Van groente en fruit tot kruiden en specerijen; er is geen tekort aan eetbare planten die je thuis kunt kweken. Bij Zamnesia vind je nu een grote selectie zaden voor in je moestuin. We hebben alledaagse favorieten in huis, zoals Alpine aardbeien, maar ook unieke soorten, zoals Dark Opal basilicum en Lemon Apple komkommers. Kortom, er is voor elk wat wils. Bekijk onze selectie hieronder en weet dat de eetbare plantenzaadjes van Zamnesia speciaal op basis van kwaliteit en kiemkracht zijn geselecteerd!
Ashwagandha (Withania somnifera) is een struik die van oorsprong uit India komt en al jarenlang in de Ayurveda wordt gebruikt. De plant is heel makkelijk te kweken, dus waarom probeer je het zelf niet eens?
De Supersweet 100 kerstomaat is een hybride met een toepasselijke naam. Onder de juiste omstandigheden krijg je wel honderd extreem zoete tomaatjes per rank! Weet wel dat dit een grote plant wordt die volle zon nodig heeft. Met goede verzorging, ondersteuning met stokken of een trellis en natuurlijke voeding kom je een heel eind.
Net als normale basilicum kun je Dark Opal basilicum het best binnen zaaien. Laat de zaailingen op een warme vensterbank hun wortels en eerste blaadjes ontwikkelen. Halverwege/eind van de lente buiten zetten. Basilicum gedijt in luchtige grond en gedeeltelijke schaduw/volle zon. Geef zuinig water ('s ochtends zodat de wortels kunnen drogen). Gebruik het in gerechten en als natuurlijke insecticide.
Oorspronkelijk komen Thai Pink Egg Cocktailtomaten uit Thailand, waar ze gewild zijn vanwege hun lichtrode kleur en heerlijk zoete vruchtvlees. Hoewel Thai Pink Egg groeit zoals andere (Solanum lycopersicum) tomatensoorten, zijn ze beter bestand tegen regen en hitte. Als je de planten regelmatig snoeit en bemest, oogst je tomaten in overvloed.
Bosaardbei (Fragaria vesca) houdt van de volle zon of halfschaduw, hoewel bij hitte volledige schaduw aan het eind van de dag gewenst is. Toch produceert de plant meer fruit op lichte, zonnige locaties. Kweek Fragaria vesca in goed doorlatende, vruchtbare en vochtige grond. Bosaardbeien hebben een sterke smaak en kunnen zowel vers als geconserveerd worden gegeten.
Voeg wat levendige paarse kleuren aan je tuin toe! Paprika Purple Bell is hier perfect voor. Kweek de zaden van maart tot eind mei onder glas op, en je kunt in de zomer een berg aan prachtige paarse paprika's oogsten. Plant ze in ietwat vochtige grond en behoud een constante temperatuur van 20 tot 25°C, dan kan het niet fout gaan. De zoete smaken vormen de perfecte aanvulling op diverse gerechten.
Indigo Rose is een heirloom tomatensoort (Solanum lycopersicum) die waanzinnige paarse-zwarte vruchten ontwikkelt. Net als andere tomaten groeit Indigo Rose het liefst in de volle zon en in vruchtbare grond. Snoei de planten regelmatig en steun ze met stokken of een trellis. Zodra de tomaten aan de schaduwzijde licht roze-rood worden en aan de zonzijde diep paars-zwart, kun je ze plukken!
Niets is zo bevredigend als je eigen aardbeien kweken! Met deze Aardbei Grandian F1 zaden oogst je grote, dikke en heerlijk zoete vruchten. Zaai ze in een beschut zaaibed, bij een temperatuur van rond de 20°C. Zet de plantjes zodra het zomer is in grote potten of in de volle grond. Als de aardbeien groot en rood zijn, kun je ze plukken. Zaai het zaad het jaar erop opnieuw!
Gerst - Kattengras (Hordeum vulgare) zaden zijn, zoals de naam al zegt, perfect voor je kat. Het werkt als spijsverteringshulp en kan helpen om haarballen te voorkomen! De plant is makkelijk te kweken en te verzorgen. Je kunt de zaden tussen april en september zaaien. Laat ze op een lichte plaats gedijen, maar zorg ervoor dat ze niet te veel direct zonlicht krijgen. Deze plant groeit snel!
Deze slanke wortelen vormen een gezonde snack en hebben een zoete, bevredigende smaak. Bovendien zijn deze zaden moeiteloos te kweken. Zo zullen zelfs de meest onervaren kwekers het waarschijnlijk niet heel moeilijk krijgen. Zaai deze zaden direct in de aarde en geef ze wat verzorging, en ze zullen in juli tot oktober een overvloed aan feloranje schoonheden opleveren. Perfect.
Wil je zorgeloos kweken? Koop dan deze Stokspekbonen Neckarkönigin (Phaseolus vulgaris) zaden. Plant de zaadjes halverwege mei direct in de grond en laat ze hun ding doen. Al met een beetje onderhoud, genoeg zonlicht en vochtige aarde zullen ze geweldig presteren. Ze leveren moeiteloos grote oogsten op, bestaande uit heerlijke, gezonde groente, en zijn daarmee ideaal voor iedereen!
Onze Kalimero F1 snackkomkommer is een simpele groente om te kweken, en niet te vergeten zeer snel! Eet de groente ingemaakt, in een salade of gewoon zo als gezonde snack. Zaai begin maart en breng de planten voor de bloei in de zomer buiten. De snelle groei maakt het mogelijk om van dezelfde plant aan het eind van de zomermaanden meerdere keren te oogsten. Veelzijdig en makkelijk!
Met zaden van de Bella F1 komkommer (Cucumis sativus) kweek je lange, zoete en knapperige vruchten die resistent zijn tegen meeldauw. Zaai ze vroeg of halverwege de lente buiten. Geef de planten voldoende water, maar houd de bladeren droog (dit trekt schimmels en andere ziekteverwekkers aan). Ondersteun de lange ranken met een trellis, en bespaar zo bovendien ruimte. Je oogst de hele zomer lang!
Start deze felgele beauties halverwege maart op, geef ze voldoende licht en vochtige aarde, en ze zullen je rijkelijk belonen. Deze zoete paprika's kun je aan het einde van de zomer oogsten. Daarnaast zijn ze onderhoudsarm en ongelooflijk veelzijdig. Voeg ze toe aan salades, taco's of elk ander hartig gerecht; ze brengen gegarandeerd de zon op je bord!
Ben je op zoek naar iets wat zowel qua kleur als smaak echt opvalt? Maak kennis met de Zoete Puntpaprika Kapiya. Deze paprika komt oorspronkelijk uit Bulgarije, maar wordt wereldwijd veel gebruikt. Zaai de zaden vroeg in het voorjaar en verpot de jonge plantjes zodra de eerste blaadjes verschijnen. Zet de planten buiten en laat ze gedijen tot oktober voor een kleurrijke en smaakvolle oogst.
Wat moet je doen om heerlijke uien te krijgen? Simpel: zaai ze gewoon in het vroege voorjaar onder glas en zet de plantjes eind april buiten in de vollegrond. Dan zijn ze in de zomer rijp en klaar om te oogsten! Zilverui kun je heel goed inleggen in zuur en is heerlijk in allerlei recepten. Voeg ze bijvoorbeeld toe aan een salade. De mogelijkheden zijn enorm en dat geldt ook voor de oogsten!
Deze peperige, milde en zoete Venkel Kiemgroente heeft 7-14 dagen nodig om te kiemen. Vervolgens moet je nog 2 weken wachten voordat de eerste blaadjes klaar zijn. Heerlijk in allerlei recepten. Zolang het plantje genoeg licht en warmte krijgt en de omliggende aarde vochtig blijft, zit je eigenlijk altijd goed! Deze snelgroeiende kiemgroente scoort op vele vlakken. Kweek het nu zelf!
Deze kleurrijke Microgreens Gemengde Sla bevat sla in verschillende vormen en bladkleuren. Je kunt deze zaden het hele jaar door kweken, zodat je altijd een lekkere salade op tafel zet. Zaai de zaden wanneer je maar wilt, want ze groeien snel. Houd de aarde vochtig, maar niet doorweekt en al snel oogst je verrukkelijke sla waarmee je talloze gerechten kunt maken. Ideaal voor allerlei kwekers!
Maak salades nog lekkerder met de Exotische Salade Mix. Strooi de zaden gewoon over de aarde, druk ze voorzichtig aan en dek ze lichtjes af. Geef wat water en gebruik een of twee keer per dag je plantenspuit om de aarde vochtig te houden. Oogsten kan na 2-3 weken, wanneer de eerste set echte bladeren verschijnen. Microgroenten gedijen in een zonnige omgeving, zoals een vensterbank of balkon.
Boerenkool (Brassica oleracea) staat bekend als een van de voedzaamste groenten die er zijn. Maar wist je dat de spruiten van boerenkool nog meer voedingsstoffen bevatten dan de volledig volgroeide plant? Zaai de boerenkool zaden dicht op elkaar in een propagator en oogst je heerlijk verse en voedzame spruiten na zeven tot tien dagen!
De Groene Daikon Radijs is heerlijk, zeer voedzaam en wordt vaak als garnering in de Japanse keuken gebruikt. Groene Daikon Microgreens zijn net zo vol van smaak, maar hebben een nog hogere voedingsdichtheid. Om ze te kweken, hoef je alleen maar de zaden dicht op elkaar in een kweekbak te zaaien. Na ongeveer één week kun je de spruiten oogsten. Ze hebben een lekkere frisse, pittige smaak.
De peperachtige bladeren van Rucolakers zijn de ideale toevoeging aan een breed scala aan gerechten. En het kweken van dit smakelijke plantje is supereenvoudig, ongeacht je ervaring! Rucolakers kan binnen, buiten en in een kas worden gekweekt en heeft weinig onderhoud nodig. Zaai de zaden in het vroege voorjaar en geniet in de zomer van de geweldige smaak.
Oost-Indische kers is een aantrekkelijke klimplant die veel donkerrode, oranje en gele bloemen en prachtige, groene bladeren ontwikkelt. De plant kan wel drie meter hoog worden, wat ideaal is voor een ommuurde tuin of open terrein. Deze bloemen zien er niet alleen prachtig uit, maar zijn ook eetbaar. Wat een kleurrijke aanvulling in verschillende gerechten!
De Blue Ball korenbloem ziet er prachtig uit en verdient een plekje in elke tuin. Zaai de zaden in het late voorjaar direct in de aarde en ze zullen de hele zomer grotendeels voor zichzelf zorgen. Deze bloemen vragen nauwelijks onderhoud, zodat elke kweker ermee uit de voeten kan. Ze zijn daarbij kleurrijk en levendig; daar fleur je van op!
Tuinkers is gemakkelijk en leuk om te kweken. In de vensterbank of in je tuin, het heeft weinig onderhoud nodig. Het kan in de eerste maanden van het jaar worden gezaaid en is aan het eind van de zomer klaar voor de oogst. Zorg voor een aangename temperatuur van ongeveer 20-22°C, en je kunt genieten van lekkere tuinkers, rijk aan vitamine A, B en C.
Sopropo, ook wel bekend als balsempeer, bittermeloen of paré, is een vrucht die afkomstig is uit Afrika en Azië. En nu kun je het thuis kweken! Kiem je zaden binnen of in de kas en zet ze vier weken later buiten in de zomerzon. De vruchten zijn meestal in oktober klaar om te oogsten. Combineer het met vis of vlees, dan zit je eigenlijk altijd goed.
Amsoi, ook wel bekend als mosterdkool, heeft een hartige smaak die ideaal is in salades en Aziatisch eten. Je kunt amsoi zowel binnen als buiten kweken, want deze bijzonder veerkrachtige plant is goed bestand tegen vorst en koudere klimaten. Dit maakt het een geweldige keuze voor kwekers van alle niveaus. Het groeit snel en kan meerdere keren geoogst worden.
Trek de stoute schoenen aan en kweek zelf een Atlantic Giant Pompoen! Deze reuze pompoenen kunnen wel 100kg of meer wegen, en zijn dol op een warme, zonnige plek. Zaaien kan midden in de lente binnen of in de vroege zomer buiten. Zorg ervoor dat je planten vruchtbare grond hebben en beschut zijn tegen koude wind. Oogsten kan in september/oktober, precies op tijd voor Halloween!
Perilla, shiso of deulkkae (Perilla frutescens) is een eenjarige plant die inheems is in Zuidoost-Azië en India. Het wordt gebruikt als garnering bij gerechten met vis, rijst en tempura. Perilla gedijt in de volle zon of halfschaduw in diepe, brede tuinbedden met goede drainage om de lage, zijwaartse groei te faciliteren. Gebruik rijpe perilla als smaakmaker in je favoriete recepten of infusies.
Wie houdt er niet van frisse kerstomaten? Nu kun je dit felrode lekkers zelf kweken! Start de zaden in de lente binnen op (of buiten, als je in een warm klimaat woont) en je kunt je tomaten aan het einde van de zomer eten. Zorg voor vochtige aarde, veel licht en warmte en je wordt beloond met een enorme oogst! Heerlijk in salades en andere gerechten!
Kweek deze augurken in je tuin en je plukt er zeker de vruchten van! Kweek ze in april binnen of in een kas op om ze in mei buiten te zetten. Met voldoende zon en schaduw haal je razendsnel een geweldige oogst binnen. Je kunt augurken ook inmaken, zodat je er nog lange tijd je gerechten mee kunt verrijken.
Courgette is een veelzijdige groente die je in allerlei gerechten kunt gebruiken. Deze soort is ongelooflijk productief. Kiem de zaden binnen of onder glas en zet de planten in de zomer buiten. Zorg voor een goede balans tussen zon, warmte en schaduw en deze plant zal je met een ongelooflijke hoeveelheid verrukkelijke courgettes belonen.
Edamame (sojabonen) horen thuis in de Aziatische keuken. Ze zijn een gezonde snack en een heel geschikt bijgerecht. En wist je dat je ze ook thuis kunt kweken? Als je de zaden binnen of in een kas zaait, komen ze begin mei uit. En als de plantjes eenmaal groot genoeg zijn, zet je ze voor meer zonlicht en warmte buiten. Zo rond oktober kun je je sojabonen gaan eten!
Nieuw-Zeelandse Spinazie kan over een langere periode geoogst worden. Zodra het rijp is, kun je het continu gebruiken. Week de zaden voor het zaaien een nacht in een glas water om zeker te zijn dat ze kiemen. Zaai begin april binnen of van mei tot en met augustus buiten. Zorg voor genoeg warmte en zon, zodat je in november kunt genieten van alles wat Nieuw-Zeelandse spinazie te bieden heeft.
Beta vulgaris, beter bekend als 'rode snijbiet', is een robuuste plant die het hele jaar door groeit. De plant ontwikkelt een rabarberachtige steel en bladeren die je in verschillende recepten kunt gebruiken. Je kunt de zaden van maart t/m juli zaaien om in september/oktober te oogsten. De felrode kleur van de rode snijbiet is een fraai gezicht in je tuin, maar ook op je bord!
Taraxacum officinale, oftewel de paardenbloem, is een kruidachtige vaste plant, die in allerlei omgevingen kan groeien. De mooie gele kleur zal je meteen opfleuren! Zaai in het voorjaar en laat de plant in de zomer bloeien. Zorg daarbij dat de grond goed doorlatend is, en voor veel zonlicht en warmte. Je zult worden beloond met planten die je voor talloze gerechten en als kruid kunt gebruiken!
Victoria rabarber (Rheum undulatum) prefereert een zonnig plekje en vereist aarde met bijzonder goede drainage. Overbewatering of verzadigde grond kan de groei verstoren of rot veroorzaken. Rabarber houdt ook niet van extreme hitte; dit kan de groei vertragen of zelfs helemaal remmen. Gebruik mest in de lente en zomer om de groei te stimuleren. Oogst in de herfst enkele stengels per keer.
In tegenstelling tot andere kruiden is Petroselinum crispum (peterselie) dol op vruchtbare aarde. Je kunt peterselie binnen kiemen in een propagator of op een warme, zonnige vensterbank. Ook kun je na de laatste vorst direct buiten zaaien. Zorg voor veel zon, regelmatig water en meststoffen. Oogst de verse bladeren en stelen om een struikachtige groei te bevorderen en gebruik ze in de keuken.
Cynara cardunculus ('kardoen' of 'kardonzen') is een sterke, enigszins invasieve plant. Het gedijt in aarde die rijk is aan organisch materiaal (zoals mest en ontbindend plantaardig materiaal), in een warme omgeving met veel zonlicht. De stekelige bloemen kun je eten zoals artisjokken, terwijl je de stelen het beste kunt beschermen tegen de zon (met hoopjes aarde) en gekookt of gestoofd kunt eten.
Zaai wilde chicorei in de lente, na de laatste nachtvorst, op een plek met minimaal 6 uur direct zonlicht. Zaai de zaden niet dieper dan 0,5cm. Ze zullen na 2-3 weken ontkiemen in vochtige (maar niet natte) aarde. Dun de planten uit om er ongeveer 30cm tussen te houden. De verse bladeren en bloemen kun je zo eten. De wortels kunnen in gedroogde en gemalen vorm koffie vervangen.
Ruta graveolens, of gewoon 'wijnruit', is winterhard en kan prima een slechte bodemvruchtbaarheid en droogte verdragen. Plant gevestigde planten in de volle zon en geef een beetje water, vooral als de bodem compact is. Snoei in het voorjaar volledig terug om nieuwe groei te stimuleren. Hoewel er vroeger ook mee werd gekookt, is wijnruit vooral geschikt als sierplant.
Met haar unieke smaak en aroma is venkel al sinds de oude Grieken een geliefde groente. Zaai het in de vroege lentemaanden en laat de plant tot eind september groeien. Venkel heeft aardig wat ruimte nodig; de plant kan wel 2m hoog worden. Na het oogsten kun je venkelwortel en venkelkruid op allerlei manieren in de keuken gebruiken!
Kleine pimpernel floreert in goed drainerende aarde. Het is een veerkrachtige en robuuste plant waarvan je de bladeren in de late zomer kunt oogsten. Zorg voor voldoende licht, warmte en water, en ze kan ongeveer 60cm hoog worden. Leuk weetje: deze plant behoorde tot de favorieten van Francis Bacon en Thomas Jefferson. Het smaakt heerlijk in sauzen, dressings en zelfs zomerse drankjes.
Lavas kun je het beste in het voorjaar binnen opkweken. Als de plantjes twee sets blaadjes hebben en de vorst voorbij is, kun je ze buiten neerzetten. Verplanten doe je in vruchtbare, luchtige grond en in de volle zon. Zorg voor ietwat zure aarde (pH: ongeveer 6,5) die zanderig of leemachtig is, met veel organisch materiaal. Je kunt de lavasblaadjes en -wortels koken of rauw in salades verwerken.
Grote Engelwortel komt oorspronkelijk uit Noord-Oost Europa. De plant heeft eetbare stengels die op selderij lijken. Het heeft daarmee talloze toepassingen in de keuken en kan zelfs bij het distilleren van jenever worden gebruikt. Grote Engelwortel heeft constant vochtige grond nodig om goed te gedijen. Plant de zaden in de lente en je kunt in de herfst oogsten.
Bonenkruid (Satureja hortensis) behoort tot de lipbloemenfamilie en is nauw verwant aan tijm en rozemarijn. Het groeit goed in lichte, leemachtige grond met goede afwatering en veel zonlicht. De bladeren kunnen worden geoogst zodra de planten 12,5-15cm hoog zijn, en kunnen het best worden gebruikt vóór de bloei. Bonenkruid is geweldig voor o.a. sauzen en stoofschotels.
Kaneelbasilicum, ook bekend als 'Mexicaanse basilicum', smaakt als basilicum verrijkt met kaneel, kruidnagel en anijs. Het is heerlijk in zowel zoete als hartige gerechten. Maar voordat je ermee kunt koken, moet je het kweken! Het groeit het best in de volle zon, in aarde met goede drainage. Kweek de zaden in de lente binnen op, en zet de planten daarna buiten, waar ze 1m kunnen worden.
Anijs moet in het vroege/midden van het voorjaar op een zonnige, beschutte plek worden gezaaid. De kieming duurt 3-4 weken, maar kan worden versneld door de zaden eerst te laten weken. Pimpinella anisum haat koude, natte omstandigheden, en houdt van goed afwaterende, lichtzure grond. Anijs kan laat in de zomer/vroeg in de herfst worden geoogst en is geschikt voor zoete én hartige gerechten.