Kun jij serranopeper van Carolina Reapers onderscheiden? Geen zorgen als dat niet het geval is. Of je nu net komt kijken of al ruim ervaren bent in het kweken van deze vurige vrienden, je hebt geluk! Je kunt nu namelijk chili- en peperzaden in de Zamnesia Pepershop kopen.
Je vindt hier een breed assortiment chilipeperzaden die geschikt zijn voor diverse behoeften, smaken en voorkeuren. Of je nu een klein balkon hebt of buiten een grootschalig kweekproject wilt starten, bij ons zit je goed. Je zult er versteld van staan hoe snel en makkelijk het kweken kan zijn, in wat voor klimaat je ook leeft. Na het oogsten kun je de pepers voor tal van recepten gebruiken. Imponeer je vrienden en familie bijvoorbeeld met zelfgemaakte hete sauzen of salsa op basis van je zelfgekweekte chilipepers. Perfect voor elk moment van het jaar.
Weet je niet waar je moet beginnen? Bekijk dan onze selectie zaadjes eens om een idee te krijgen. Bij elke variëteit staat een uitgebreide beschrijving die inzicht geeft in het kweekproces, de smaken en uiteraard de sterkte. Je vindt het hier allemaal. Nu is het aan jou om je perfecte peper-partner te kiezen!
Kweek de zaden in de lente onder glas op en zet de planten buiten als het zover is. Hungarian Yellow Hot Wax Pepers zijn ongelooflijk onderhoudsvriendelijk en presteren zelfs in koudere omstandigheden. Dit is dan ook de ideale peper voor zowel beginners als gevorderden. In de zomer oogst je talloze gematigd hete pepers die ideaal zijn voor bij de barbecue!
Deze chilipepers behoren tot de mildste die je kunt vinden. Ze zijn daarom misschien niet zo spannend als een aantal andere opties, maar het maakt ze ongelooflijk veelzijdig. Verwerk ze bijvoorbeeld in een verfrissende salsa verde of gebruik ze om een gerecht gewoon een beetje meer pit te geven. Een echte allemansvriend.
Dit pack met chili peper zaden geeft je een gulle hoeveelheid pepers, van mild tot super pittig! Plant ze in het voorjaar of in de vroege zomer. Tegen de tijd dat de herfst aanbreekt, kun je heerlijke pepers oogsten om in allerlei recepten te gebruiken. Of je je gerecht lekker zoet wilt maken of extreem pittig, met dit Spice Variety Pack zit je goed!
Dol op pepers en sta je te popelen om van de rijke smaken, aroma's en nuances te genieten, maar houd je niet zo van extreme hitte? Dan is dit zadenpack voor jou. Deze selectie peperzaden levert in elke omgeving goede resultaten op en de pepers scoren niet hoog op de schaal van Scoville. Vergis je echter niet: ze zijn nog steeds pittig. Ze zijn alleen wat milder van smaak.
Deze pepers zijn super mild, met een score van slechts 500–1000 SHU. Dit betekent dat ze perfect zijn voor degenen met een lage tolerantie voor pittigheid, of mensen die hun salade wat pit willen geven. In combinatie met de snelle groei is deze peper erg geschikt voor beginners.
Deze Cayenne Long Slims zijn erg populair om mee te koken. Ze zijn veelzijdig, verrukkelijk en gemiddeld heet; ongeveer 30–50K op de schaal van Scoville. Bovendien is het kweken heel eenvoudig. Je behaalt geweldige opbrengsten onder uiteenlopende omstandigheden.
Deze chilipepers zijn behoorlijk heet, maar niet overdreven. Perfect om je maaltijd extra pit en smaak te geven. Deze bijzonder gevormde pepers zijn onderaan mild en worden bovenaan steeds heter. Er is dus voor elk wat wils!
'De heetste peper ter wereld'. Meer hoef je eigenlijk niet te weten over de Carolina Reaper. Met een score van tussen de 1,5 en 2,2 miljoen eenheden op de schaal van Scoville zijn deze pepers belachelijk en gevaarlijk heet. Wees dus voorzichtig!
Deze selectie zaden is niet voor watjes! Dit pack bevat vijf verschillende soorten pepers die ongelooflijk hoog scoren op de Scovilleschaal; dit zijn echt de allerheetste pepers. Ze zorgen niet alleen voor een extreem hete (maar smaakvolle) ervaring, maar je kunt ze heel makkelijk zowel binnen als buiten kweken. Maak kennis met deze intense pepers.
Deze chilipeper biedt de perfecte balans tussen hitte, smaak en veelzijdigheid. Hij is ontzettend populair in Mexico en je kunt er superhete maaltijden mee maken of slechts wat pit toevoegen; afhankelijk van hoeveel je gebruikt. De Serrano peper is heuse aanrader voor iedereen die een allround chilipeper zoekt!
Deze mix van Habanero zaden varieert van gemiddeld heet tot behoorlijk heet en ze hebben een reeks heerlijke, zoete smaken. Daardoor zijn ze de perfecte aanvulling in veel verschillende gerechten, met name de Centraal- en Zuid-Amerikaanse keuken. Kweek ze nu zelf!
Bhut Jolokia (Ghost Pepper) was ooit de heetste peper ter wereld. Met een beoordeling van ongeveer 1 miljoen eenheden op schaal van Scoville, moet je behoorlijk stevig in je schoenen aan. Kun jij de hitte behappen? Koop ze vandaag nog!
Deze chilipepers smaken heerlijk en zijn duivels heet. Vanwege de kwaliteit en veelzijdigheid zijn ze wereldwijd ontzettend populair. Koop de zaden nu; je krijgt er geen spijt van!
Als je serieuze hitte zoekt, gaat er weinig boven de Dorset Naga Black peper. Deze peper scoort wel 800.000 eenheden op de schaal van Scoville en is daarmee zo heet dat het ronduit gevaarlijk is voor leken! Kan het jou niet heet genoeg en wil je je ervaring naar een hoger niveau tillen? Zoek niet verder!
Deze chilipepertjes zijn geweldig als topping of als ingrediënt in verschillende gerechten. De plant kun je doorlopend oogsten en de pepers smaken gewoonweg fantastisch. Zowel het kweken als het eten van Jalapeños is een lonende ervaring. Waar wacht je nog op?
Houd je van super pittige pepers, of van een wat zoetere variant? Eén ding is zeker; er gaat niets boven het kweken van je eigen chilipepers! Het zorgvuldig telen en uiteindelijk oogsten van pepers geeft onwijs veel voldoening. Met de juiste verzorging en knowhow kan het je ook nog eens vrij makkelijk afgaan. We bespreken hier alles wat je nodig hebt om gezonde en heerlijke pepers te kweken. Dus of je nu helemaal nieuw bent of al wat ervaring hebt met thuis je eigen hete peper zaden opkweken, hieronder vind je wat je moet weten!
Maar waarom de moeite nemen om thuis je eigen pepers te kweken? Je kunt er toch ook een paar bij de plaatselijke supermarkt kopen? Klopt, maar een voorverpakt zakje pepers halen geeft totaal geen voldoening, of wel? Bovendien kunnen dit soort kant-en-klare pepers duur zijn. Niets is echter te vergelijken met het uitzoeken van chili zaden die bij jouw persoonlijke voorkeuren passen, en ze van ontkieming tot oogst te zien groeien.
Pepers oogsten geeft zeker voldoening. Toch ervaren de meeste kwekers pas de échte voldoening in de keuken. Je eigen hete pepers toevoegen aan gerechten, sauzen of salsa’s en je vrienden en familie deze laten proeven, is veruit het meest bevredigend.
Dit is waar je avontuur in het kweken van chili zaden echt begint. Het kiezen van het juiste chilizaad is superbelangrijk. Als je bijvoorbeeld een peper kiest die voor jou eigenlijk veel te heet is, kan dat na al die tijd en moeite het plezier nogal bederven. Bedenk dus welke pepersoorten je lekker vindt en ga op zoek naar die zaadjes.
Houd er wel rekening mee dat hetere pepers doorgaans wat langer nodig hebben om te groeien en te rijpen. Als je dus aan een bepaalde tijd vastzit, overweeg dan wat mildere peperzaden. Hoewel de effecten en pittigheid belangrijke overwegingen zijn bij het uitkiezen van zaadjes, zijn er ook andere factoren waarmee je rekening moet houden.
De uiteindelijke grootte van de peperplant speelt ook vaak een cruciale rol bij het uitkiezen van zaadjes. Doe dus je huiswerk en check welke peper het handigst voor je is. Je research kan je ook helpen een idee te krijgen van wat je zult gaan oogsten.
Het spreekt voor zich dat elke chilipeper zijn eigen kweekvereisten heeft. Sommige pepers vereisen een zeer praktische aanpak en hebben regelmatig verzorging nodig om de beste resultaten te bereiken. Andere variëteiten zorgen echter min of meer voor zichzelf, zolang ze maar aan genoeg licht en warmte worden blootgesteld.
Zaden van hete pepers kun je binnen kiemen in de wintermaanden. Vervolgens kun je ze buiten in potten/bloembedden zetten, zodat ze kunnen genieten van de zon en warmte in de lente en de zomer.
Met zoveel beschikbare soorten is er voor ieder wat wils. Maar er zijn wel een paar knallers waar veel kwekers steeds weer voor kiezen.
Jalapeño is misschien wel de bekendste chilipeper. Deze peper vind je terug in veel verschillende voedingsmiddelen en recepten. De jalapeño is populair vanwege het gemiddelde hitteniveau (meestal tussen de 2500 en 8000 op de Scovilleschaal), waardoor het een perfect startpunt is voor mensen die een beetje pit aan hun leven willen toevoegen. Jalapeños hebben dik vruchtvlees en zijn felgekleurd - er zijn zowel rode als groene. De groene jalapeño is wat milder en iets minder zoet dan zijn rode tegenhanger.
De Carolina Reaper, ook wel 'de heetste peper ter wereld' genoemd, heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Met maar liefst een waarde van 2.000.000 op de Scovilleschaal is ie wel 250 keer sterker dan de jalapeño. Deze peper is gewild bij zowel chili liefhebbers als waaghalzen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de Carolina Reaper niet alleen een zeer pittige, maar ook een buitengewoon smaakvolle peper, met zoete en fruitige tonen die hem ideaal maken voor het koken.
Andere pepers die enorm populair zijn, zijn de habanero en de ghost pepper. Hoewel deze niet zo pittig zijn als de Carolina Reaper (met waardes van respectievelijk ongeveer 350.000 en 1.000.000 op de Scovilleschaal), zijn het zeker geen kleine jongens qua pittigheid!
De eerder genoemde pepers zijn niet alleen heet en smaakvol, ze zijn ook nog eens relatief makkelijk te kweken. Het enige wat je nodig hebt, zijn pittige peper zaden, en je kunt beginnen met je hete kweekavontuur!
Heb je al wat chili zaden, maar ben je nog niet klaar om ze te kweken, wees dan gerust. De zaadjes kunnen worden bewaard totdat je ze nodig hebt. Je moet de peper zaadjes hiervoor ongeveer vijf dagen op kamertemperatuur drogen. Dit zorgt ervoor dat eventueel resterend vocht verdampt en geen rot of schimmel veroorzaakt tijdens het bewaren. Bij gekochte zaadjes kan de droogfase echter vaak worden overgeslagen.
Vervolgens is het een kwestie van een geschikte bewaarplek vinden om je zaadjes te bewaren. Dit kan een luchtdichte glazen pot zijn of iets anders wat volledig kan worden afgesloten, om te voorkomen dat er vocht bij komt.
Let ook op waar je je pot bewaart. Zet hem in een koele, droge en donkere omgeving. Als je geen geschikte plek hebt voor je pot, kun je altijd nog voor de koelkast kiezen. Wanneer je je chili en peper zaadjes onder de best mogelijke omstandigheden bewaart, blijven ze jarenlang goed. Dus als je er klaar voor bent - ze wachten op je!
Je hebt nu de chilipepersoort uitgekozen die je wilt gaan kweken. In het volgende gedeelte leer je alle basisprincipes om je chiliplant naar behoren te laten presteren, van de ontkieming tot het uiteindelijke oogsten van je pepers. Als je alle stappen volgt, word je rijkelijk beloond met gezonde planten en uitstekende opbrengsten.
Allereerst moet je beslissen waar je wilt kweken. Je plant zal ongetwijfeld binnenshuis beginnen met leven (hierover straks meer), maar daarna moet je haar in een grotere pot zetten, en vindt de groeicyclus verder buiten plaats. Overweeg om kleinere potten te kopen voor de beginfase en wat grotere potten voor wanneer je ze buiten plaatst - of maak een bloembed of ruimte in je kas vrij. Voeg er wat compost aan toe, en je zit helemaal goed.
Houd er rekening mee dat de zaadjes tussen de 60 en 120 dagen nodig hebben om chilipepers te produceren. De verwachte groei informatie staat echter op de verpakking van de door jouw gekozen zaden. Baseer hierop je groeischema voor je planten. Het ontkiemingsstadium kan in de winter-/lentemaanden plaatsvinden. Wanneer de zomer echter voor de deur staat, moeten je peper planten klaar zijn om naar een geschikte locatie buiten te verhuizen.
Doe in elke kleine pot een zaadje, ongeveer 2-5mm diep in licht vochtige compost. De ondergrond moet een temperatuur van rond de 20–30°C hebben. De beste tijd om de zaadjes te ontkiemen is, zoals eerder vermeld, tijdens de winter-/lentemaanden, binnenshuis. Hierdoor kunnen ze volledig profiteren van het licht en de warmte van de zomer, en zo optimaal bloeien.
Omdat warmte essentieel is om chilipeper zaadjes te laten ontkiemen, kiezen veel kwekers ervoor om een propagator of heatmats te gebruiken om het zaad genoeg warmte te geven. Andere opties zijn een kast of een zonnige vensterbank. De kieming duurt meestal tussen de zeven en veertien dagen. Als er zaailingen zijn verschenen, kun je ze op een vensterbank in direct zonlicht zetten. Voor het beste resultaat is het belangrijk om de grond tijdens deze fase vochtig (maar niet doorweekt) te houden.
Er zijn een aantal verschillende manieren waarop je zaden van hete pepertjes kunt ontkiemen. We raden aan om kiempotjes te gebruiken, zoals Smart Start. Hiermee geef je de zaden de best mogelijke start.
Als de plant begint te groeien, zul je merken dat de wortels uit de bodem van de pot beginnen te steken. Dit is een duidelijk teken dat het tijd is om haar in een grotere pot te zetten. Sommige kwekers wachten echter gewoon tot 3-4 weken na het ontkiemen, of tot een derde set bladeren is verschenen, voordat ze dit doen.
Als de plant te lang in een te kleine pot staat, kan dit nadelige gevolgen hebben. De wortels kunnen dan namelijk gaan klitten en verharden, wat in een wortelgebonden plant resulteert. Dit voorkomt dat de plant de voedingsstoffen ontvangt die ze nodig heeft om te bloeien.
Vul je nieuwe pot allereerst met vochtige grond. Maak vervolgens de aarde rondom de plant los. Handschoenen zijn erg handig, zo voorkom je namelijk besmetting. Knijp in de zaadcel en de plant moet gemakkelijk te verwijderen zijn. Met de zaailing tussen je ringvinger en middelvinger en je hand plat op de aarde, houd je de pot op ongeveer 180°, terwijl je de plant er voorzichtig uit trekt. Eenmaal verwijderd, kun je alle wortels die eruitzien alsof ze zijn uitgehard of rond de plant zijn gewikkeld, losmaken en ontwarren. Zet de plant nu voorzichtig in de nieuwe pot, zorg dat ze stevig vaststaat, druk de grond aan, en maak de aarde een beetje vochtig met wat water. Dit is bovendien een geschikt moment om eventueel onvaste bladeren te verwijderen.
Afhankelijk van het type chilipeper kan het voorkomen dat je tijdens de groeicyclus de plant nog een paar keer moet verpotten. Zorg dus dat je genoeg potten hebt om je planten te huisvesten en houd de grond steeds vochtig. Je kunt ze echter ook rechtstreeks in een bloembed of kas zetten.
Het kweken van chilipepers is over het algemeen vrij eenvoudig. Wanneer de planten beginnen te bloeien, zul je zien dat er pepers tevoorschijn komen. Als je het schema hierboven hebt gevolgd, zijn ze in de zomer klaar voor de oogst. Pak hiervoor een rijpe vrucht bij de stengel beet, en buig deze tegen de groeirichting in. De stengel heeft een bepaald breekpunt, waar je de chili eenvoudig kunt afbreken, waarmee je op een natuurlijke manier kunt oogsten. We raden je af een mes te gebruiken, omdat een snee de plant kwetsbaar voor ziektes kan maken. Telkens als er nieuwe chilipepertjes gegroeid zijn, kun je ze eraf halen, maar de meeste pepersoorten hebben wel een bepaald moment waarop ze het best kunnen worden geoogst. Als je precies in die periode oogst, hebben de pepertjes de ideale pittigheid en smaak. Zorg dus dat je de specifieke eigenschappen van jouw soort te weten komt.
De plant blijft pepers produceren tot in de herfstmaanden nadat je hebt geoogst, dus denk niet dat je oogst iets 'eenmaligs' is.
Verschillende soorten hete pepers rijpen op verschillende tijdstippen. Daarom is er geen universeel antwoord op het juiste moment voor de oogst. Zodra er vruchten verschijnen, kun je ze plukken. Je kunt ze echter langer laten rijpen om de smaak en hitte te verbeteren.
Er zijn allerlei manieren om je pepers voor lange en korte tijd te bewaren. Als je ze meteen wilt gebruiken, bewaar ze dan in de koelkast, zodat je er makkelijk bij kunt. Voor de lange termijn kun je je pepers voor verschillende doeleinden invriezen, pekelen, drogen, inblikken of fermenteren.
Wil je een beetje pit aan je favoriete gerechten toevoegen? Je hoeft dan alleen maar wat verse chilipepers aan je recept toe te voegen. Er zijn veel verschillende manieren om zelfgekweekte pepers te gebruiken. Maak bijvoorbeeld je eigen sauzen of hete chilipoeder voor bij de buurtbarbecue, of verras je familie met een chili jam recept.
Echte waaghalzen kunnen ook een wedstrijdje houden om te zien wie de heetste pepers aankan. Het gebruik van hete pepers kent geen grenzen. Je hebt talloze mogelijkheden met je zelfgekweekte pepers, wees creatief!
Het is geen geheim dat chilipepers extreem heet kunnen zijn. Hoewel ze prima te consumeren zijn, heeft iedereen weer een andere tolerantiegrens qua pittigheid. Wees dan ook een beetje voorzichtig met het aanbieden van chilipepers aan vrienden en familie. Jouw definitie van de heetste chili kan anders zijn dan die van hen. Houd er ook rekening mee dat je telkens na het snijden van en koken met pepers je handen moet wassen. Sowieso voordat je je gezicht aanraakt, en al helemaal voordat je naar de WC gaat (geloof ons, je zult ons dankbaar zijn).
Nu bezit je alle knowhow die nodig is om thuis pepers te kweken. Het enige wat je avontuur nog in de weg staat, is de pepersoort uitkiezen die bij jou past. Maar waar vind je chilipeper zaadjes? Simpel: bestel een paar pepers in Zamnesia’s Peppershop, je zult er geen spijt van krijgen. Met een breed assortiment chili en peper zaadjes kan je hete avontuur beginnen... feeling hot, hot, hot!