeien met de signaalroute van gibberellinezuur. Zoals hierboven beschreven, is dit een belangrijke stof die verband houdt met het opwekken van de bloei.

Denk je dat een teveel aan zout bij jou problemen veroorzaakt? Spoel je substraat dan simpelweg met zuiver water om de ophoping uit de wortelzone weg te spoelen.

Gerelateerd artikel

Ontdek Hoe En Wanneer Je Wietplanten Moet Spoelen

Exogene chemicaliën

Exogene Chemicaliën

Exogene chemicaliën spelen mogelijk ook een rol bij het moment van bloeien. Sommige van deze chemicaliën zijn eigenlijk het resultaat van de hierboven beschreven omstandigheden, zoals droogte, hoge temperaturen en een hoog zoutgehalte. Laten we eens onderzoeken hoe het toedienen ervan het begin van de bloei kan vertragen of versnellen.

  • Stikstofmonoxide (NO)

Stikstofmonoxide is een vrije radicaal die als signaalmolecule in planten fungeert. Deze chemische stof is gedurende de gehele levenscyclus van planten aanwezig en kan het moment beïnvloeden waarop ze gaan bloeien. Exogene toepassingen van NO blijken de bloei van verschillende kortedagplanten te onderdrukken. Het niveau ervan kan door diverse factoren stijgen, zoals droogte en ziekteverwekkers.

  • Stikstofdioxide (NO₂)

In tegenstelling tot NO, is stikstofdioxide (NO₂) een positieve groeiregulator bij planten. Als het niveau ervan in de atmosfeer hoog genoeg is, kan het de bloei stimuleren. Wanneer je NO₂ bij het kweken van cannabis gebruikt, versnel je waarschijnlijk de bloei, zonder een negatieve invloed op de vegetatieve groei te hebben. Dat gezegd hebbende, kan een teveel aan NO₂ net zo schadelijk zijn als een te laag niveau.

  • Atmosferische kooldioxide (CO₂)

Het is niet ongebruikelijk dat wietkwekers het niveau atmosferische CO₂ in de kweekruimte verhogen in de hoop op grotere, gezondere en productievere planten. CO₂ ondersteunt de fotosynthese en vermindert transpiratie. Dit leidt weer tot verhoogde suikerniveaus in de bladeren.

Mogelijk is dit ook de reden waarom CO₂ de bloei van bepaalde planten kan versnellen. We moeten echter wel vermelden dat dit bij alle planten weer anders kan zijn.

  • Ascorbinezuur (AA/vitamine C)

Ascorbinezuur speelt een belangrijke rol bij de biosynthese van hormonen die voor het bepalen van de bloei van planten verantwoordelijk zijn. Uit studies blijkt dat een verhoogd niveau AA de signaalroute van gibberellinezuur remt, wat de bloei vertraagt.

Aanwezigheid van microbiële pathogenen

Aanwezigheid Van Microbiële Pathogenen

Ook bacteriën, schimmels en andere ziekteverwekkers kunnen de bloei van planten verstoren. Zo kunnen schimmels als Fusarium bepaalde plantensoorten vroeger of later laten bloeien, afhankelijk van de weerstand van het specifieke fenotype tegen de schimmel.

In 2003 werd onderzocht wat de invloed van de bacteriële ziekteverwekker P. syringae op de bloeitijd van vatbare planten was. Kleine hoeveelheden versnelden de bloei met een aantal dagen, terwijl grotere hoeveelheden de bloei juist vertraagden.

Niet alleen pathogene soorten hebben invloed op de bloeitijd; ook natuurlijke microben in de bodem kunnen een rol spelen. Zo versnellen bepaalde rhizobacteriën, nuttige bacteriën die samenwerken met het wortelsysteem, het begin van de bloei. Ze verbeteren namelijk de samenstelling van de bodem en verhogen de expressie van activator proteïne 1 (AP-1).

7 factoren die de bloei van wietplanten beïnvloeden: wat kun jij doen?

7 Factoren Die De Bloei Van Wietplanten Beïnvloeden: Wat Kun Jij Doen?

Een aantal van de bovenstaande factoren kunnen een negatief effect op de ontwikkeling van je cannabisplanten hebben. Andere kun je echter ook in je voordeel gebruiken. Veel wietkwekers geven hun planten bijvoorbeeld een suikersupplement, zoals melasse. Hiermee versterken ze de fotosynthese en versnellen ze mogelijk ook de bloei. Bovendien kun je de ontwikkeling en toppenproductie van planten verbeteren als je ze blootstelt aan hogere gemiddelde temperaturen (binnen het gewenste bereik) en meer CO₂ toedient.

In elk geval ben je nu gewapend met de kennis dat diverse externe factoren invloed op de bloeitijd van je wietplanten kunnen hebben. Daarmee ben je beter voorbereid op allerlei mogelijke problemen, of het nu gaat om plagen, droogte of slechte voeding.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Bronnen
  • (n.d.). (PDF) Increasing Inflorescence Dry Weight and Cannabinoid Content in Medical Cannabis Using Controlled Drought Stress - https://www.researchgate.net
  • Barth, Carina, De Tullio, Mario, Conklin, & Patricia L. (2006/05/01). role of ascorbic acid in the control of flowering time and the onset of senescence | Journal of Experimental Botany | Oxford Academic - https://academic.oup.com
  • Misa Takahashi, & Hiromichi Morikawa. (2014). Nitrogen dioxide is a positive regulator of plant growth - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  • Qing Li, Jianhua Shao, Shaohua Tang, Qingwen Shen, Tiehu Wang, Wenling Chen, & Yueyun Hong. (2015). Wrinkled1 Accelerates Flowering and Regulates Lipid Homeostasis between Oil Accumulation and Membrane Lipid Anabolism in Brassica napus - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  • Tonia M. Korves, & Joy Bergelson. (2003, September). A Developmental Response to Pathogen Infection in Arabidopsis - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken