Van groente en fruit tot kruiden en specerijen; er is geen tekort aan eetbare planten die je thuis kunt kweken. Bij Zamnesia vind je nu een grote selectie zaden voor in je moestuin. We hebben alledaagse favorieten in huis, zoals Alpine aardbeien, maar ook unieke soorten, zoals Dark Opal basilicum en Lemon Apple komkommers. Kortom, er is voor elk wat wils. Bekijk onze selectie hieronder en weet dat de eetbare plantenzaadjes van Zamnesia speciaal op basis van kwaliteit en kiemkracht zijn geselecteerd!
Ashwagandha (Withania somnifera) is een struik die van oorsprong uit India komt en al jarenlang in de Ayurveda wordt gebruikt. De plant is heel makkelijk te kweken, dus waarom probeer je het zelf niet eens?
Gerst - Kattengras (Hordeum vulgare) zaden zijn, zoals de naam al zegt, perfect voor je kat. Het werkt als spijsverteringshulp en kan helpen om haarballen te voorkomen! De plant is makkelijk te kweken en te verzorgen. Je kunt de zaden tussen april en september zaaien. Laat ze op een lichte plaats gedijen, maar zorg ervoor dat ze niet te veel direct zonlicht krijgen. Deze plant groeit snel!
Uchiki Kuri, ook wel bekend als Red Kuri, is een feloranje pompoen. Zaden kunnen in het voorjaar buiten direct in zaaibedden worden gezaaid. Rijpe planten houden van rijke organische aarde, dus bereid de grond voor met compost of mest, of geef regelmatig voeding. Uchiki Kuri pompoen is niet alleen decoratief, maar heeft ook zoet vruchtvlees dat uitstekend past in zoete en hartige recepten.
Voeg wat felgele magie aan je tuin toe met deze Wortel Zaden Yellowstone F1 (Daucus carota). Zaai de zaadjes in maart direct in de aarde en houd de grond gedurende hun hele levenscyclus vochtig. In augustus heb je een enorme bos gele wortelen die heerlijk zijn in allerlei recepten. Wat wil je nog meer?
Deze slanke wortelen vormen een gezonde snack en hebben een zoete, bevredigende smaak. Bovendien zijn deze zaden moeiteloos te kweken. Zo zullen zelfs de meest onervaren kwekers het waarschijnlijk niet heel moeilijk krijgen. Zaai deze zaden direct in de aarde en geef ze wat verzorging, en ze zullen in juli tot oktober een overvloed aan feloranje schoonheden opleveren. Perfect.
Tuinbonen zijn niet alleen lekker, maar ook supergezond. Deze snelgroeiende en resistente soort zaai je in het vroege voorjaar of de herfst en produceert overvloedige oogsten, bestaande uit lange, zoete bonen met 5-6 peulen. Geblancheerd, geroerbakt, in soep of in stoofschotels; ze zijn een geweldige aanvulling op heel veel maaltijden. Bovendien kun je ze ook vers invriezen en maandenlang bewaren!
Onze Kalimero F1 snackkomkommer is een simpele groente om te kweken, en niet te vergeten zeer snel! Eet de groente ingemaakt, in een salade of gewoon zo als gezonde snack. Zaai begin maart en breng de planten voor de bloei in de zomer buiten. De snelle groei maakt het mogelijk om van dezelfde plant aan het eind van de zomermaanden meerdere keren te oogsten. Veelzijdig en makkelijk!
Met zaden van de Bella F1 komkommer (Cucumis sativus) kweek je lange, zoete en knapperige vruchten die resistent zijn tegen meeldauw. Zaai ze vroeg of halverwege de lente buiten. Geef de planten voldoende water, maar houd de bladeren droog (dit trekt schimmels en andere ziekteverwekkers aan). Ondersteun de lange ranken met een trellis, en bespaar zo bovendien ruimte. Je oogst de hele zomer lang!
Er gaat weinig boven de verfrissende smaak van komkommer. Toegevoegd aan salades maar ook als snack is de Komkommer Telegraph (Cucumus sativus) een veelzijdige groente. Zaai de zaden vanaf medio maart onder glas en met wat verzorging en onderhoud heb je in de zomer genoeg komkommers om te oogsten. Laat ongeveer 40cm afstand tussen elke plant en zorg voor vochtige aarde, dan komt het allemaal goed.
Voeg wat levendige paarse kleuren aan je tuin toe! Paprika Purple Bell is hier perfect voor. Kweek de zaden van maart tot eind mei onder glas op, en je kunt in de zomer een berg aan prachtige paarse paprika's oogsten. Plant ze in ietwat vochtige grond en behoud een constante temperatuur van 20 tot 25°C, dan kan het niet fout gaan. De zoete smaken vormen de perfecte aanvulling op diverse gerechten.
Start deze felgele beauties halverwege maart op, geef ze voldoende licht en vochtige aarde, en ze zullen je rijkelijk belonen. Deze zoete paprika's kun je aan het einde van de zomer oogsten. Daarnaast zijn ze onderhoudsarm en ongelooflijk veelzijdig. Voeg ze toe aan salades, taco's of elk ander hartig gerecht; ze brengen gegarandeerd de zon op je bord!
Ben je op zoek naar iets wat zowel qua kleur als smaak echt opvalt? Maak kennis met de Zoete Puntpaprika Kapiya. Deze paprika komt oorspronkelijk uit Bulgarije, maar wordt wereldwijd veel gebruikt. Zaai de zaden vroeg in het voorjaar en verpot de jonge plantjes zodra de eerste blaadjes verschijnen. Zet de planten buiten en laat ze gedijen tot oktober voor een kleurrijke en smaakvolle oogst.
Wat moet je doen om heerlijke uien te krijgen? Simpel: zaai ze gewoon in het vroege voorjaar onder glas en zet de plantjes eind april buiten in de vollegrond. Dan zijn ze in de zomer rijp en klaar om te oogsten! Zilverui kun je heel goed inleggen in zuur en is heerlijk in allerlei recepten. Voeg ze bijvoorbeeld toe aan een salade. De mogelijkheden zijn enorm en dat geldt ook voor de oogsten!
Deze peperige, milde en zoete Venkel Kiemgroente heeft 7-14 dagen nodig om te kiemen. Vervolgens moet je nog 2 weken wachten voordat de eerste blaadjes klaar zijn. Heerlijk in allerlei recepten. Zolang het plantje genoeg licht en warmte krijgt en de omliggende aarde vochtig blijft, zit je eigenlijk altijd goed! Deze snelgroeiende kiemgroente scoort op vele vlakken. Kweek het nu zelf!
Deze kleurrijke Microgreens Gemengde Sla bevat sla in verschillende vormen en bladkleuren. Je kunt deze zaden het hele jaar door kweken, zodat je altijd een lekkere salade op tafel zet. Zaai de zaden wanneer je maar wilt, want ze groeien snel. Houd de aarde vochtig, maar niet doorweekt en al snel oogst je verrukkelijke sla waarmee je talloze gerechten kunt maken. Ideaal voor allerlei kwekers!
Maak salades nog lekkerder met de Exotische Salade Mix. Strooi de zaden gewoon over de aarde, druk ze voorzichtig aan en dek ze lichtjes af. Geef wat water en gebruik een of twee keer per dag je plantenspuit om de aarde vochtig te houden. Oogsten kan na 2-3 weken, wanneer de eerste set echte bladeren verschijnen. Microgroenten gedijen in een zonnige omgeving, zoals een vensterbank of balkon.
Boerenkool (Brassica oleracea) staat bekend als een van de voedzaamste groenten die er zijn. Maar wist je dat de spruiten van boerenkool nog meer voedingsstoffen bevatten dan de volledig volgroeide plant? Zaai de boerenkool zaden dicht op elkaar in een propagator en oogst je heerlijk verse en voedzame spruiten na zeven tot tien dagen!
De Groene Daikon Radijs is heerlijk, zeer voedzaam en wordt vaak als garnering in de Japanse keuken gebruikt. Groene Daikon Microgreens zijn net zo vol van smaak, maar hebben een nog hogere voedingsdichtheid. Om ze te kweken, hoef je alleen maar de zaden dicht op elkaar in een kweekbak te zaaien. Na ongeveer één week kun je de spruiten oogsten. Ze hebben een lekkere frisse, pittige smaak.
De peperachtige bladeren van Rucolakers zijn de ideale toevoeging aan een breed scala aan gerechten. En het kweken van dit smakelijke plantje is supereenvoudig, ongeacht je ervaring! Rucolakers kan binnen, buiten en in een kas worden gekweekt en heeft weinig onderhoud nodig. Zaai de zaden in het vroege voorjaar en geniet in de zomer van de geweldige smaak.
Oost-Indische kers is een aantrekkelijke klimplant die veel donkerrode, oranje en gele bloemen en prachtige, groene bladeren ontwikkelt. De plant kan wel drie meter hoog worden, wat ideaal is voor een ommuurde tuin of open terrein. Deze bloemen zien er niet alleen prachtig uit, maar zijn ook eetbaar. Wat een kleurrijke aanvulling in verschillende gerechten!
De Blue Ball korenbloem ziet er prachtig uit en verdient een plekje in elke tuin. Zaai de zaden in het late voorjaar direct in de aarde en ze zullen de hele zomer grotendeels voor zichzelf zorgen. Deze bloemen vragen nauwelijks onderhoud, zodat elke kweker ermee uit de voeten kan. Ze zijn daarbij kleurrijk en levendig; daar fleur je van op!
Of je Broccolikers nu lekker vindt in een smoothie, salade of sandwich; in alle gevallen is het rijk aan antioxidanten en vol van smaak. Bovendien is het ontzettend eenvoudig te kweken. Zaai de zaadjes in het vroege voorjaar in een pot. Geef de plantjes veel zon, warmte en soms wat water en ze groeien als kool. In augustus zijn ze klaar voor de oogst en kun je er meteen van genieten!
Tuinkers is gemakkelijk en leuk om te kweken. In de vensterbank of in je tuin, het heeft weinig onderhoud nodig. Het kan in de eerste maanden van het jaar worden gezaaid en is aan het eind van de zomer klaar voor de oogst. Zorg voor een aangename temperatuur van ongeveer 20-22°C, en je kunt genieten van lekkere tuinkers, rijk aan vitamine A, B en C.
De korenbloem (Centaurea cyanus) produceert een overvloed aan paarse, blauwe, roze en witte bloemetjes! Met al die kleuren zijn deze bloemen een lust voor het oog en heel onderhoudsarm. Iedereen kan ze kweken, ook als je weinig tuiniert. Je kunt ze als wilde bloemen zaaien of in perkjes planten. Bovendien lokken ze bijen en andere nuttige insecten naar je tuin.
Deze prachtige oranje, ovale Cucurbita pepo soort is speciaal om uitgehold te worden. De pompoenen zijn decoratief, maar ook lekker. Zaai je Jack O' Lantern-zaden binnen aan het eind van de winter, of aan het begin van de lente direct buiten in de grond. Net als andere pompoensoorten gedijt Jack O' Lantern het beste in vruchtbare aarde met stokken of een trellis om de lange ranken te ondersteunen.
De Tomatillo of Mexicaanse aardkers dateert uit het precolumbiaanse tijdperk. De plant produceert een bolvormig fruit met een groen-paarse kleur. Tomatillo lijkt op tomaat, maar heeft een andere smaak en textuur. Tomatillo zaden kun je het beste binnen opstarten en na de laatste vorst buiten zetten. Planten houden van de volle zon, aarde met goede drainage en regelmatige natuurlijke bemesting.
Sopropo, ook wel bekend als balsempeer, bittermeloen of paré, is een vrucht die afkomstig is uit Afrika en Azië. En nu kun je het thuis kweken! Kiem je zaden binnen of in de kas en zet ze vier weken later buiten in de zomerzon. De vruchten zijn meestal in oktober klaar om te oogsten. Combineer het met vis of vlees, dan zit je eigenlijk altijd goed.
Laat je door het uiterlijk van deze stekelige vrucht niet misleiden. Ze ziet er intimiderend uit, maar het is uiteindelijk de binnenkant die telt. Kiwano heeft een zoete smaak die doet denken aan citroen en banaan. Perfect voor fruitsalades en desserts. Kiem de zaden binnen of in een kas en plaats ze daarna buiten in de volle zon. Het is een wat veeleisende plant die in een warme omgeving gedijt.
Chinese of knoflookbieslook is een heerlijk kruid met een zachte knoflooksmaak. Het wordt gebruikt in verschillende recepten, bijvoorbeeld visgerechten, salades en soepen. Maar voordat je het kunt gebruiken, moet je het wel kweken! Gelukkig groeit Chinese bieslook zowel binnen als buiten makkelijk. Zorg voor vochtige aarde en voldoende licht en kijk toe hoe het kruid floreert!
Trek de stoute schoenen aan en kweek zelf een Atlantic Giant Pompoen! Deze reuze pompoenen kunnen wel 100kg of meer wegen, en zijn dol op een warme, zonnige plek. Zaaien kan midden in de lente binnen of in de vroege zomer buiten. Zorg ervoor dat je planten vruchtbare grond hebben en beschut zijn tegen koude wind. Oogsten kan in september/oktober, precies op tijd voor Halloween!
Sweet Dumpling is een heerlijke pompoen (Cucurbita pepo) met een harde, crèmekleurige schil en zacht, zoet vruchtvlees. De vrucht groeit uit tot ongeveer de grootte van een grapefruit. Een geweldige aanvulling op elke groentetuin. Kweek de zaailingen binnen in de late winter op, of gewoon buiten in het voorjaar. Plant Sweet Dumpling, net als andere pompoenen, in zeer vruchtbare grond.
Pompoen Baby Bear (Cucurbita maxima) is een musthave voor elke moestuin. Zaai de zaden binnen en zet de planten in het voorjaar buiten. Plant ze in aarde met veel mest of compost, zo garandeer je een gezonde groei en grote, zoete pompoenen. Gebruik een plantensteun, stokken of trellis om Pompoen Baby Bear in kleinere ruimtes verticaal te laten groeien.
Stevia rebaudiana of honingkruid is makkelijk te kweken. Kiem zaden binnen en breng ze halverwege zomer naar buiten. Plant stevia in de volle zon in goed doorlatende grond met een pH van 6,7-7,2. Voed planten regelmatig met een natuurlijke vloeibare meststof of stikstofrijke organische meststoffen zoals compost om gezonde bladgroei te stimuleren. Gebruik stevia als natuurlijke zoetstof.
Perilla, shiso of deulkkae (Perilla frutescens) is een eenjarige plant die inheems is in Zuidoost-Azië en India. Het wordt gebruikt als garnering bij gerechten met vis, rijst en tempura. Perilla gedijt in de volle zon of halfschaduw in diepe, brede tuinbedden met goede drainage om de lage, zijwaartse groei te faciliteren. Gebruik rijpe perilla als smaakmaker in je favoriete recepten of infusies.
Physalis peruviana is ook wel bekend als Kaapse kruisbes en komt oorspronkelijk uit Chili en Peru, waar het aguaymanto, uvilla of uchuva wordt genoemd. Deze plant uit de nachtschadefamilie produceert zoete vruchten in een papierachtige schil. Zaai de zaden aan het begin van de lente binnen en zet de planten in de vroege zomer buiten. Het fruit is rauw te eten en rijp zodra het van de plant valt.
Oorspronkelijk komen Thai Pink Egg Cocktailtomaten uit Thailand, waar ze gewild zijn vanwege hun lichtrode kleur en heerlijk zoete vruchtvlees. Hoewel Thai Pink Egg groeit zoals andere (Solanum lycopersicum) tomatensoorten, zijn ze beter bestand tegen regen en hitte. Als je de planten regelmatig snoeit en bemest, oogst je tomaten in overvloed.
De Supersweet 100 kerstomaat is een hybride met een toepasselijke naam. Onder de juiste omstandigheden krijg je wel honderd extreem zoete tomaatjes per rank! Weet wel dat dit een grote plant wordt die volle zon nodig heeft. Met goede verzorging, ondersteuning met stokken of een trellis en natuurlijke voeding kom je een heel eind.
Yellow Pear Kerstomaten (Solanum lycopersicum) ontwikkelen een felgele kleur en smaken zoet en licht zuur. Zaai je zaden in de lente, na de laatste vorst, en je hebt er de hele zomer plezier van. Yellow Pear tomaten prefereren een plekje in de volle zon en vruchtbare aarde. Bemest de planten regelmatig en ondersteun de ranken met behulp van stokken of een trellis.
De Rosa Bianca aubergine (Solanum melongena) is een grote, ronde witte groente met prachtige lavendelkleurige strepen. Net als andere aubergines groeit deze het beste in warme omstandigheden en in de volle zon. Zorg voor vruchtbare, vochtige, ietwat zure aarde, geef af en toe water en dien wat fosfor toe tijdens de bloei. Spray de planten met regelmaat zodra de bloemen zijn verschenen.
Komatsuna is een unieke soort mosterdspinazie (Brassica rapa), ook bekend als 'Japanse Mosterdspinazie'. Net als andere soorten spinazie en bladgroenten, kun je de zaden het beste buiten in stikstofrijke, vochtvasthoudende aarde planten. Ook mulchen is verstandig, zodat de bodem nog meer vocht vasthoudt. Je kunt van de vroege lente tot de herfst zaaien. Geoogste bladeren kun je vers eten of koken.
Wie houdt er niet van frisse kerstomaten? Nu kun je dit felrode lekkers zelf kweken! Start de zaden in de lente binnen op (of buiten, als je in een warm klimaat woont) en je kunt je tomaten aan het einde van de zomer eten. Zorg voor vochtige aarde, veel licht en warmte en je wordt beloond met een enorme oogst! Heerlijk in salades en andere gerechten!
Fris en knapperig. Zo kunnen we de French Breakfast 3 radijsjes het best omschrijven. Ze zijn heerlijk krokant als je erin bijt en de frisse smaak is perfect in combinatie met andere groenten. Sterker nog, het is voor een goede biologische balans verstandig om deze zaden naast wortels of sla te planten. Kweek de zaadjes in maart op en je smult in de zomer van de oogst.
Kweek deze augurken in je tuin en je plukt er zeker de vruchten van! Kweek ze in april binnen of in een kas op om ze in mei buiten te zetten. Met voldoende zon en schaduw haal je razendsnel een geweldige oogst binnen. Je kunt augurken ook inmaken, zodat je er nog lange tijd je gerechten mee kunt verrijken.
Courgette is een veelzijdige groente die je in allerlei gerechten kunt gebruiken. Deze soort is ongelooflijk productief. Kiem de zaden binnen of onder glas en zet de planten in de zomer buiten. Zorg voor een goede balans tussen zon, warmte en schaduw en deze plant zal je met een ongelooflijke hoeveelheid verrukkelijke courgettes belonen.
De artisjok Violet de Provence is niet alleen verbluffend qua smaak, maar ziet er ook fantastisch uit en is daarom een must voor elke tuin. Zaai de zaden binnen van februari t/m april, en zet de planten aan het begin van de zomer buiten. Dit is een vaste plant die gewoon blijft gaan. Gemakkelijk te verzorgen; gewoon even afdekken in de wintermaanden.
Edamame (sojabonen) horen thuis in de Aziatische keuken. Ze zijn een gezonde snack en een heel geschikt bijgerecht. En wist je dat je ze ook thuis kunt kweken? Als je de zaden binnen of in een kas zaait, komen ze begin mei uit. En als de plantjes eenmaal groot genoeg zijn, zet je ze voor meer zonlicht en warmte buiten. Zo rond oktober kun je je sojabonen gaan eten!
Gele mosterd (Sinapis alba) is veelzijdig. Gebruik de zaden bij het koken, het maken van sauzen en het pekelen, en de jonge bladeren in salades of andere gerechten. De keuze is geheel aan jou. Zaai de zaadjes in maart, dan zijn de planten in de zomer klaar. Het onderhoud is over het algemeen beperkt, je hebt alleen wat vochtige grond en een normale hoeveelheid licht en warmte nodig.
Nieuw-Zeelandse Spinazie kan over een langere periode geoogst worden. Zodra het rijp is, kun je het continu gebruiken. Week de zaden voor het zaaien een nacht in een glas water om zeker te zijn dat ze kiemen. Zaai begin april binnen of van mei tot en met augustus buiten. Zorg voor genoeg warmte en zon, zodat je in november kunt genieten van alles wat Nieuw-Zeelandse spinazie te bieden heeft.