Top 10 Veelgemaakte Fouten Bij Zelf Bierbrouwen
We noemen 10 klassieke fouten die worden gemaakt bij zelf bierbrouwen. Lees goed door wat je niet moet doen, zodat je tot zelf gebrouwen perfectie komt.
Stel je voor dat je je middenin een zombie-apocalyps bevindt. Het gebied waar je je verbergt, is hermetisch afgesloten. Je hebt geen bier. Om voorbereid te zijn op een dergelijk overlevingsscenario, moet je leren hoe je zelf bier kunt brouwen. Het is een eenvoudig proces, maar je hebt er wat hersencapaciteit voor nodig. We noemen hieronder de tien meest gemaakte fouten bij het zelf bierbrouwen, zodat je ze kunt voorkomen. We gaan van start.
1. ONHYGIËNISCH WERKEN
Als je voortreffelijk bier wilt maken, dan moet je ervoor zorgen dat alle materialen die je daarvoor gebruikt grondig zijn schoongemaakt. Bier is behoorlijk ontvankelijk voor bacteriën; als een minuscuul stukje plastic in het brouwsel komt, kunnen zich daaromheen ongewenste bacteriën vormen. Hierdoor gaat het bier vreemd smaken. Daarom moet het hele proces, van begin tot eind, superschoon zijn.
Je kunt schoonmaakmiddelen in poedervorm beter vermijden en het beste kiezen voor een product als Chemipro OXI dat ideaal is voor het schoonmaken van gereedschap voor bierbrouwen en wijn maken. Vergeet niet om alles schoon en hygiënisch te houden, anders smaakt je bier heel vies.
2. DOOD BIER
Dood bier is waardeloos. Als je zelf bier brouwt, dan besteed je er waarschijnlijk weken, zo niet maanden aan om tot een perfect eindproduct te komen. Opeens vernietigt het gebrek aan koolzuur in het bier al je hoop en dromen. Het is een deprimerende ontdekking, die niet beter wordt met een slok van je dode bier.
Koolzuur wordt geproduceerd nadat gist de suikers omzet in alcohol. Soms verloopt dit proces niet zoals verwacht, waardoor het bier dood wordt. Om dat probleem op te lossen, kun je tijdens de bottelfase suiker toevoegen. Een product dat daarvoor heel geschikt is, is Glucose Vinoferm, de ideale fermenteerbare suiker, die zorgt dat het bier lekker bruisend wordt.
3. NIET OEFENEN
Je moet oefenen. Bloed, zweet en bier worden vergoten voordat je het ultieme recept ontdekt, waarvan iedereen uit zijn dak gaat. Waarschijnlijk voldoet de eerste keer niet aan de verwachting. Maar als je voor die mislukking bezwijkt en het opgeeft, is dat de grootste fout die je kunt maken. Denk eraan, niet stoppen, blijf proberen.
Experimenteer met verschillende ingrediënten, temperaturen en gereedschappen – het gaat om de details. Het is verstandig om eenvoudig te beginnen; probeer niet meteen de eerste keer een heel ingewikkeld recept. Leer eerst de basisprincipes en werk je omhoog naar de top van de berg. Daar waar bier-engelen afdalen om je te feliciteren met het volbrengen van je levensmissie en voor het herstellen van de balans in het universum.
4. WATERIGE SMAAK
Bier heeft tijd nodig om alle noodzakelijke smaken te ontwikkelen, die ervoor zorgen dat je de ultieme bier ervaring krijgt. Als je het proces geen tijd gunt en het bier drinkt als het er klaar “uitziet”, dan smaakt het waarschijnlijk waterig en goedkoop. Je kent het vast wel, die bars waar water wordt toegevoegd aan het bier om kosten te besparen? Je wilt niet dat je brouwsel daarnaar smaakt. Als het bier eenmaal is gebotteld, moet het ongeveer drie weken rusten, zodat de essentiële proteïnen zich kunnen ontwikkelen.
5. HET BIER SMAAKT NAAR ZEEP
Maar als je te lang wacht, kan het bier een olieachtige of zeperige smaak ontwikkelen. Als je het zelf gebrouwen bier te lang in het eerste fermentatievat laat zitten, dan kan het naar zeep gaan smaken. Dit is het gevolg van afbrekende vetzuren. De beste oplossing hiervoor is het bier te zijner tijd overgieten uit het gistingsvat in een tweede bak. Ook als je bier uit een glas drinkt, moet je ervoor zorgen dat het glas schoon gespoeld is voordat je het gebruikt, anders zorgt het afwasmiddel ervoor dat je bier naar zeep smaakt.
6. DE TEMPERATUUR NIET IN DE GATEN HOUDEN
Het controleren van de temperatuur is essentieel om ervoor te zorgen dat je heerlijke bier een verfijnde kwaliteit krijgt. Je moet de temperatuur van het moutextract controleren; als het te lang kookt, kan het een grote puinhoop worden. Het fermentatieproces op zich zorgt nauwelijks voor een toename van de temperatuur van het brouwsel, dus houd hier rekening mee.
Aan de kamertemperatuur wordt vaak niet gedacht, maar die kan ervoor zorgen dat het brouwsel te koel of te warm wordt, als die niet wordt gereguleerd. De gist heeft een ideale temperatuur nodig om te kunnen gedijen. Een betrouwbare thermometer, zoals de Rode Alcoholthermometer, zorgt ervoor dat je bier in een comfortabele omgeving kan worden gebrouwen. Wees niet eigenwijs, schaf een thermometer aan.
7. DE INSTRUCTIES VAN DE KIT NIET ZORGVULDIG LEZEN
Het maken van zelf gebrouwen bier is relatief eenvoudig, maar het is geen zelfbouwpakket van IKEA. Je moet de instructies zorgvuldig lezen. Bierbrouwen is scheikunde; je hebt de juiste hoeveelheid ingrediënten nodig om goede brouwsels te produceren. Het is altijd handig als je een kameraad hebt die weet hoe je een thuisbrouwerij moet opzetten.
Als je die niet hebt, zorg er dan voor dat je alles zorgvuldig leest. Dat kleine knopje in het kleine zakje is misschien wel het belangrijkste stukje van de puzzel. De Brewferm Starter Kit Basic is, zoals de naam doet vermoeden, perfect voor beginnende thuisbrouwers.
8. NIETS OPSCHRIJVEN
Consistentie is de sleutel tot succes. Alles wat je doet, moet je zorgvuldig documenteren en opvolgen als je vooruitgang wilt boeken. Als je moutextract maakt, zorg er dan voor dat je de temperaturen opschrijft. Vergeet niet om altijd alles schoon te maken. Alle verhoudingen van gerst, hop en tarwe moeten worden genoteerd – je hebt het al door.
Als je zelf gebrouwen bier absoluut geweldig en ontzagwekkend blijkt te zijn, dan wil je dat hemelse recept natuurlijk herhalen. Experimenteren met verschillende verhoudingen, technieken en ingrediënten is een opwindende onderneming. En één waarvoor betrouwbare verslaglegging is vereist. Denk eraan om die pen op het papier te zetten en schrijf, schrijf, schrijf.
9. SLECHT WATER GEBRUIKEN
Een veel gemaakte fout bij het brouwen van bier is het gebruik van kraanwater. Op de meeste plaatsen zit veel chloor in het kraanwater, waarmee schadelijke bacteriën worden gedood. Maar chloor kan ervoor zorgen dat je bier heel slecht smaakt. Gebruik daarom liever geen kraanwater. Er zijn ook andere stofjes die het resultaat dat je probeert te behalen volledig kunnen vernietigen.
Meestal is het beter om flessenwater te gebruiken. Ook kun je kraanwater koken en zo alle ongewenste bestanddelen eruit verwijderen. Als je het water kookt, zorg er dan voor dat het afkoelt met een deksel erop, zodat er geen bacteriën bij kunnen. Je kunt ook een koolstoffilter gebruiken of metabisulfiet.
10. BROUWEN ALS JE DRONKEN BENT
Tenzij je Rick van Rick & Morty bent, moet je waarschijnlijk niet proberen om bier te brouwen als je dronken bent. Ja, je kunt geweldige ideeën krijgen en het gouden recept in je hoofd hebben, maar de details, documentatie en temperatuurwaarden moeten allemaal heel precies worden opgevolgd. En dat is moeilijk als je ladderzat bent.
Morsen met ingrediënten, een bad nemen in het moutextract en trippen op gereedschap; het kan allemaal gebeuren. Als je je drankgebruik onder controle hebt, is het prima, maar neem er niet één te veel. Voor het brouwen van verrukkelijk bier is veel rekenwerk nodig. Om te kunnen rekenen, moet je je hersens gebruiken en alcohol kan de hersenactiviteit belemmeren. Oftewel, je moet vermijden dat je dronken wordt.
ZELF GEBROUWEN BIER
Denk aan de hierboven genoemde fouten en maak ze niet zelf! Experimenteer, oefen en denk goed na, dan ben je op weg naar succesvol zelf bierbrouwen. En pas op voor die zombies…
- 5 min 11 July, 2018 Wat Is Drooghoppen? Drooghoppen is van invloed op het aroma van het bier dat je brouwt. Door eerst te koken, krijgt bier zijn karakteristieke bitterheid. Door in een later stadium te drooghoppen, krijgt het brouwsel...
- 4 min 23 May, 2018 De Top 10 Feiten Over Zelf Bierbrouwen Als je het leuk vindt om je eigen bier te brouwen, dan geniet je zeker van deze 10 feiten over bier en zelf bierbrouwen. Bier bestaat al minstens 7000 jaar. Bierbrouwen was een intrinsiek onderdeel...
- 4 min 17 April, 2018 Wat Zijn IBU En EBU In Bier? Zelf bier brouwen kan een ontmoedigende ervaring zijn. De complexiteit van het proces brengt je bij de allerbelangrijkste vraag: hoe beoordeel ik de kwaliteit? Als je IBU en EBU begrijpt, houdt dat...
- 2 min 10 April, 2014 Het Maken Van Cannabis Bier Zoals je misschien al weet, gaan cannabis en bier goed samen. Maar er is meer dan alleen de smaak; hop en cannabis zijn nauwer verwant dan je zou denken.