10 Fabeltjes En Broodjeaapverhalen Over Wiet Kweken
De wondere wereld van wiet staat bol van de verhalen. Daarbij zijn er echter een hoop mythes, onwaarheden en broodjeaapverhalen die de ronde doen. Hier bekijken we tien van de meest wijdverbreide fabeltjes en schijnen we wat licht op de waarheid.
Wiet is tegenwoordig nauwelijks nog een taboe, maar toch is de plant omgeven door mysteries. Of je nu een beginnende of doorgewinterde kweker bent of een, je hebt vast wel eens opmerkelijk advies of gekke tips gehoord, of het nu gaat om kweken of gebruiken. Hier bekijken we een aantal van de meest voorkomende mythes over wiet, doen we een poging ze te ontkrachten en ontdekken we de waarheid achter deze sterke verhalen.
Wiet kweken: 10 broodjeaapverhalen en mythes
Van de sterkte van wiet tot wenkbrauw-fronsende kweektips; broodjeaapverhalen over wiet bestrijken een breed spectrum. Het resulteert helaas vaak in misinformatie. Blijf dus vooral lezen en ontdek hoe we deze beruchte misvattingen aanpakken, de waarheid aan het licht brengen en je misschien zelfs behoeden voor een paar mislukte oogsten.
Autoflowering wiet is minder sterk dan fotoperiode planten
Een van de meest hardnekkige mythes in wiet is dat autoflowering planten inherent minder sterk zijn dan hun fotoperiode tegenhangers. Dit is eigenlijk helemaal niet zo’n gekke bewering. Het werd zelfs decennialang voor waarheid aangenomen.
Deze mythe stamt uit de begindagen van autoflowers, die uit ruderalis soorten werden gekweekt. Ruderalis groeit oorspronkelijk in Siberië en staat bekend om een laag THC percentage. Hoewel deze ondersoort snel groeit en winterhard is, bevat deze nauwelijks THC. Als gevolg hiervan waren de eerste kruisingen met ruderalis ook niet bepaald sterk. Maar na tientallen jaren van zorgvuldige breeding zijn autoflowering soorten aanzienlijk verbeterd qua sterkte. Hierdoor zijn ze inmiddels vergelijkbaar met (en vaak zelfs beter dan) fotoperiode soorten.
Je planten water geven met vruchtensap verbetert de smaak
Het klinkt leuk: voeg wat vruchtensap aan water toe en geef dit aan je planten, zodat ze nog lekkerder smaken. Helaas, dit is echt onzin. Sterker nog, water met sap geeft juist het tegenovergestelde effect. Het kan ongedierte aantrekken, schimmel veroorzaken en de opname van voedingsstoffen door de plant verstoren. In plaats van dat het de smaak en potentie verbetert, kan het je oogst om zeep helpen.
Het is moeilijk te zeggen wanneer deze mythe de ronde begon te doen. Iemand heeft het ooit bedacht, misschien bedoelt als grap. Sommige mensen bewaren gedroogde en uitgeharde wiettoppen met vruchtenschillen (zoals sinaasappel en citroen), omdat dit een milde invloed op de smaak kan hebben. Wat je ook doet, laat vruchtensapjes lekker in de koelkast staan. Geef het nooit aan je planten!
Toppen ondersteboven drogen verhoogt de sterkte
Veel kwekers drogen hun toppen ondersteboven, maar dat wil nog niet zeggen dat het de sterkte verhoogt. Deze methode helpt de vorm en structuur van de toppen te behouden, waardoor ze gelijkmatig kunnen drogen, maar het verhoogt niet op magische wijze hun THC percentage. De sterkte van wiet wordt beïnvloed door genen, kweekmethoden en oogsttijd.
Door je toppen op de juiste manier te drogen, waarborg je de kwaliteit van je wiet. Slechte droogmethoden kunnen de THC in je toppen namelijk afbreken. Doe dus altijd eerst je huiswerk en droog je toppen met een geschikte techniek, maar staar je niet blind op ondersteboven drogen.
Je kunt aan de hand van het aantal scheuten het geslacht van je plant bepalen
Dat je het geslacht van je wietplant kan bepalen door de scheuten te tellen, is nog zo’n mythe die nergens op is gebaseerd. Het geslacht van een wietplant kan alleen nauwkeurig worden bepaald door te kijken naar de voorbloei of door een zogeheten 'sexing kit' te gebruiken, dus alleen met tellen kom je er niet.
De meeste kwekers controleren in eerste instantie de knopen van de plant. Op het moment dat de plant de bloeifase ingaat, laten de geslachtsorganen zich hier voor het eerst zien. Bij mannen komen er kleine, gladde balletjes tevoorschijn. Bij vrouwelijke planten beginnen er transparante stampers (kleine haartjes) te groeien.
Paarse wiet is sterker
Paarse wietsoorten zien er prachtig uit, en sommigen kwekers beweren dat ze sterker zijn of zelfs dat ze speciale, psychedelische effecten hebben. De kleur van wiet wordt echter door anthocyanen bepaald. Dit zijn pigmenten die zich onder bepaalde omgevingsomstandigheden ontwikkelen. De sterkte van een soort hangt echter af van het cannabinoïde-profiel en dus niet van de kleur. Oftewel: paarse kleuren zijn puur esthetisch en zeggen niks over de sterkte van je wiet.
Maar waar komt deze mythe eigenlijk vandaan? We weten het niet 100% zeker, maar het zou zomaar kunnen dat Jimi Hendrix er invloed op heeft gehad. Het lijkt erop dat het nummer "Purple Haze" een blijvend effect heeft gehad op de mythe van paarse wiet.
Wietplanten kunnen geen groen licht opnemen
Deze bewering lijkt hout te snijden, want er wordt vaak gezegd dat wietplanten geen groen licht kunnen opnemen en dat kwekers zich op een andere kleurenspectrum moeten richten. Toch is deze bewering al lang ontkracht. Hoewel planten meer groen licht reflecteren dan andere kleuren, kunnen ze het nog steeds absorberen en voor fotosynthese gebruiken. Groen licht kan zelfs dieper in het bladerdak doordringen en de onderste bladeren ondersteunen die anders misschien geen licht ontvangen. Ondanks dat zul je niet snel een kweek vinden die uitsluitend groen licht gebruikt, omdat andere kleurenspectra nu eenmaal geschikter zijn.
420 is afgeleid van de Californische politie
De term 420 wordt vaak geassocieerd met de cannabiscultuur. Wietliefhebbers over de hele wereld vieren ieder jaar op 20 april hun liefde voor hun favoriete plant. Het heeft echter niks te maken met de Californische politiecodes die werden gebruikt om wiet te omschrijven.
Het waargebeurde verhaal gaat terug tot een groep middelbare scholieren in San Rafael, Californië. Zij gebruikten de term '420' als codewoord om na school bijeen te komen en (naar het schijnt) te zoeken naar een geheime wietoogst. Niemand weet precies hoe het een wereldwijd fenomeen werd, maar het staat buiten kijf dat de term synoniem staat met wietconsumptie en cannabiscultuur in het algemeen.
De beste zaden hebben tijgerstrepen
Tijgerstrepen op wietzaden worden vaak gezien als een teken van kwaliteit. Dit ziet er natuurlijk stoer uit, maar daar blijft het dan ook bij. Wietzaden kunnen een effen kleur, of streepjes hebben. Dit kan variëren van lichtbruin, tot bijna donkergrijs. Die streepjes zijn slechts het buitenste schilpatroon en hebben niets te maken met de genetische kwaliteit of levensvatbaarheid van de zaadjes. Probeer gewoon altijd bij gerenommeerde zadenbanken en kwekers te kopen. Dat is de enige manier om zaden van goede kwaliteit te garanderen, strepen hebben er niks mee te maken.
Op je planten plassen helpt ze beter te groeien
Geen idee wie dit bedacht of, erger nog, geprobeerd heeft, maar ook dit is onzin. Hoewel urine stikstof bevat, een essentiële voedingsstof voor de groei van planten, is het niet slim om het rechtstreeks op je planten te gebruiken. Urine doet eigenlijk het tegenovergestelde: het kan leiden tot onevenwichtigheden in de voedingsstoffen, omdat het te geconcentreerd is en de wortels en het blad verbrandt. Laat staan dat je planten robuust of sterk worden.
Kweek nooit met menselijke uitwerpselen, tenzij ze eerst een composteringsproces ondergaan. Beter gebruik je gewoon goed uitgebalanceerde meststoffen die speciaal voor de wietteelt zijn ontworpen.
Toppen zijn sterker na een langere donkere periode vlak voor de oogst
Een andere veelvoorkomende mythe draait om het idee dat het gunstig zou zijn om je planten 48 uur voor de oogst in volledige duisternis te laten staan. Dit zou namelijk de sterkte moeten verhogen. Hoewel sommige kwekers bij deze methode zweren, is er geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Reden genoeg om ook hier een gezonde dosis scepticisme tegenover te zetten. Het kan geen kwaad om het te proberen, maar er is geen enkele reden om te geloven dat een donkere periode de THC productie in de laatste 48 uur van de groei zou versnellen.
De juiste teelt-, oogst- en uithardingstechnieken zijn veel belangrijker om goede toppen te krijgen dan deze rare goocheltruc. Richt je energie eerst op bewezen methoden.
Tijd voor wat waarheidsvinding
Deze broodjeaapverhalen en mythes over wiet zijn misschien leuk, maar ze kunnen ook misleidend zijn. Ze kunnen je op het verkeerde been zetten en daarmee je oogsten beïnvloeden. De hier bovenstaande mythen zijn enkele van de meest voorkomende en wijdverbreide broodjeaapverhalen in de cannabiscultuur. We zien het als onze taak om af te rekenen met deze misinformatie, zodat geen enkele kweek eraan ten onder gaat. Nu je de feiten kent, kun je aan de slag! Bezoek de Zamnesia shop voor de beste zaden en begin vandaag nog met je kweekavontuur!
- 3 min 15 August, 2024 7 Bijzondere Manieren Om Wiet Te Gebruiken Veel mensen inhaleren wiet in de vorm van rook of damp. Anderen maken er heerlijke edibles mee, zoals hasjbrownies. Maar er zijn ook andere manieren om cannabinoïden binnen te krijgen! Hieronder...
- 6 min 14 July, 2019 Geld Bespraren Zonder Minder Cannabis Te Roken Regulier marihuanagebruik is soms een aanslag op je portemonnee. Er zijn gelukkig bruikbare strategieën waarmee je op de kosten voor wiet bespaart. Zelf kweken, edibles consumeren in plaats van...
- 18 min 14 January, 2019 De Geschiedenis Van Medische Cannabis Cannabis is een heilig kruid, bekend onder vele namen. Het wordt wereldwijd al eeuwen gebruikt. Net als de mens is ook cannabis geëvolueerd. We duiken in de geschiedenis ervan. Steek er maar alvast...
- 3 min 10 August, 2015 5 Mythen Over Cannabis Kweken Onderuitgehaald In tegenstelling tot wat velen denken is wiet kweken doodeenvoudig. Het blijft natuurlijk lastig om onder de knie te krijgen, maar elke beginner kan zaad in de grond stoppen en resultaten krijgen.