Van groente en fruit tot kruiden en specerijen; er is geen tekort aan eetbare planten die je thuis kunt kweken. Bij Zamnesia vind je nu een grote selectie zaden voor in je moestuin. We hebben alledaagse favorieten in huis, zoals Alpine aardbeien, maar ook unieke soorten, zoals Dark Opal basilicum en Lemon Apple komkommers. Kortom, er is voor elk wat wils. Bekijk onze selectie hieronder en weet dat de eetbare plantenzaadjes van Zamnesia speciaal op basis van kwaliteit en kiemkracht zijn geselecteerd!
Ashwagandha (Withania somnifera) is een struik die van oorsprong uit India komt en al jarenlang in de Ayurveda wordt gebruikt. De plant is heel makkelijk te kweken, dus waarom probeer je het zelf niet eens?
Gerst - Kattengras (Hordeum vulgare) zaden zijn, zoals de naam al zegt, perfect voor je kat. Het werkt als spijsverteringshulp en kan helpen om haarballen te voorkomen! De plant is makkelijk te kweken en te verzorgen. Je kunt de zaden tussen april en september zaaien. Laat ze op een lichte plaats gedijen, maar zorg ervoor dat ze niet te veel direct zonlicht krijgen. Deze plant groeit snel!
Uchiki Kuri, ook wel bekend als Red Kuri, is een feloranje pompoen. Zaden kunnen in het voorjaar buiten direct in zaaibedden worden gezaaid. Rijpe planten houden van rijke organische aarde, dus bereid de grond voor met compost of mest, of geef regelmatig voeding. Uchiki Kuri pompoen is niet alleen decoratief, maar heeft ook zoet vruchtvlees dat uitstekend past in zoete en hartige recepten.
Voeg wat felgele magie aan je tuin toe met deze Wortel Zaden Yellowstone F1 (Daucus carota). Zaai de zaadjes in maart direct in de aarde en houd de grond gedurende hun hele levenscyclus vochtig. In augustus heb je een enorme bos gele wortelen die heerlijk zijn in allerlei recepten. Wat wil je nog meer?
Deze slanke wortelen vormen een gezonde snack en hebben een zoete, bevredigende smaak. Bovendien zijn deze zaden moeiteloos te kweken. Zo zullen zelfs de meest onervaren kwekers het waarschijnlijk niet heel moeilijk krijgen. Zaai deze zaden direct in de aarde en geef ze wat verzorging, en ze zullen in juli tot oktober een overvloed aan feloranje schoonheden opleveren. Perfect.
Tuinbonen zijn niet alleen lekker, maar ook supergezond. Deze snelgroeiende en resistente soort zaai je in het vroege voorjaar of de herfst en produceert overvloedige oogsten, bestaande uit lange, zoete bonen met 5-6 peulen. Geblancheerd, geroerbakt, in soep of in stoofschotels; ze zijn een geweldige aanvulling op heel veel maaltijden. Bovendien kun je ze ook vers invriezen en maandenlang bewaren!
Onze Kalimero F1 snackkomkommer is een simpele groente om te kweken, en niet te vergeten zeer snel! Eet de groente ingemaakt, in een salade of gewoon zo als gezonde snack. Zaai begin maart en breng de planten voor de bloei in de zomer buiten. De snelle groei maakt het mogelijk om van dezelfde plant aan het eind van de zomermaanden meerdere keren te oogsten. Veelzijdig en makkelijk!
Met zaden van de Bella F1 komkommer (Cucumis sativus) kweek je lange, zoete en knapperige vruchten die resistent zijn tegen meeldauw. Zaai ze vroeg of halverwege de lente buiten. Geef de planten voldoende water, maar houd de bladeren droog (dit trekt schimmels en andere ziekteverwekkers aan). Ondersteun de lange ranken met een trellis, en bespaar zo bovendien ruimte. Je oogst de hele zomer lang!
Er gaat weinig boven de verfrissende smaak van komkommer. Toegevoegd aan salades maar ook als snack is de Komkommer Telegraph (Cucumus sativus) een veelzijdige groente. Zaai de zaden vanaf medio maart onder glas en met wat verzorging en onderhoud heb je in de zomer genoeg komkommers om te oogsten. Laat ongeveer 40cm afstand tussen elke plant en zorg voor vochtige aarde, dan komt het allemaal goed.
Voeg wat levendige paarse kleuren aan je tuin toe! Paprika Purple Bell is hier perfect voor. Kweek de zaden van maart tot eind mei onder glas op, en je kunt in de zomer een berg aan prachtige paarse paprika's oogsten. Plant ze in ietwat vochtige grond en behoud een constante temperatuur van 20 tot 25°C, dan kan het niet fout gaan. De zoete smaken vormen de perfecte aanvulling op diverse gerechten.
Start deze felgele beauties halverwege maart op, geef ze voldoende licht en vochtige aarde, en ze zullen je rijkelijk belonen. Deze zoete paprika's kun je aan het einde van de zomer oogsten. Daarnaast zijn ze onderhoudsarm en ongelooflijk veelzijdig. Voeg ze toe aan salades, taco's of elk ander hartig gerecht; ze brengen gegarandeerd de zon op je bord!
Ben je op zoek naar iets wat zowel qua kleur als smaak echt opvalt? Maak kennis met de Zoete Puntpaprika Kapiya. Deze paprika komt oorspronkelijk uit Bulgarije, maar wordt wereldwijd veel gebruikt. Zaai de zaden vroeg in het voorjaar en verpot de jonge plantjes zodra de eerste blaadjes verschijnen. Zet de planten buiten en laat ze gedijen tot oktober voor een kleurrijke en smaakvolle oogst.
Wat moet je doen om heerlijke uien te krijgen? Simpel: zaai ze gewoon in het vroege voorjaar onder glas en zet de plantjes eind april buiten in de vollegrond. Dan zijn ze in de zomer rijp en klaar om te oogsten! Zilverui kun je heel goed inleggen in zuur en is heerlijk in allerlei recepten. Voeg ze bijvoorbeeld toe aan een salade. De mogelijkheden zijn enorm en dat geldt ook voor de oogsten!
Deze peperige, milde en zoete Venkel Kiemgroente heeft 7-14 dagen nodig om te kiemen. Vervolgens moet je nog 2 weken wachten voordat de eerste blaadjes klaar zijn. Heerlijk in allerlei recepten. Zolang het plantje genoeg licht en warmte krijgt en de omliggende aarde vochtig blijft, zit je eigenlijk altijd goed! Deze snelgroeiende kiemgroente scoort op vele vlakken. Kweek het nu zelf!
Deze kleurrijke Microgreens Gemengde Sla bevat sla in verschillende vormen en bladkleuren. Je kunt deze zaden het hele jaar door kweken, zodat je altijd een lekkere salade op tafel zet. Zaai de zaden wanneer je maar wilt, want ze groeien snel. Houd de aarde vochtig, maar niet doorweekt en al snel oogst je verrukkelijke sla waarmee je talloze gerechten kunt maken. Ideaal voor allerlei kwekers!
Maak salades nog lekkerder met de Exotische Salade Mix. Strooi de zaden gewoon over de aarde, druk ze voorzichtig aan en dek ze lichtjes af. Geef wat water en gebruik een of twee keer per dag je plantenspuit om de aarde vochtig te houden. Oogsten kan na 2-3 weken, wanneer de eerste set echte bladeren verschijnen. Microgroenten gedijen in een zonnige omgeving, zoals een vensterbank of balkon.
Boerenkool (Brassica oleracea) staat bekend als een van de voedzaamste groenten die er zijn. Maar wist je dat de spruiten van boerenkool nog meer voedingsstoffen bevatten dan de volledig volgroeide plant? Zaai de boerenkool zaden dicht op elkaar in een propagator en oogst je heerlijk verse en voedzame spruiten na zeven tot tien dagen!
De Groene Daikon Radijs is heerlijk, zeer voedzaam en wordt vaak als garnering in de Japanse keuken gebruikt. Groene Daikon Microgreens zijn net zo vol van smaak, maar hebben een nog hogere voedingsdichtheid. Om ze te kweken, hoef je alleen maar de zaden dicht op elkaar in een kweekbak te zaaien. Na ongeveer één week kun je de spruiten oogsten. Ze hebben een lekkere frisse, pittige smaak.
De peperachtige bladeren van Rucolakers zijn de ideale toevoeging aan een breed scala aan gerechten. En het kweken van dit smakelijke plantje is supereenvoudig, ongeacht je ervaring! Rucolakers kan binnen, buiten en in een kas worden gekweekt en heeft weinig onderhoud nodig. Zaai de zaden in het vroege voorjaar en geniet in de zomer van de geweldige smaak.
Oost-Indische kers is een aantrekkelijke klimplant die veel donkerrode, oranje en gele bloemen en prachtige, groene bladeren ontwikkelt. De plant kan wel drie meter hoog worden, wat ideaal is voor een ommuurde tuin of open terrein. Deze bloemen zien er niet alleen prachtig uit, maar zijn ook eetbaar. Wat een kleurrijke aanvulling in verschillende gerechten!
De Blue Ball korenbloem ziet er prachtig uit en verdient een plekje in elke tuin. Zaai de zaden in het late voorjaar direct in de aarde en ze zullen de hele zomer grotendeels voor zichzelf zorgen. Deze bloemen vragen nauwelijks onderhoud, zodat elke kweker ermee uit de voeten kan. Ze zijn daarbij kleurrijk en levendig; daar fleur je van op!
Of je Broccolikers nu lekker vindt in een smoothie, salade of sandwich; in alle gevallen is het rijk aan antioxidanten en vol van smaak. Bovendien is het ontzettend eenvoudig te kweken. Zaai de zaadjes in het vroege voorjaar in een pot. Geef de plantjes veel zon, warmte en soms wat water en ze groeien als kool. In augustus zijn ze klaar voor de oogst en kun je er meteen van genieten!
Tuinkers is gemakkelijk en leuk om te kweken. In de vensterbank of in je tuin, het heeft weinig onderhoud nodig. Het kan in de eerste maanden van het jaar worden gezaaid en is aan het eind van de zomer klaar voor de oogst. Zorg voor een aangename temperatuur van ongeveer 20-22°C, en je kunt genieten van lekkere tuinkers, rijk aan vitamine A, B en C.
De korenbloem (Centaurea cyanus) produceert een overvloed aan paarse, blauwe, roze en witte bloemetjes! Met al die kleuren zijn deze bloemen een lust voor het oog en heel onderhoudsarm. Iedereen kan ze kweken, ook als je weinig tuiniert. Je kunt ze als wilde bloemen zaaien of in perkjes planten. Bovendien lokken ze bijen en andere nuttige insecten naar je tuin.
Deze prachtige oranje, ovale Cucurbita pepo soort is speciaal om uitgehold te worden. De pompoenen zijn decoratief, maar ook lekker. Zaai je Jack O' Lantern-zaden binnen aan het eind van de winter, of aan het begin van de lente direct buiten in de grond. Net als andere pompoensoorten gedijt Jack O' Lantern het beste in vruchtbare aarde met stokken of een trellis om de lange ranken te ondersteunen.
De Tomatillo of Mexicaanse aardkers dateert uit het precolumbiaanse tijdperk. De plant produceert een bolvormig fruit met een groen-paarse kleur. Tomatillo lijkt op tomaat, maar heeft een andere smaak en textuur. Tomatillo zaden kun je het beste binnen opstarten en na de laatste vorst buiten zetten. Planten houden van de volle zon, aarde met goede drainage en regelmatige natuurlijke bemesting.
Sopropo, ook wel bekend als balsempeer, bittermeloen of paré, is een vrucht die afkomstig is uit Afrika en Azië. En nu kun je het thuis kweken! Kiem je zaden binnen of in de kas en zet ze vier weken later buiten in de zomerzon. De vruchten zijn meestal in oktober klaar om te oogsten. Combineer het met vis of vlees, dan zit je eigenlijk altijd goed.
Laat je door het uiterlijk van deze stekelige vrucht niet misleiden. Ze ziet er intimiderend uit, maar het is uiteindelijk de binnenkant die telt. Kiwano heeft een zoete smaak die doet denken aan citroen en banaan. Perfect voor fruitsalades en desserts. Kiem de zaden binnen of in een kas en plaats ze daarna buiten in de volle zon. Het is een wat veeleisende plant die in een warme omgeving gedijt.
Chinese of knoflookbieslook is een heerlijk kruid met een zachte knoflooksmaak. Het wordt gebruikt in verschillende recepten, bijvoorbeeld visgerechten, salades en soepen. Maar voordat je het kunt gebruiken, moet je het wel kweken! Gelukkig groeit Chinese bieslook zowel binnen als buiten makkelijk. Zorg voor vochtige aarde en voldoende licht en kijk toe hoe het kruid floreert!
Trek de stoute schoenen aan en kweek zelf een Atlantic Giant Pompoen! Deze reuze pompoenen kunnen wel 100kg of meer wegen, en zijn dol op een warme, zonnige plek. Zaaien kan midden in de lente binnen of in de vroege zomer buiten. Zorg ervoor dat je planten vruchtbare grond hebben en beschut zijn tegen koude wind. Oogsten kan in september/oktober, precies op tijd voor Halloween!
Sweet Dumpling is een heerlijke pompoen (Cucurbita pepo) met een harde, crèmekleurige schil en zacht, zoet vruchtvlees. De vrucht groeit uit tot ongeveer de grootte van een grapefruit. Een geweldige aanvulling op elke groentetuin. Kweek de zaailingen binnen in de late winter op, of gewoon buiten in het voorjaar. Plant Sweet Dumpling, net als andere pompoenen, in zeer vruchtbare grond.
Pompoen Baby Bear (Cucurbita maxima) is een musthave voor elke moestuin. Zaai de zaden binnen en zet de planten in het voorjaar buiten. Plant ze in aarde met veel mest of compost, zo garandeer je een gezonde groei en grote, zoete pompoenen. Gebruik een plantensteun, stokken of trellis om Pompoen Baby Bear in kleinere ruimtes verticaal te laten groeien.
Stevia rebaudiana of honingkruid is makkelijk te kweken. Kiem zaden binnen en breng ze halverwege zomer naar buiten. Plant stevia in de volle zon in goed doorlatende grond met een pH van 6,7-7,2. Voed planten regelmatig met een natuurlijke vloeibare meststof of stikstofrijke organische meststoffen zoals compost om gezonde bladgroei te stimuleren. Gebruik stevia als natuurlijke zoetstof.
Perilla, shiso of deulkkae (Perilla frutescens) is een eenjarige plant die inheems is in Zuidoost-Azië en India. Het wordt gebruikt als garnering bij gerechten met vis, rijst en tempura. Perilla gedijt in de volle zon of halfschaduw in diepe, brede tuinbedden met goede drainage om de lage, zijwaartse groei te faciliteren. Gebruik rijpe perilla als smaakmaker in je favoriete recepten of infusies.
Physalis peruviana is ook wel bekend als Kaapse kruisbes en komt oorspronkelijk uit Chili en Peru, waar het aguaymanto, uvilla of uchuva wordt genoemd. Deze plant uit de nachtschadefamilie produceert zoete vruchten in een papierachtige schil. Zaai de zaden aan het begin van de lente binnen en zet de planten in de vroege zomer buiten. Het fruit is rauw te eten en rijp zodra het van de plant valt.
Oorspronkelijk komen Thai Pink Egg Cocktailtomaten uit Thailand, waar ze gewild zijn vanwege hun lichtrode kleur en heerlijk zoete vruchtvlees. Hoewel Thai Pink Egg groeit zoals andere (Solanum lycopersicum) tomatensoorten, zijn ze beter bestand tegen regen en hitte. Als je de planten regelmatig snoeit en bemest, oogst je tomaten in overvloed.
De Supersweet 100 kerstomaat is een hybride met een toepasselijke naam. Onder de juiste omstandigheden krijg je wel honderd extreem zoete tomaatjes per rank! Weet wel dat dit een grote plant wordt die volle zon nodig heeft. Met goede verzorging, ondersteuning met stokken of een trellis en natuurlijke voeding kom je een heel eind.
Yellow Pear Kerstomaten (Solanum lycopersicum) ontwikkelen een felgele kleur en smaken zoet en licht zuur. Zaai je zaden in de lente, na de laatste vorst, en je hebt er de hele zomer plezier van. Yellow Pear tomaten prefereren een plekje in de volle zon en vruchtbare aarde. Bemest de planten regelmatig en ondersteun de ranken met behulp van stokken of een trellis.
De Rosa Bianca aubergine (Solanum melongena) is een grote, ronde witte groente met prachtige lavendelkleurige strepen. Net als andere aubergines groeit deze het beste in warme omstandigheden en in de volle zon. Zorg voor vruchtbare, vochtige, ietwat zure aarde, geef af en toe water en dien wat fosfor toe tijdens de bloei. Spray de planten met regelmaat zodra de bloemen zijn verschenen.
Komatsuna is een unieke soort mosterdspinazie (Brassica rapa), ook bekend als 'Japanse Mosterdspinazie'. Net als andere soorten spinazie en bladgroenten, kun je de zaden het beste buiten in stikstofrijke, vochtvasthoudende aarde planten. Ook mulchen is verstandig, zodat de bodem nog meer vocht vasthoudt. Je kunt van de vroege lente tot de herfst zaaien. Geoogste bladeren kun je vers eten of koken.
Wie houdt er niet van frisse kerstomaten? Nu kun je dit felrode lekkers zelf kweken! Start de zaden in de lente binnen op (of buiten, als je in een warm klimaat woont) en je kunt je tomaten aan het einde van de zomer eten. Zorg voor vochtige aarde, veel licht en warmte en je wordt beloond met een enorme oogst! Heerlijk in salades en andere gerechten!
Fris en knapperig. Zo kunnen we de French Breakfast 3 radijsjes het best omschrijven. Ze zijn heerlijk krokant als je erin bijt en de frisse smaak is perfect in combinatie met andere groenten. Sterker nog, het is voor een goede biologische balans verstandig om deze zaden naast wortels of sla te planten. Kweek de zaadjes in maart op en je smult in de zomer van de oogst.
Kweek deze augurken in je tuin en je plukt er zeker de vruchten van! Kweek ze in april binnen of in een kas op om ze in mei buiten te zetten. Met voldoende zon en schaduw haal je razendsnel een geweldige oogst binnen. Je kunt augurken ook inmaken, zodat je er nog lange tijd je gerechten mee kunt verrijken.
Courgette is een veelzijdige groente die je in allerlei gerechten kunt gebruiken. Deze soort is ongelooflijk productief. Kiem de zaden binnen of onder glas en zet de planten in de zomer buiten. Zorg voor een goede balans tussen zon, warmte en schaduw en deze plant zal je met een ongelooflijke hoeveelheid verrukkelijke courgettes belonen.
De artisjok Violet de Provence is niet alleen verbluffend qua smaak, maar ziet er ook fantastisch uit en is daarom een must voor elke tuin. Zaai de zaden binnen van februari t/m april, en zet de planten aan het begin van de zomer buiten. Dit is een vaste plant die gewoon blijft gaan. Gemakkelijk te verzorgen; gewoon even afdekken in de wintermaanden.
Edamame (sojabonen) horen thuis in de Aziatische keuken. Ze zijn een gezonde snack en een heel geschikt bijgerecht. En wist je dat je ze ook thuis kunt kweken? Als je de zaden binnen of in een kas zaait, komen ze begin mei uit. En als de plantjes eenmaal groot genoeg zijn, zet je ze voor meer zonlicht en warmte buiten. Zo rond oktober kun je je sojabonen gaan eten!
Gele mosterd (Sinapis alba) is veelzijdig. Gebruik de zaden bij het koken, het maken van sauzen en het pekelen, en de jonge bladeren in salades of andere gerechten. De keuze is geheel aan jou. Zaai de zaadjes in maart, dan zijn de planten in de zomer klaar. Het onderhoud is over het algemeen beperkt, je hebt alleen wat vochtige grond en een normale hoeveelheid licht en warmte nodig.
Nieuw-Zeelandse Spinazie kan over een langere periode geoogst worden. Zodra het rijp is, kun je het continu gebruiken. Week de zaden voor het zaaien een nacht in een glas water om zeker te zijn dat ze kiemen. Zaai begin april binnen of van mei tot en met augustus buiten. Zorg voor genoeg warmte en zon, zodat je in november kunt genieten van alles wat Nieuw-Zeelandse spinazie te bieden heeft.
Beta vulgaris, beter bekend als 'rode snijbiet', is een robuuste plant die het hele jaar door groeit. De plant ontwikkelt een rabarberachtige steel en bladeren die je in verschillende recepten kunt gebruiken. Je kunt de zaden van maart t/m juli zaaien om in september/oktober te oogsten. De felrode kleur van de rode snijbiet is een fraai gezicht in je tuin, maar ook op je bord!
Zaai begin maart en aan het eind van augustus zijn de jonge bladgroenten klaar om te worden geoogst. Een veelzijdige combinatie van paksoi, taisai, tatsoi, raapstelen, snijbiet, Chinese kool, mosterdblad en purple frills. De geweldige smaken kun je voor verschillende recepten gebruiken. Geef de planten voor de beste resultaten genoeg licht en warmte, en gebruik vochtige, leemachtige aarde.
Met onze Gemengde Franse Salade zaden kweek je eikenbladsla, andijvie, radicchio, krulandijvie en rucola. Zo zet je wel heel gemakkelijk een verrukkelijke, verse salade op tafel. Zaai de zaden in mei en oogst in september. Voor de beste resultaten, gebruik vochtige, leemachtige grond. Zorg ook voor veel licht en een warme plek. De planten blijven klein en laten zich eenvoudig verzorgen.
Taraxacum officinale, oftewel de paardenbloem, is een kruidachtige vaste plant, die in allerlei omgevingen kan groeien. De mooie gele kleur zal je meteen opfleuren! Zaai in het voorjaar en laat de plant in de zomer bloeien. Zorg daarbij dat de grond goed doorlatend is, en voor veel zonlicht en warmte. Je zult worden beloond met planten die je voor talloze gerechten en als kruid kunt gebruiken!
Victoria rabarber (Rheum undulatum) prefereert een zonnig plekje en vereist aarde met bijzonder goede drainage. Overbewatering of verzadigde grond kan de groei verstoren of rot veroorzaken. Rabarber houdt ook niet van extreme hitte; dit kan de groei vertragen of zelfs helemaal remmen. Gebruik mest in de lente en zomer om de groei te stimuleren. Oogst in de herfst enkele stengels per keer.
Fragaria x ananassa is een aardbeiensoort die lange uitlopers en prachtige trossen rood, geurig fruit produceert. Plant de zaden in hangmanden, verhoogde perken of bakken met vruchtbare aarde op een zonnig plekje. Druk ze voorzichtig met de hand in de grond. Geef de planten elke 2-3 dagen water, maar houd ook rekening met de temperatuur en eventuele regen.
In tegenstelling tot andere kruiden is Petroselinum crispum (peterselie) dol op vruchtbare aarde. Je kunt peterselie binnen kiemen in een propagator of op een warme, zonnige vensterbank. Ook kun je na de laatste vorst direct buiten zaaien. Zorg voor veel zon, regelmatig water en meststoffen. Oogst de verse bladeren en stelen om een struikachtige groei te bevorderen en gebruik ze in de keuken.
Cynara cardunculus ('kardoen' of 'kardonzen') is een sterke, enigszins invasieve plant. Het gedijt in aarde die rijk is aan organisch materiaal (zoals mest en ontbindend plantaardig materiaal), in een warme omgeving met veel zonlicht. De stekelige bloemen kun je eten zoals artisjokken, terwijl je de stelen het beste kunt beschermen tegen de zon (met hoopjes aarde) en gekookt of gestoofd kunt eten.
Zaai wilde chicorei in de lente, na de laatste nachtvorst, op een plek met minimaal 6 uur direct zonlicht. Zaai de zaden niet dieper dan 0,5cm. Ze zullen na 2-3 weken ontkiemen in vochtige (maar niet natte) aarde. Dun de planten uit om er ongeveer 30cm tussen te houden. De verse bladeren en bloemen kun je zo eten. De wortels kunnen in gedroogde en gemalen vorm koffie vervangen.
Ruta graveolens, of gewoon 'wijnruit', is winterhard en kan prima een slechte bodemvruchtbaarheid en droogte verdragen. Plant gevestigde planten in de volle zon en geef een beetje water, vooral als de bodem compact is. Snoei in het voorjaar volledig terug om nieuwe groei te stimuleren. Hoewel er vroeger ook mee werd gekookt, is wijnruit vooral geschikt als sierplant.
Met haar unieke smaak en aroma is venkel al sinds de oude Grieken een geliefde groente. Zaai het in de vroege lentemaanden en laat de plant tot eind september groeien. Venkel heeft aardig wat ruimte nodig; de plant kan wel 2m hoog worden. Na het oogsten kun je venkelwortel en venkelkruid op allerlei manieren in de keuken gebruiken!
Kleine pimpernel floreert in goed drainerende aarde. Het is een veerkrachtige en robuuste plant waarvan je de bladeren in de late zomer kunt oogsten. Zorg voor voldoende licht, warmte en water, en ze kan ongeveer 60cm hoog worden. Leuk weetje: deze plant behoorde tot de favorieten van Francis Bacon en Thomas Jefferson. Het smaakt heerlijk in sauzen, dressings en zelfs zomerse drankjes.
Lavas kun je het beste in het voorjaar binnen opkweken. Als de plantjes twee sets blaadjes hebben en de vorst voorbij is, kun je ze buiten neerzetten. Verplanten doe je in vruchtbare, luchtige grond en in de volle zon. Zorg voor ietwat zure aarde (pH: ongeveer 6,5) die zanderig of leemachtig is, met veel organisch materiaal. Je kunt de lavasblaadjes en -wortels koken of rauw in salades verwerken.
Bosaardbei is makkelijk te kweken op zonnige balkons, in vensterbanken en tuinen. Kiem de zaden binnen. Strooi ze op het oppervlak van de aarde, want ze hebben licht nodig. Bedek ze licht met aarde en houdt ze met een plantenspuit vochtig. Zaden kiemen in 3-4 weken en zodra de planten 4 bladeren hebben, kun je ze buiten in rijke aarde verpotten. Verwacht hetzelfde of het volgende jaar vruchten.
Hyssop, of 'Hyssopus officinalis', behoort tot de lipbloemenfamilie en komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en het Midden-Oosten. Deze struik groeit snel en moet in de vroege zomermaanden in vochtige aarde in de volle zon worden gezaaid. Aan het begin van augustus kun je oogsten. De bloemen en bladeren van deze plant hebben talloze culinaire en holistische toepassingen die de moeite waard zijn!
Grote Engelwortel komt oorspronkelijk uit Noord-Oost Europa. De plant heeft eetbare stengels die op selderij lijken. Het heeft daarmee talloze toepassingen in de keuken en kan zelfs bij het distilleren van jenever worden gebruikt. Grote Engelwortel heeft constant vochtige grond nodig om goed te gedijen. Plant de zaden in de lente en je kunt in de herfst oogsten.
Artemisa vulgaris, of bijvoet, houdt van een warme, relatief zonnige plek met goed doorlatende, droge grond. Het is een winterharde, droogtetolerante plant die zowel in zure als licht alkalische grond kan groeien. Kweek op in een propagator of na de laatste vorst buiten. Perfect voor het op smaak brengen van bouillon of wild, of voor het maken van een kruidentonic.
Bonenkruid (Satureja hortensis) behoort tot de lipbloemenfamilie en is nauw verwant aan tijm en rozemarijn. Het groeit goed in lichte, leemachtige grond met goede afwatering en veel zonlicht. De bladeren kunnen worden geoogst zodra de planten 12,5-15cm hoog zijn, en kunnen het best worden gebruikt vóór de bloei. Bonenkruid is geweldig voor o.a. sauzen en stoofschotels.
Net als normale basilicum kun je Dark Opal basilicum het best binnen zaaien. Laat de zaailingen op een warme vensterbank hun wortels en eerste blaadjes ontwikkelen. Halverwege/eind van de lente buiten zetten. Basilicum gedijt in luchtige grond en gedeeltelijke schaduw/volle zon. Geef zuinig water ('s ochtends zodat de wortels kunnen drogen). Gebruik het in gerechten en als natuurlijke insecticide.
Anijs moet in het vroege/midden van het voorjaar op een zonnige, beschutte plek worden gezaaid. De kieming duurt 3-4 weken, maar kan worden versneld door de zaden eerst te laten weken. Pimpinella anisum haat koude, natte omstandigheden, en houdt van goed afwaterende, lichtzure grond. Anijs kan laat in de zomer/vroeg in de herfst worden geoogst en is geschikt voor zoete én hartige gerechten.
Het Kitchen Herbs Seed Pack van Zamnesia zit boordevol praktische en smakelijke kruiden. Deze selectie eersteklas kruiden is perfect om je favoriete gerechten mee te verrijken of te garneren. Bovendien kun je deze kruiden heel eenvoudig kweken. Je kunt ze zelfs in potjes op de vensterbank in je keuken zetten; zo heb je ze altijd bij de hand!
Bereid je maximaal voor op het barbecueseizoen door je eigen kruiden en planten te kweken. Er gaat niets boven ingrediënten uit je eigen tuin gebruiken, of je nu bijgerechten, marinades of sauzen wilt maken. Het BBQ Kruiden Zadenpakket heeft alles wat je nodig hebt om je favoriete BBQ-gerechten en talloze andere recepten mee te bereiden.
Dit gevarieerde pakket met fruitzaden geeft je de mogelijkheid om in je eigen tuin een mooie verzameling sappige en verfrissende vruchten te kweken. Deze vruchten zullen je smaakpapillen prikkelen en je lichaam heilzame voedingsstoffen geven! Kweek met deze planten fruit van over de hele wereld!
Kleur bekennen doe je zeker met deze pimpelpaarse wortels! Deze prachtige wortels zijn paars van buiten en oranje van binnen. Daarmee vallen ze behoorlijk op, maar ze zijn ook lekker zoet en ideaal voor salades, als bijgerecht of tussendoortje. Ze zijn veelzijdig in de keuken, maar ook in de tuin. Zaai deze zaden direct in de grond en laat ze zon en warmte opnemen tot je kunt oogsten.
Kweek de zaden in de lente onder glas op en zet de planten buiten als het zover is. Hungarian Yellow Hot Wax Pepers zijn ongelooflijk onderhoudsvriendelijk en presteren zelfs in koudere omstandigheden. Dit is dan ook de ideale peper voor zowel beginners als gevorderden. In de zomer oogst je talloze gematigd hete pepers die ideaal zijn voor bij de barbecue!
Met de Eetbare Bloemen Zadenmix fleur je niet alleen je tuin op; je hebt hiermee ook een prachtige garnering voor je gerechten. In elk zakje zit een grote selectie zaden, waaronder stokroos, komkommerkruid, viooltjes en Afrikaantjes. Zaai de zaden begin maart en zorg voor voldoende zonlicht, water en onderhoud. Al snel zie je talloze prachtige bloemen die je op meerdere manieren kunt benutten!
Dankzij de donkerrode schil met feloranje strepen is de Tigerella tomaat een lust voor het oog. Dit heirloom tomatenras (Solanum lycopersicum) is zeer sterk en onderhoudsarm. Tigerella gedijt onder de volle zon en is goed bestand tegen schimmel en ongedierte, hoewel regelmatige ongediertebestrijding verstandig is, wat voor alle tomaten geldt. Oogst binnen 55-60 dagen aromatische, zoete vruchten.
De grote, geelwitte vrucht van de Great White vleestomaat is een waar genot voor de ogen. De soort werd door Thomas Jefferson in zijn tuin in Monticello ontwikkeld. Zaai deze zaden binnen, 8 weken voor de laatste vorst, en plant ze buiten zodra het risico op vorst voorbij is. Kweek Great White vleestomaten onder de volle zon, geef regelmatig voeding en ondersteun de zware takken met stokken.
Indigo Rose is een heirloom tomatensoort (Solanum lycopersicum) die waanzinnige paarse-zwarte vruchten ontwikkelt. Net als andere tomaten groeit Indigo Rose het liefst in de volle zon en in vruchtbare grond. Snoei de planten regelmatig en steun ze met stokken of een trellis. Zodra de tomaten aan de schaduwzijde licht roze-rood worden en aan de zonzijde diep paars-zwart, kun je ze plukken!
Meloenpeer (Solanum muricatum), ook bekend als 'Pepino Dulce' (Spaans voor 'zoete komkommer'), komt uit Zuid-Amerika. Deze struik produceert zoet fruit met het uiterlijk en de sappige textuur van meloen. De smaak lijkt op honingdauw. Het kweken van meloenpeer is heel eenvoudig. Ze houdt van zon, een gematigd klimaat en rijke aarde met een neutrale pH. Oogst wanneer het fruit paarse strepen krijgt.
Stamkievits (Phaseolus vulgaris) groeien net als andere boonsoorten, maar produceren unieke gespikkelde bonen. Ze gedijen in vochtige, vruchtbare, leemachtige aarde en volle zon. Kiem direct in de aarde na de laatste vorst, met zo'n 4-6cm tussen de zaden en gebruik een stok, plantenrek of gaas om de planten te ondersteunen. Oogst stamkievits na ongeveer 45-60 dagen en gebruik ze vers of gedroogd.
Zaai de zaden van suikermeloen na de laatste vorst buiten in de aarde. Zorg daarbij voor goede drainage en een zonnig plekje. Houd de aarde vochtig (maar niet nat), zodat de zaden kiemen. Zet de planten minimaal 30cm uit elkaar; je kunt meerdere zaadjes zaaien en de plantjes uitdunnen zodra ze verschijnen. Oogst wanneer de schil van kleur verandert en de vrucht rijp en aromatisch ruikt.
Bosaardbei (Fragaria vesca) houdt van de volle zon of halfschaduw, hoewel bij hitte volledige schaduw aan het eind van de dag gewenst is. Toch produceert de plant meer fruit op lichte, zonnige locaties. Kweek Fragaria vesca in goed doorlatende, vruchtbare en vochtige grond. Bosaardbeien hebben een sterke smaak en kunnen zowel vers als geconserveerd worden gegeten.
Ontkiem salie aan het eind van de winter/vroeg in de lente in een kweekbakje. Zet de zaailingen na de laatste vorst buiten, zodra ze bladeren hebben ontwikkeld. Plant ze in potten of tuinperken op een zonnige plek met goed afwaterende grond. Snoei de planten regelmatig en oogst de verse bladeren om nieuwe groei te stimuleren. Gebruik salie in de keuken of om kruidenthee te maken.
Kaneelbasilicum, ook bekend als 'Mexicaanse basilicum', smaakt als basilicum verrijkt met kaneel, kruidnagel en anijs. Het is heerlijk in zowel zoete als hartige gerechten. Maar voordat je ermee kunt koken, moet je het kweken! Het groeit het best in de volle zon, in aarde met goede drainage. Kweek de zaden in de lente binnen op, en zet de planten daarna buiten, waar ze 1m kunnen worden.
Deze peulvruchten zijn ideaal voor talloze gerechten en hebben heerlijke smaken. Kapucijners kweken is letterlijk een peulenschilletje, ongeacht de omgeving. Zaai de zaden in februari en laat ze bloeien t/m juni/juli. Eenmaal in dit stadium zijn ze klaar om geplukt te worden. Zorg ervoor dat je de grond (niet overdreven) vochtig houdt en voor voldoende licht.
Uit Marathon F1 Broccoli zaden (Brassica oleracea) groeien sterke planten met grote, heerlijke Broccoliroosjes. Zaai ze begin/halverwege de lente voor een zomeroogst en in de late zomer voor een herfstoogst. Weet dat broccoli dol is op zon, maar een hekel heeft aan hitte. Bij teveel warmte schieten de planten door, in plaats van dat je volle broccoliroosjes krijgt.
Met een lichtzoete, verfrissende en verrukkelijke smaak is lemon apple komkommer perfect voor salades. Als je een beetje kennis over tuinieren bezit, kun je deze ongelooflijke vruchten zelf oogsten. Kiem je zaden onder glas en laat je planten tot het eind van de zomer bloeien. Vervolgens is het tijd om de gele, appelvormige vruchten van je werk te plukken. Heerlijk!
De klassieke watermeloen is een heerlijke traktatie op elk moment van de dag. Eet de frisse en zoete vrucht bij het ontbijt of maak er een fruitsalade van. Je kunt watermeloen ook zelf kweken. Het is wat lastig voor beginners, maar ervaren kwekers behalen vaak geweldige resultaten. Kweek de zaden in maart of april in een kas op en ze bloeien gedurende de zomer. Oogst van juli tot en met oktober.
Fris, zoet en perfect voor het ontbijt, of op elk ander moment van de dag! Het kweken van Melon Charentais is leuk en lonend. Kiem je zaden binnen of in de kas en verplant ze vervolgens buiten in de warme zomerzon. Geef ze voldoende water en ze zullen hun hele groeicyclus tevreden zijn. Probeer ze alleen niet allemaal tegelijk op te eten!
Rossa lunga di Firenze is een unieke uiensoort uit Toscane. Zaai in het voorjaar buiten in rijen, in de volle zon, in vruchtbare aarde met goede drainage. Dun de zaailingen na zes weken uit. Doel op een pH in de bodem van 6 tot 6,8 (hoewel niet cruciaal). Rossa lunga di Firenze rijpt in ongeveer vier maanden. Je oogst uiteindelijk milde, langwerpige uien die vers het beste smaken.
De Yolo Wonder paprika is verwant aan de beroemde California Wonder. Ze is goed bestand tegen ziekte en levert veel zoete, knapperige paprika's. Zaai de zaden 45–60cm uit elkaar in de volle zon in luchtige aarde, rijk aan organisch materiaal. Geef regelmatig water en voed je bloeiende planten met kaliumrijke voeding. Snoei de bladeren van jonge planten om een struikachtige groei te bevorderen.
Suikermaïs, Zea mays, of popmaïs is een oud gewas dat prima in de moestuin presteert. De plant prefereert volle zon en vochtige, vruchtbare aarde met goede drainage (met een neutrale of lichtzure pH). Zaai maïs in blokken voor effectieve windbestuiving om volle kolven te oogsten. Oogst de kolven wanneer de kwastjes aan het einde zwart kleuren en voeg de maïs aan je favoriete recepten toe.
Zaai veldzuring-zaden (Rumex acetosa) in lichte, warme grond in het voorjaar (na de laatste vorst). De plant houdt van vochtige aarde, dus geef regelmatig water, maar zorg ervoor dat de wortels niet onder water komen te staan. Snoeien tijdens het seizoen. Zuring kan vers in salades worden verwerkt of worden gekookt en gepureerd om er saus, soep of Aziatische curries of stoofschotels mee te maken.
Tijm, of 'Thymus vulgaris', is een overblijvende plant die oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt. Het heeft volle zon nodig om goed te groeien. Deze bossige plant kan met de juiste verzorging jarenlang in je tuin aanwezig blijven. Planten in leemachtige, goed gedraineerde aarde is daarbij de sleutel tot succes. Eenmaal rijp, kun je het net zoals oregano en salie gebruiken.
Dragon (Artemisia dracunculus) wordt al sinds 500 v.Chr. voor culinaire doeleinden gekweekt. Deze winterharde vaste plant groeit graag in de volle zon en in vruchtbare, goed doorlatende grond (hoewel zandige/leemachtige aarde ook prima is). Ontkiemen in de lente, met genoeg ruimte tussen de zaadjes voor de groei van de wortels. Ideaal om toe te voegen aan salades, marinades, specerijen en meer!
Kweek nu je eigen heerlijke taugé, alfalfa, linzen, fenegriek en gele mosterd met de Kiemgroente Salademix zaden. Gebruik een kiempot of een pot die je afsluit met een doekje. Week je zaden ongeveer 8 uur en laat ze goed uitlekken. Spoel ze daarna twee keer per dag en laat ze telkens uitlekken. Zodra de kiemen verschijnen, zet je ze op een goed verlichte plek totdat ze de gewenste grootte hebben.
De bescheiden aubergine is veelzijdig en verrukkelijk. De Black Beauty aubergine heeft een toepasselijke naam en binnen enkele maanden kun je deze donkerpaarse groente al oogsten. Zaai de zaden in een propagator en kweek ze binnen of in de kas op. Daarna kun je de planten buiten zetten. Het oogstmoment valt aan het eind van de zomer.
Bieslook kun je het beste binnen opkweken en in het voorjaar na de laatste vorst buiten zetten, als het zo'n 10cm hoog is. Het gedijt goed in halfschaduw en houdt van vruchtbare, goed afwaterende grond met veel organisch materiaal. Zorg ervoor dat de aarde vochtig blijft en oogst regelmatig verse bladeren om nieuwe groei te stimuleren. Ideaal om diverse hartige gerechten op smaak te brengen.
Zaai de zaden van deze heerlijke doperwten van begin tot midden voorjaar direct in de tuin. Deze robuuste planten worden ongeveer 150cm hoog en ontwikkelen veel ranken. Daarom kun je ze het beste met een trellis en stokken ondersteunen. Oogst de doperwten wanneer ze nog sappig zijn en gebruik ze vers of gekookt in allerlei recepten: van salades tot roerbakgerechten, soepen en stoofpotten!
Als er één groente is die in geen enkele keuken mag ontbreken, dan is het wel de bescheiden ui (Allium cepa). Voor de beste resultaten kweek je uien tegen het eind van de winter binnen op. Knip de toppen af wanneer ze ongeveer 7 centimeter lang zijn. Breng ze in het voorjaar naar buiten om in de zon te groeien tot het einde van de zomer, wanneer ze hun energie in de productie van bollen steken.
Andijvie Kiemgroente wordt al gebruikt sinds de tijd van het oude Griekenland! Het is ideaal in salades, soepen en een scala aan recepten. Bovendien is het ook nog eens rijk aan vitamine K en C. De zaden kiemen binnen 2-3 dagen. De eerste bladeren, die na ongeveer 8-15 dagen verschijnen, zijn perfect om te oogsten. Geef de planten vochtige aarde, zonlicht en warmte, dan zullen ze goed presteren.
Basilicum (Ocimum basilicum) is een geliefd en sterk geurend kruid. Maar wist je dat basilicumkers even lekker is, maar veel voedzamer? Om je eigen basilicum kiemgroente te kweken, strooi je een laagje zaden in een propagator. Je kunt de spruiten na ongeveer 10 dagen oogsten. Gebruik ze op dezelfde manier als normale basilicum; de smaak is gelijk maar ze bevatten veel meer voedingsstoffen!
Majorana hortensis, of echte marjolein, houdt net zoveel van de zon als oregano, haar nauw verwante nicht. Plant marjolein-zaden in een kweekbak of direct buiten in het voorjaar (na de laatste nachtvorst). Marjolein houdt van losse, goed doorlatende en vochtige grond, hoewel volgroeide planten best droogtetolerant zijn. Het is een geweldige smaakmaker voor varkensvlees, gevogelte en groente.
Niets is zo bevredigend als je eigen aardbeien kweken! Met deze Aardbei Grandian F1 zaden oogst je grote, dikke en heerlijk zoete vruchten. Zaai ze in een beschut zaaibed, bij een temperatuur van rond de 20°C. Zet de plantjes zodra het zomer is in grote potten of in de volle grond. Als de aardbeien groot en rood zijn, kun je ze plukken. Zaai het zaad het jaar erop opnieuw!
Kweek oregano in afwaterende potten of plantenbakken, in de volle zon. De planten hebben een hekel aan vocht; geef daarom alleen water als de grond uitgedroogd is en niet teveel voeding. Als het lang regent, moet je ze afdekken, en door regelmatig blaadjes te plukken, laat je ze doorgroeien. Mediterrane en Latijns-Amerikaanse gerechten krijgen door oregano een heerlijk aardse, warme smaak!
Om het beste uit je Erwtenscheuten Kiemgroente te halen, zaai je de zaden gewoon in het vroege voorjaar, waarna ze snel in bloei komen. Kweek ze buiten op een warme plaats, in een kleine vensterbank of op het balkon. Houd de aarde vochtig, maar niet te nat. In een mum van tijd verschijnen er zoete bladeren! Geniet van een rijke smaak die ideaal is voor salades, soepen en broodjes. Verrukkelijk.
Heerlijke, zoete wortels kweken was nog nooit zo makkelijk dankzij onze Wortel Zaden Amsterdamse Bak 2 (Daucus carota). Zaai het wortelzaad aan het begin van de lente binnen voor onder glas en plant daarna buiten, zodat de plantjes maximaal profiteren van de zomerse warmte en zonnestralen. Zolang je ze goed verzorgt, kan het eigenlijk niet misgaan. Geniet in de zomer van heerlijke wortels!
Wil je zorgeloos kweken? Koop dan deze Stokspekbonen Neckarkönigin (Phaseolus vulgaris) zaden. Plant de zaadjes halverwege mei direct in de grond en laat ze hun ding doen. Al met een beetje onderhoud, genoeg zonlicht en vochtige aarde zullen ze geweldig presteren. Ze leveren moeiteloos grote oogsten op, bestaande uit heerlijke, gezonde groente, en zijn daarmee ideaal voor iedereen!
Deze snelbloeiende, onderhoudsarme Aziatische bladgroente groeit in allerlei omgevingen, en is geschikt voor kwekers van alle niveaus. Zaai de zaden aan het begin van de lente en je kunt de blaadjes al na enkele weken bloei oogsten. Dankzij de mosterdachtige smaak is Mizuna Kiemgroente een heerlijke toevoeging aan salades en andere recepten die wel wat smaak kunnen gebruiken!
Amsoi, ook wel bekend als mosterdkool, heeft een hartige smaak die ideaal is in salades en Aziatisch eten. Je kunt amsoi zowel binnen als buiten kweken, want deze bijzonder veerkrachtige plant is goed bestand tegen vorst en koudere klimaten. Dit maakt het een geweldige keuze voor kwekers van alle niveaus. Het groeit snel en kan meerdere keren geoogst worden.
Paarse morgenster (Tragopogon porrifolius) wordt al lang in landen als Engeland, België en Frankrijk geteeld. Zaai de zaden direct buiten op 8-10cm afstand van elkaar en met 30-40cm tussen de rijen. De plant houdt van diepe, losse, vruchtbare aarde met veel organisch materiaal en volle zon. Geef regelmatig water (vooral bij warmte). Oogst de wortels voordat de planten gaan bloeien.
Ontkiem de zaden op vochtige keukenrol in een doorzichtige ziplock zak. Bewaar ze op een warme plek tot ze kiemen (ongeveer 2 weken). Stop ze daarna in kleine potjes. De zaailingen houden van een warme, zonnige omgeving en lichtzure grond. Na 3-4 maanden kun je ze overplanten in grotere potten of tuinperken. Kiwi is een klimplant, dus houd de plant goed in de gaten. Vruchten na 4-6 jaar.
Komijn heeft een lange, warme zomer nodig om zaden te produceren voor vermeerdering en gebruik in de keuken. Kweek de zaailingen vroeg (4 weken voor de laatste vorst) en zet ze buiten als de temperatuur boven de 15°C komt. Zet ze in de volle zon en wees zuinig met water. Komijn bloeit halverwege de zomer en is na zo'n 120 dagen oogstrijp. Je kunt gedroogd komijnzaad in allerlei recepten gebruiken.
Dol op pepers en sta je te popelen om van de rijke smaken, aroma's en nuances te genieten, maar houd je niet zo van extreme hitte? Dan is dit zadenpack voor jou. Deze selectie peperzaden levert in elke omgeving goede resultaten op en de pepers scoren niet hoog op de schaal van Scoville. Vergis je echter niet: ze zijn nog steeds pittig. Ze zijn alleen wat milder van smaak.
Deze selectie zaden is niet voor watjes! Dit pack bevat vijf verschillende soorten pepers die ongelooflijk hoog scoren op de Scovilleschaal; dit zijn echt de allerheetste pepers. Ze zorgen niet alleen voor een extreem hete (maar smaakvolle) ervaring, maar je kunt ze heel makkelijk zowel binnen als buiten kweken. Maak kennis met deze intense pepers.
Dit pack met chili peper zaden geeft je een gulle hoeveelheid pepers, van mild tot super pittig! Plant ze in het voorjaar of in de vroege zomer. Tegen de tijd dat de herfst aanbreekt, kun je heerlijke pepers oogsten om in allerlei recepten te gebruiken. Of je je gerecht lekker zoet wilt maken of extreem pittig, met dit Spice Variety Pack zit je goed!
Dit pack bevat verschillende groentezaden met alles wat je voor je moestuin nodig hebt. Bereid je voor om een karrenvracht aan heerlijke groente te oogsten! Of je nu zomerse salades wilt maken of lekkere stamppot in de winter, de zaden in dit pack voldoen aan al je behoeften. Kweek ze nu!