Van groente en fruit tot kruiden en specerijen; er is geen tekort aan eetbare planten die je thuis kunt kweken. Bij Zamnesia vind je nu een grote selectie zaden voor in je moestuin. We hebben alledaagse favorieten in huis, zoals Alpine aardbeien, maar ook unieke soorten, zoals Dark Opal basilicum en Lemon Apple komkommers. Kortom, er is voor elk wat wils. Bekijk onze selectie hieronder en weet dat de eetbare plantenzaadjes van Zamnesia speciaal op basis van kwaliteit en kiemkracht zijn geselecteerd!
Ashwagandha (Withania somnifera) is een struik die van oorsprong uit India komt en al jarenlang in de Ayurveda wordt gebruikt. De plant is heel makkelijk te kweken, dus waarom probeer je het zelf niet eens?
Voeg wat levendige paarse kleuren aan je tuin toe! Paprika Purple Bell is hier perfect voor. Kweek de zaden van maart tot eind mei onder glas op, en je kunt in de zomer een berg aan prachtige paarse paprika's oogsten. Plant ze in ietwat vochtige grond en behoud een constante temperatuur van 20 tot 25°C, dan kan het niet fout gaan. De zoete smaken vormen de perfecte aanvulling op diverse gerechten.
De Supersweet 100 kerstomaat is een hybride met een toepasselijke naam. Onder de juiste omstandigheden krijg je wel honderd extreem zoete tomaatjes per rank! Weet wel dat dit een grote plant wordt die volle zon nodig heeft. Met goede verzorging, ondersteuning met stokken of een trellis en natuurlijke voeding kom je een heel eind.
Net als normale basilicum kun je Dark Opal basilicum het best binnen zaaien. Laat de zaailingen op een warme vensterbank hun wortels en eerste blaadjes ontwikkelen. Halverwege/eind van de lente buiten zetten. Basilicum gedijt in luchtige grond en gedeeltelijke schaduw/volle zon. Geef zuinig water ('s ochtends zodat de wortels kunnen drogen). Gebruik het in gerechten en als natuurlijke insecticide.
Oorspronkelijk komen Thai Pink Egg Cocktailtomaten uit Thailand, waar ze gewild zijn vanwege hun lichtrode kleur en heerlijk zoete vruchtvlees. Hoewel Thai Pink Egg groeit zoals andere (Solanum lycopersicum) tomatensoorten, zijn ze beter bestand tegen regen en hitte. Als je de planten regelmatig snoeit en bemest, oogst je tomaten in overvloed.
Bosaardbei (Fragaria vesca) houdt van de volle zon of halfschaduw, hoewel bij hitte volledige schaduw aan het eind van de dag gewenst is. Toch produceert de plant meer fruit op lichte, zonnige locaties. Kweek Fragaria vesca in goed doorlatende, vruchtbare en vochtige grond. Bosaardbeien hebben een sterke smaak en kunnen zowel vers als geconserveerd worden gegeten.
Bosaardbei is makkelijk te kweken op zonnige balkons, in vensterbanken en tuinen. Kiem de zaden binnen. Strooi ze op het oppervlak van de aarde, want ze hebben licht nodig. Bedek ze licht met aarde en houdt ze met een plantenspuit vochtig. Zaden kiemen in 3-4 weken en zodra de planten 4 bladeren hebben, kun je ze buiten in rijke aarde verpotten. Verwacht hetzelfde of het volgende jaar vruchten.
Indigo Rose is een heirloom tomatensoort (Solanum lycopersicum) die waanzinnige paarse-zwarte vruchten ontwikkelt. Net als andere tomaten groeit Indigo Rose het liefst in de volle zon en in vruchtbare grond. Snoei de planten regelmatig en steun ze met stokken of een trellis. Zodra de tomaten aan de schaduwzijde licht roze-rood worden en aan de zonzijde diep paars-zwart, kun je ze plukken!
Niets is zo bevredigend als je eigen aardbeien kweken! Met deze Aardbei Grandian F1 zaden oogst je grote, dikke en heerlijk zoete vruchten. Zaai ze in een beschut zaaibed, bij een temperatuur van rond de 20°C. Zet de plantjes zodra het zomer is in grote potten of in de volle grond. Als de aardbeien groot en rood zijn, kun je ze plukken. Zaai het zaad het jaar erop opnieuw!
Gerst - Kattengras (Hordeum vulgare) zaden zijn, zoals de naam al zegt, perfect voor je kat. Het werkt als spijsverteringshulp en kan helpen om haarballen te voorkomen! De plant is makkelijk te kweken en te verzorgen. Je kunt de zaden tussen april en september zaaien. Laat ze op een lichte plaats gedijen, maar zorg ervoor dat ze niet te veel direct zonlicht krijgen. Deze plant groeit snel!
Deze slanke wortelen vormen een gezonde snack en hebben een zoete, bevredigende smaak. Bovendien zijn deze zaden moeiteloos te kweken. Zo zullen zelfs de meest onervaren kwekers het waarschijnlijk niet heel moeilijk krijgen. Zaai deze zaden direct in de aarde en geef ze wat verzorging, en ze zullen in juli tot oktober een overvloed aan feloranje schoonheden opleveren. Perfect.
Wil je zorgeloos kweken? Koop dan deze Stokspekbonen Neckarkönigin (Phaseolus vulgaris) zaden. Plant de zaadjes halverwege mei direct in de grond en laat ze hun ding doen. Al met een beetje onderhoud, genoeg zonlicht en vochtige aarde zullen ze geweldig presteren. Ze leveren moeiteloos grote oogsten op, bestaande uit heerlijke, gezonde groente, en zijn daarmee ideaal voor iedereen!
Onze Kalimero F1 snackkomkommer is een simpele groente om te kweken, en niet te vergeten zeer snel! Eet de groente ingemaakt, in een salade of gewoon zo als gezonde snack. Zaai begin maart en breng de planten voor de bloei in de zomer buiten. De snelle groei maakt het mogelijk om van dezelfde plant aan het eind van de zomermaanden meerdere keren te oogsten. Veelzijdig en makkelijk!
Met zaden van de Bella F1 komkommer (Cucumis sativus) kweek je lange, zoete en knapperige vruchten die resistent zijn tegen meeldauw. Zaai ze vroeg of halverwege de lente buiten. Geef de planten voldoende water, maar houd de bladeren droog (dit trekt schimmels en andere ziekteverwekkers aan). Ondersteun de lange ranken met een trellis, en bespaar zo bovendien ruimte. Je oogst de hele zomer lang!
Start deze felgele beauties halverwege maart op, geef ze voldoende licht en vochtige aarde, en ze zullen je rijkelijk belonen. Deze zoete paprika's kun je aan het einde van de zomer oogsten. Daarnaast zijn ze onderhoudsarm en ongelooflijk veelzijdig. Voeg ze toe aan salades, taco's of elk ander hartig gerecht; ze brengen gegarandeerd de zon op je bord!
Wat moet je doen om heerlijke uien te krijgen? Simpel: zaai ze gewoon in het vroege voorjaar onder glas en zet de plantjes eind april buiten in de vollegrond. Dan zijn ze in de zomer rijp en klaar om te oogsten! Zilverui kun je heel goed inleggen in zuur en is heerlijk in allerlei recepten. Voeg ze bijvoorbeeld toe aan een salade. De mogelijkheden zijn enorm en dat geldt ook voor de oogsten!
Deze peperige, milde en zoete Venkel Kiemgroente heeft 7-14 dagen nodig om te kiemen. Vervolgens moet je nog 2 weken wachten voordat de eerste blaadjes klaar zijn. Heerlijk in allerlei recepten. Zolang het plantje genoeg licht en warmte krijgt en de omliggende aarde vochtig blijft, zit je eigenlijk altijd goed! Deze snelgroeiende kiemgroente scoort op vele vlakken. Kweek het nu zelf!
Deze kleurrijke Microgreens Gemengde Sla bevat sla in verschillende vormen en bladkleuren. Je kunt deze zaden het hele jaar door kweken, zodat je altijd een lekkere salade op tafel zet. Zaai de zaden wanneer je maar wilt, want ze groeien snel. Houd de aarde vochtig, maar niet doorweekt en al snel oogst je verrukkelijke sla waarmee je talloze gerechten kunt maken. Ideaal voor allerlei kwekers!
Maak salades nog lekkerder met de Exotische Salade Mix. Strooi de zaden gewoon over de aarde, druk ze voorzichtig aan en dek ze lichtjes af. Geef wat water en gebruik een of twee keer per dag je plantenspuit om de aarde vochtig te houden. Oogsten kan na 2-3 weken, wanneer de eerste set echte bladeren verschijnen. Microgroenten gedijen in een zonnige omgeving, zoals een vensterbank of balkon.
Boerenkool (Brassica oleracea) staat bekend als een van de voedzaamste groenten die er zijn. Maar wist je dat de spruiten van boerenkool nog meer voedingsstoffen bevatten dan de volledig volgroeide plant? Zaai de boerenkool zaden dicht op elkaar in een propagator en oogst je heerlijk verse en voedzame spruiten na zeven tot tien dagen!
De Groene Daikon Radijs is heerlijk, zeer voedzaam en wordt vaak als garnering in de Japanse keuken gebruikt. Groene Daikon Microgreens zijn net zo vol van smaak, maar hebben een nog hogere voedingsdichtheid. Om ze te kweken, hoef je alleen maar de zaden dicht op elkaar in een kweekbak te zaaien. Na ongeveer één week kun je de spruiten oogsten. Ze hebben een lekkere frisse, pittige smaak.
De peperachtige bladeren van Rucolakers zijn de ideale toevoeging aan een breed scala aan gerechten. En het kweken van dit smakelijke plantje is supereenvoudig, ongeacht je ervaring! Rucolakers kan binnen, buiten en in een kas worden gekweekt en heeft weinig onderhoud nodig. Zaai de zaden in het vroege voorjaar en geniet in de zomer van de geweldige smaak.
Oost-Indische kers is een aantrekkelijke klimplant die veel donkerrode, oranje en gele bloemen en prachtige, groene bladeren ontwikkelt. De plant kan wel drie meter hoog worden, wat ideaal is voor een ommuurde tuin of open terrein. Deze bloemen zien er niet alleen prachtig uit, maar zijn ook eetbaar. Wat een kleurrijke aanvulling in verschillende gerechten!
De Blue Ball korenbloem ziet er prachtig uit en verdient een plekje in elke tuin. Zaai de zaden in het late voorjaar direct in de aarde en ze zullen de hele zomer grotendeels voor zichzelf zorgen. Deze bloemen vragen nauwelijks onderhoud, zodat elke kweker ermee uit de voeten kan. Ze zijn daarbij kleurrijk en levendig; daar fleur je van op!