Heb je zin om thuis aromatische, heerlijke en kleurrijke planten te kweken? Bij Zamnesia vind je een ongelooflijk aanbod van kruidenzaden. Dit enorme assortiment kruidachtigen is bedoeld voor kwekers van alle niveaus. Ook als je een beginner bent met een klein balkon, vind je zaden die in elke omgeving kunnen gedijen.
Om kruiden te kweken, heb je echt geen hectares land of veel kennis over tuinieren nodig. Deze zaden groeien snel, zodat je ze in een mum van tijd in je favoriete gerechten, salades en smoothies kunt verwerken! Natuurlijk kun je verse en gedroogde kruiden ook in je lokale supermarkt kopen, maar daar doe je jezelf en je eten geen plezier mee. Verwen je smaakpapillen met kruiden uit eigen tuin die nooit vervelen.
Klip dagga vindt haar oorsprong in Afrika en Zuid-India en is een kleurrijke plant met een uniek uiterlijk. En dat niet alleen: ze is ook nog eens vrij eenvoudig te kweken. Zaai de zaden eind april binnen in vochtige grond en behoud dezelfde omstandigheden tot ze ontkiemen. Zet ze vervolgens buiten zodat ze volop kunnen bloeien. Geef ze daarbij genoeg licht en warmte.
Gifsla (Lactuca virosa), ook bekend als 'Wild lettuce', floreert in koele omstandigheden en produceert bijna het hele jaar door eetbare bladeren, zelfs als de winter aanbreekt. Bovendien barst deze sla van de voedingsstoffen. Kweek de zaden nu!
Ashwagandha (Withania somnifera) is een struik die van oorsprong uit India komt en al jarenlang in de Ayurveda wordt gebruikt. De plant is heel makkelijk te kweken, dus waarom probeer je het zelf niet eens?
Gerst - Kattengras (Hordeum vulgare) zaden zijn, zoals de naam al zegt, perfect voor je kat. Het werkt als spijsverteringshulp en kan helpen om haarballen te voorkomen! De plant is makkelijk te kweken en te verzorgen. Je kunt de zaden tussen april en september zaaien. Laat ze op een lichte plaats gedijen, maar zorg ervoor dat ze niet te veel direct zonlicht krijgen. Deze plant groeit snel!
Groot Kaasjeskruid, of Malva Sylvestris, is een plant die vooral voorkomt in de warmere klimaten van bijvoorbeeld Iran en Noord-Afrika. Maar je kunt deze kleurrijke plant nu ook thuis kweken. Zaai de zaden in april, zodat je tegen september van de rijpe bloemen kunt genieten. Groot Kaasjeskruid is een populair ingrediënt in soepen.
Valeriaan is een winterharde plant die goed gedijt in de volle zon en halfschaduw en bijna alle soorten aarde. Zaai de zaden in april of mei buiten in een perk, daarna eenmaal verplanten in juni om de planten in de herfst op hun uiteindelijke plaats in de tuin zetten. Je kunt van het sap van valeriaanwortel allerlei brouwsels maken, terwijl het blad een goede toevoeging aan salades is.
Stevia rebaudiana of honingkruid is makkelijk te kweken. Kiem zaden binnen en breng ze halverwege zomer naar buiten. Plant stevia in de volle zon in goed doorlatende grond met een pH van 6,7-7,2. Voed planten regelmatig met een natuurlijke vloeibare meststof of stikstofrijke organische meststoffen zoals compost om gezonde bladgroei te stimuleren. Gebruik stevia als natuurlijke zoetstof.
Perilla, shiso of deulkkae (Perilla frutescens) is een eenjarige plant die inheems is in Zuidoost-Azië en India. Het wordt gebruikt als garnering bij gerechten met vis, rijst en tempura. Perilla gedijt in de volle zon of halfschaduw in diepe, brede tuinbedden met goede drainage om de lage, zijwaartse groei te faciliteren. Gebruik rijpe perilla als smaakmaker in je favoriete recepten of infusies.
Gele mosterd (Sinapis alba) is veelzijdig. Gebruik de zaden bij het koken, het maken van sauzen en het pekelen, en de jonge bladeren in salades of andere gerechten. De keuze is geheel aan jou. Zaai de zaadjes in maart, dan zijn de planten in de zomer klaar. Het onderhoud is over het algemeen beperkt, je hebt alleen wat vochtige grond en een normale hoeveelheid licht en warmte nodig.
Taraxacum officinale, oftewel de paardenbloem, is een kruidachtige vaste plant, die in allerlei omgevingen kan groeien. De mooie gele kleur zal je meteen opfleuren! Zaai in het voorjaar en laat de plant in de zomer bloeien. Zorg daarbij dat de grond goed doorlatend is, en voor veel zonlicht en warmte. Je zult worden beloond met planten die je voor talloze gerechten en als kruid kunt gebruiken!
In tegenstelling tot andere kruiden is Petroselinum crispum (peterselie) dol op vruchtbare aarde. Je kunt peterselie binnen kiemen in een propagator of op een warme, zonnige vensterbank. Ook kun je na de laatste vorst direct buiten zaaien. Zorg voor veel zon, regelmatig water en meststoffen. Oogst de verse bladeren en stelen om een struikachtige groei te bevorderen en gebruik ze in de keuken.
Cynara cardunculus ('kardoen' of 'kardonzen') is een sterke, enigszins invasieve plant. Het gedijt in aarde die rijk is aan organisch materiaal (zoals mest en ontbindend plantaardig materiaal), in een warme omgeving met veel zonlicht. De stekelige bloemen kun je eten zoals artisjokken, terwijl je de stelen het beste kunt beschermen tegen de zon (met hoopjes aarde) en gekookt of gestoofd kunt eten.
Zaai wilde chicorei in de lente, na de laatste nachtvorst, op een plek met minimaal 6 uur direct zonlicht. Zaai de zaden niet dieper dan 0,5cm. Ze zullen na 2-3 weken ontkiemen in vochtige (maar niet natte) aarde. Dun de planten uit om er ongeveer 30cm tussen te houden. De verse bladeren en bloemen kun je zo eten. De wortels kunnen in gedroogde en gemalen vorm koffie vervangen.
Ruta graveolens, of gewoon 'wijnruit', is winterhard en kan prima een slechte bodemvruchtbaarheid en droogte verdragen. Plant gevestigde planten in de volle zon en geef een beetje water, vooral als de bodem compact is. Snoei in het voorjaar volledig terug om nieuwe groei te stimuleren. Hoewel er vroeger ook mee werd gekookt, is wijnruit vooral geschikt als sierplant.
Met haar unieke smaak en aroma is venkel al sinds de oude Grieken een geliefde groente. Zaai het in de vroege lentemaanden en laat de plant tot eind september groeien. Venkel heeft aardig wat ruimte nodig; de plant kan wel 2m hoog worden. Na het oogsten kun je venkelwortel en venkelkruid op allerlei manieren in de keuken gebruiken!
Hypericum perforatum (Sint Janskruid) is een vaste plant met stervormige bloemen. Je kunt het kruid het best in de volle zon of halfschaduw zetten, en het groeit zowel in leemachtige als zanderige grond. Droogte en vocht zijn geen probleem. Begin/midden zomer kun je het buiten planten en vermeerderen door middel van zaaien, delen of stekken. De bloemen worden al eeuwenlang holistisch gebruikt.
Kleine pimpernel floreert in goed drainerende aarde. Het is een veerkrachtige en robuuste plant waarvan je de bladeren in de late zomer kunt oogsten. Zorg voor voldoende licht, warmte en water, en ze kan ongeveer 60cm hoog worden. Leuk weetje: deze plant behoorde tot de favorieten van Francis Bacon en Thomas Jefferson. Het smaakt heerlijk in sauzen, dressings en zelfs zomerse drankjes.
Lavas kun je het beste in het voorjaar binnen opkweken. Als de plantjes twee sets blaadjes hebben en de vorst voorbij is, kun je ze buiten neerzetten. Verplanten doe je in vruchtbare, luchtige grond en in de volle zon. Zorg voor ietwat zure aarde (pH: ongeveer 6,5) die zanderig of leemachtig is, met veel organisch materiaal. Je kunt de lavasblaadjes en -wortels koken of rauw in salades verwerken.
Hyssop, of 'Hyssopus officinalis', behoort tot de lipbloemenfamilie en komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en het Midden-Oosten. Deze struik groeit snel en moet in de vroege zomermaanden in vochtige aarde in de volle zon worden gezaaid. Aan het begin van augustus kun je oogsten. De bloemen en bladeren van deze plant hebben talloze culinaire en holistische toepassingen die de moeite waard zijn!
Grote Engelwortel komt oorspronkelijk uit Noord-Oost Europa. De plant heeft eetbare stengels die op selderij lijken. Het heeft daarmee talloze toepassingen in de keuken en kan zelfs bij het distilleren van jenever worden gebruikt. Grote Engelwortel heeft constant vochtige grond nodig om goed te gedijen. Plant de zaden in de lente en je kunt in de herfst oogsten.
Bonenkruid (Satureja hortensis) behoort tot de lipbloemenfamilie en is nauw verwant aan tijm en rozemarijn. Het groeit goed in lichte, leemachtige grond met goede afwatering en veel zonlicht. De bladeren kunnen worden geoogst zodra de planten 12,5-15cm hoog zijn, en kunnen het best worden gebruikt vóór de bloei. Bonenkruid is geweldig voor o.a. sauzen en stoofschotels.
Net als normale basilicum kun je Dark Opal basilicum het best binnen zaaien. Laat de zaailingen op een warme vensterbank hun wortels en eerste blaadjes ontwikkelen. Halverwege/eind van de lente buiten zetten. Basilicum gedijt in luchtige grond en gedeeltelijke schaduw/volle zon. Geef zuinig water ('s ochtends zodat de wortels kunnen drogen). Gebruik het in gerechten en als natuurlijke insecticide.
Anijs moet in het vroege/midden van het voorjaar op een zonnige, beschutte plek worden gezaaid. De kieming duurt 3-4 weken, maar kan worden versneld door de zaden eerst te laten weken. Pimpinella anisum haat koude, natte omstandigheden, en houdt van goed afwaterende, lichtzure grond. Anijs kan laat in de zomer/vroeg in de herfst worden geoogst en is geschikt voor zoete én hartige gerechten.
Het Kitchen Herbs Seed Pack van Zamnesia zit boordevol praktische en smakelijke kruiden. Deze selectie eersteklas kruiden is perfect om je favoriete gerechten mee te verrijken of te garneren. Bovendien kun je deze kruiden heel eenvoudig kweken. Je kunt ze zelfs in potjes op de vensterbank in je keuken zetten; zo heb je ze altijd bij de hand!
Dit zadenpakket bevat alles wat je nodig hebt om thuis heerlijke kruiden voor thee te kweken. De planten zijn gemakkelijk te verzorgen en groeien snel, waarna je er verrukkelijke thee van kunt zetten. Met verschillende mogelijke voordelen voor je gezondheid, mag je deze zorgvuldig samengestelde selectie zaden niet missen.
Bereid je maximaal voor op het barbecueseizoen door je eigen kruiden en planten te kweken. Er gaat niets boven ingrediënten uit je eigen tuin gebruiken, of je nu bijgerechten, marinades of sauzen wilt maken. Het BBQ Kruiden Zadenpakket heeft alles wat je nodig hebt om je favoriete BBQ-gerechten en talloze andere recepten mee te bereiden.
Chinese of knoflookbieslook is een heerlijk kruid met een zachte knoflooksmaak. Het wordt gebruikt in verschillende recepten, bijvoorbeeld visgerechten, salades en soepen. Maar voordat je het kunt gebruiken, moet je het wel kweken! Gelukkig groeit Chinese bieslook zowel binnen als buiten makkelijk. Zorg voor vochtige aarde en voldoende licht en kijk toe hoe het kruid floreert!
Ontkiem salie aan het eind van de winter/vroeg in de lente in een kweekbakje. Zet de zaailingen na de laatste vorst buiten, zodra ze bladeren hebben ontwikkeld. Plant ze in potten of tuinperken op een zonnige plek met goed afwaterende grond. Snoei de planten regelmatig en oogst de verse bladeren om nieuwe groei te stimuleren. Gebruik salie in de keuken of om kruidenthee te maken.
Kattenkruid is winterhard en kan in het late voorjaar direct buiten worden gezaaid. Het houdt van zurige, luchtige grond en volle zon. De planten vinden het fijn om regelmatig water te krijgen, maar kunnen ook een tijdje zonder. Er komen niet alleen katten op af, maar ook bijen en hommels, terwijl muggen er een hekel aan hebben. Bovendien kun je van kattenkruid heilzaam werkende thee zetten!
Artemisa vulgaris, of bijvoet, houdt van een warme, relatief zonnige plek met goed doorlatende, droge grond. Het is een winterharde, droogtetolerante plant die zowel in zure als licht alkalische grond kan groeien. Kweek op in een propagator of na de laatste vorst buiten. Perfect voor het op smaak brengen van bouillon of wild, of voor het maken van een kruidentonic.
Kaneelbasilicum, ook bekend als 'Mexicaanse basilicum', smaakt als basilicum verrijkt met kaneel, kruidnagel en anijs. Het is heerlijk in zowel zoete als hartige gerechten. Maar voordat je ermee kunt koken, moet je het kweken! Het groeit het best in de volle zon, in aarde met goede drainage. Kweek de zaden in de lente binnen op, en zet de planten daarna buiten, waar ze 1m kunnen worden.
Absintalsem zaden kun je in het vroege voorjaar in een propagator kiemen. In een tuinbed kun je halverwege de lente of in de vroege zomer zaaien. Dun je planten uit en kweek in de volle zon in aarde met goede drainage. Vermijd overbewatering; Artemisia absinthium tolereert droogte gemakkelijk. Gebruik het om drankjes op smaak te brengen, ongedierte te bestrijden en kruidentonicums te maken.
Met dit pack welzijn zaden kun je traditionele botanische kruiden kweken, in je eigen tuin! Dankzij deze geweldige selectie zaden kweek je planten die je voor verschillende doeleinden kunt gebruiken. Wat is er nu beter dan je eigen tuin in te lopen en wat bladeren of bloemen te plukken om je eigen holistische kruidenpreparaten te maken? Ontdek het zelf!
Zaai veldzuring-zaden (Rumex acetosa) in lichte, warme grond in het voorjaar (na de laatste vorst). De plant houdt van vochtige aarde, dus geef regelmatig water, maar zorg ervoor dat de wortels niet onder water komen te staan. Snoeien tijdens het seizoen. Zuring kan vers in salades worden verwerkt of worden gekookt en gepureerd om er saus, soep of Aziatische curries of stoofschotels mee te maken.
Kweek oregano in afwaterende potten of plantenbakken, in de volle zon. De planten hebben een hekel aan vocht; geef daarom alleen water als de grond uitgedroogd is en niet teveel voeding. Als het lang regent, moet je ze afdekken, en door regelmatig blaadjes te plukken, laat je ze doorgroeien. Mediterrane en Latijns-Amerikaanse gerechten krijgen door oregano een heerlijk aardse, warme smaak!
Dragon (Artemisia dracunculus) wordt al sinds 500 v.Chr. voor culinaire doeleinden gekweekt. Deze winterharde vaste plant groeit graag in de volle zon en in vruchtbare, goed doorlatende grond (hoewel zandige/leemachtige aarde ook prima is). Ontkiemen in de lente, met genoeg ruimte tussen de zaadjes voor de groei van de wortels. Ideaal om toe te voegen aan salades, marinades, specerijen en meer!
Hoewel ze oorspronkelijk uit Australië komen, hoef je niet het vliegtuig te nemen om van Citroen-Eucalyptus te genieten. Deze Eucalyptus citriodora zaden zijn super winterhard en kunnen het hele jaar door binnen worden gekweekt. Begin met zaaien als het warm is en plaats de rijpe planten in de volle zon. Geniet van het heerlijke citronella aroma dat ook geweldig is om muggen op afstand te houden.
Tijm, of 'Thymus vulgaris', is een overblijvende plant die oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt. Het heeft volle zon nodig om goed te groeien. Deze bossige plant kan met de juiste verzorging jarenlang in je tuin aanwezig blijven. Planten in leemachtige, goed gedraineerde aarde is daarbij de sleutel tot succes. Eenmaal rijp, kun je het net zoals oregano en salie gebruiken.
Majorana hortensis, of echte marjolein, houdt net zoveel van de zon als oregano, haar nauw verwante nicht. Plant marjolein-zaden in een kweekbak of direct buiten in het voorjaar (na de laatste nachtvorst). Marjolein houdt van losse, goed doorlatende en vochtige grond, hoewel volgroeide planten best droogtetolerant zijn. Het is een geweldige smaakmaker voor varkensvlees, gevogelte en groente.
Bieslook kun je het beste binnen opkweken en in het voorjaar na de laatste vorst buiten zetten, als het zo'n 10cm hoog is. Het gedijt goed in halfschaduw en houdt van vruchtbare, goed afwaterende grond met veel organisch materiaal. Zorg ervoor dat de aarde vochtig blijft en oogst regelmatig verse bladeren om nieuwe groei te stimuleren. Ideaal om diverse hartige gerechten op smaak te brengen.
Boerenwormkruid, ook wel reinvaren, wormkruid en wormzaad genoemd, is een overblijvende kruidachtige, bloeiende plant die met haar felle, kleurrijke verschijning elke tuin opfleurt. De plant is erg robuust en groeit gemakkelijk in verschillende omgevingen. Zorg voor een plek onder de volle zon en aarde met goede drainage. Boerenwormkruid bloeit in de zomer en is heel veelzijdig in de keuken.
Komijn heeft een lange, warme zomer nodig om zaden te produceren voor vermeerdering en gebruik in de keuken. Kweek de zaailingen vroeg (4 weken voor de laatste vorst) en zet ze buiten als de temperatuur boven de 15°C komt. Zet ze in de volle zon en wees zuinig met water. Komijn bloeit halverwege de zomer en is na zo'n 120 dagen oogstrijp. Je kunt gedroogd komijnzaad in allerlei recepten gebruiken.
Kervel is een meerjarige plant die graag in de schaduw groeit met haar schermvormige witte en créme-witte bloemetjes. Kervel draagt bij aan de groeikracht van de aangrenzende planten, dus ook je cannabis, en smaakt heerlijk als je aan het kokkerellen bent.
Dille houdt spintmijt uit de buurt van je wiet en je bent de chef de cuisine in de keuken. Het is eenvoudig te kweken en goed gezelschap voor de meeste planten.
Koriander is al duizenden jaren een vermaard medicijn en staat bekend als een geliefd kruid in de keuken. Koriander houdt schadelijke beestjes op afstand en verbetert de groei van aangrenzende planten.
De kleine en mooie Kamilleplant, sterk en makkelijk te kweken of te verpotten, versterkt de groei van buurplanten en is een eeuwenoud volksmedicijn.
Sweet Basil is dol op een warme, zonnige plek en zal je in de warme maanden belonen met welige groene bladeren.
Pepermunt zou hoog op je lijstje moeten staan van nuttige gezelschapsplanten voor cannabis. Een kan mojito's is gewoon niet hetzelfde zonder een handjevol thuis gekweekte, geplette pepermunt.
Ze is schitterend om te zien, en een grote verleidster, duizendblad maakt alles een stuk kleurrijker, houd beestjes op afstand, is erg sterk en betrouwbaar. Heel makkelijk te kweken en bijzonder nuttig als gezelschapsplant.
Citroenmelisse is een zeer uitstekende combinatieplant voor cannabis. Als sterke plant die gemakkelijk is te kweken, is Citroenmelisse een heilzame aanvulling op iedere kruidentuin.